Tulorekisteri tappaa yhdistykset
Vuoden alusta voimaan tullutta tulorekisteriuudistusta on arvosteltu monilla tavoin. Yksi huolestuttavimmista ilmiöistä on tulorekisterin vaikutukset yhdistystoimintaan. Uudistuksen myötä verottaja vaatii, että esim. kaikki yhdistyksien järjestämästä kilpailutoiminnasta saadut palkinnot tulee ilmoittaa verottajalle. Aikaisemmin on noudatettu sadan euron rajaa eli sitä pienimpiä palkintoja ei ole tarvinnut ilmoittaa.
Mihin tämä sitten on johtanut? Se on johtanut siihen, että yhdistyksille ja seuroille on tullut huomattava määrä byrokratiaa lisää. Ja ne jotka eivät tätä byrokratiaa hallitse, joutuvat sen hoitamaan ostopalveluna. Tämä on johtanut jo monissa seuroissa ja yhdistyksissä siihen, että moni varsinkin pieni toimija harkitsee vakavissaan toiminnan lopettamista. Suomi on aina ollut yhdistysten luvattu maa ja yhdistystoiminta on ollut monelle iso osa elämää. Yhdistysten järjestämä toiminta ja esim. kilpailut ovat monille tärkeitä ja odotettuja tapahtumia. Nyt tämä kaikki on vaakalaudalla, koska verottaja vaatii ilmoituksen pilkkikisasta voitetusta 50 euron kalastusvälineestä.
Onko tässä mitään järkeä ja kuka tästä hyötyy? Tuskin kukaan. On vaikea kuvitella, että nämä muutaman kympin kilpailupalkinnot näyttelevät minkäänlaista roolia tämän maan verokertymässä.
Mitäpä jos pidettäisiin yhdistystoiminta voimissaan ja seurojen järjestämät kilpailut edelleen ihmisten kalentereissa ja lopetettaisiin tämä järjettömyys?
Tekstin aiheet:
Verottajan huoli on hyvin aiheellinen. Ajatellaanpa esimerkiksi ruokajonoa.
Ruokajonot ojennukseen!
Stop Sosiaaliturvapetoksille!
Ajatellaanpa henkilöä, joka kerran viikossa hakee ilmaisen ruokakassin.
— Se on 50 kassia vuodessa.
— Ilmoittaako hän saamansa taloudellisen etuuden verottajalle?
— Entä sosiaalitoimistoon?
— Syyllistyykö hän jopa törkeään sosiaaliturvapetokseen, josta voidaan tuomita pitkäksi ajaksi pelkälle vedelle ja leivälle, ilmaisen aterian, ääreen.
Vaikka ruokakassin päiväyksen ylittäneet leivät laskettaisiinkin arvottomiksi, saattaa joukkoon joskus eksyä
— palautuspullo tai jopa
— (esimerkiksi lahjoituksena tai EU-apuna annettu) elintarvike, jonka päiväys on vielä voimassa.
— Puhumattakaan itse muovikassista, jonka arvo kaupassa helposti ylittää 20 senttiä! Jopa 25 senttiä olen nähnyt pyydettävän.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Näistä etuuksista kertyy vuositasolla jo sellaisia summia, että asiaan on puututtava ankaralla kädellä.
Ruokakassien jakaminen pitää saattaa tiukan valvonnan alaisuuteen. Kunnallisten valvontavirkamiesten pitää tarkastaa jokaisen ruokakassin sisältö ja verrata sitä kassin sisällöstä laadittavaan veroilmoitukseen. Samoin on tarkastettava, että henkilö on pystynyt luotettavasti todistamaan henkilöllisyytensä ja että se vastaa veroilmoitukseen merkittyä henkilötunnusta. Jos joku sanoo ”unohtaneensa” passin (ja mitä hän passillakin tekee, varmaan aikoo matkustaa veroparatiisiin), armoa ei anneta. Ole sitten vaikka viikko ilman ruokaa. Ja ainahan sitä voi käydä varastama lähikaupasta. Siitä ei sentään vankilaan joudu.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kunnallinen valvonta on tärkeää jokaisen avunsaajan oikeusturvan kannalta unohtamatta myöskään virkamiehen palkkaa. Onhan tuo ilmaiseksi jaettu ruoka kuin suoraan virkamiehen pöydästä söisi.
Lainsäädäntöön on heti säädettävä ankarat rangaistukset ruokakassipetoksista. Tässä lainsäädännössä on saatettava ankarasti rangaistavaksi sekä avun antaminen, että sen vastaanottaminen.
Jokainen pimeän ruokakassin vastaanottaja on saatettava leivättömän pöydän eteen!
— Ja raskauttavien asianhaarojen vallitessa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti