Euro-junan päätepysäkki
Viimeisimmät uutiset Kreikan poliittisesta myllerryksestä on nostanut jälleen kerran yhteisen valuuttaliittomme euron ja sen toimivuuden ihmisten huulille. Euro valuutta-alueena rikkoo useaa keskeistä talousoppia toimivista valuuttaliitoista. Ensinnäkin yhteiseen valuuttaan kuuluvat jäsenet olisi hyvä olla suunnilleen samalla tasolla taloudelliselta profiililtaan. Näin ei tietenkään euro-alueen kohdalla ole, koska euroon on poliittisista syistä hyväksytty jäsenmaita joiden ei siihen olisi pitänyt kriteerien mukaan päästä. Tämä on johtanut vääjäämättä tilanteeseen, jossa eri alueet ovat kärsineet ns. liian vahvasta valuutasta, joka on heijastunut heidän talouteensa mm. viennin heikentymisenä. Euro-alueen sisäisen taloudellisen eriarvoisuuden myötä alueen maat voidaankin nykyään lukea kahteen kastiin: ”varakkaisiin” ja ”ongelmissa oleviin”. Ja näiltä varakkailta, joihin Suomi vielä luetaan, odotetaan heikompien taloudellista avustamista ”yhteisen hyvän nimissä”. Tämä tulonsiirtokehitys tulee todennäköisesti vain voimistumaan tulevaisuudessa, esimerkiksi Etelä-Euroopan maiden velanottotahti alkaa olla päätähuimaavalla tasolla, joka ei voi kestää loputtomiin. Voidaan siis olettaa, että yhteisvastuupolitiikka tulee jatkumaan, todennäköisesti voimistumaan.
Euron selkeä haitta Suomen kannalta on myös kontrollin puute omaan valuuttaan. Euron arvon kontrollointi ei ole Suomen käsissä eikä näin ollen käytettävissä suhdannevaihteluiden tasaamiseen devalvoinnin myötä. Ja koska valuutalle ei pystytä suorittamaan ulkoista devalvointia, syntyy maassamme sisäistä devalvaatiota eli palkkatason alenemista, kustannusten nousua, ostovoiman heikkenemistä jne. Tämä kehitys on jo kaikkien nähtävissä joka puolella Eurooppaa.
Merkittäviä positiivisia puolia nykyiseen euroon kuulumiseen on haastavaa löytää. Voidaan siis todeta, ettei Suomen jäsenyys nykyisessä valuuttaunionissa ole tämän maan tai sen ihmisten kannalta kannatettava asia ja näin ollen pitäisi välittömästi aloittaa toimet siitä irtaantumiseen ja vaihtoehtojen kartoittamiseen. Yhtenä vaihtoehtona voitaisiin pitää esim. yhteisen Pohjoismaisen valuuttaliiton perustamista, mutta tämä ei tuskin ole mahdollista ainakaan nopealla aikavälillä. Näin ollen ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi palaaminen omaan kelluvaan valuuttaan. Näin saisimme kontrollin takaisin ja pystyisimme aloittamaan tarvittavat toimenpiteet taloutemme voimistamiseksi. Euro voisi käytännön syistä olla jonkin aikaa rinnakkaisvaluuttana, mutta tavoitteena tulisi olla siitä täydellinen irtautuminen.
Tämänhetkisessä Euroopan taloustilanteessa voidaan nähdä, että omaa valuuttaa käyttävät valtiot ovat selvinneet taantumasta keskimääräisesti muita paremmin. Tästä huolimatta esim. korkotaso kyseisissä maissa ei ole suurempi kuin euro-maissa, vaikka korkojen nousulla halutaan pelotella omaan valuuttaan siirtymisen negatiivisena puolena.
Euro on kuin juna, jonka raiteet päättyvät mereen. Junan kuljettajina toimivat ovat vauhtisokeudessaan mahdotonta enää vakuuttaa pysäyttämään junaa, he päinvastoin lisäävät vauhtia. Kysymys kuuluu mitä tekee matkustajavaunussa istuva Suomi? Nyt tarvitsemme rohkeita päätöksiä ja toimintaa päätösten mukaisesti. Käsien päällä istuminen saa riittää. Miksi Suomi jättäytyisi valuuttaliittoon, joka on Suomelle ja ennen kaikkea suomalaisille ihmisille selkeästi haitallinen? Miksi me istuisimme edelleen junassa, kun raiteet loppuvat?
Tekstin aiheet:
Hyvää pohdintaa. Itse jouduin toki tulkitsemaan, mitä ”oma kontrolli” valuutan suhteen tarkoittaa. Kerroit kuitenkin kaipaavasi kelluvaa kansallista valuuttaa. Tälle ei ole sinällään mahdollisuutta ruveta ”kontrolloimaan”, ja heti siitä hetkestä alkaen, kun ”kontrollitoimet” otetaan käyttöön (hypoteettinen tilanne tulevaisuudessa), kelluminen lakkaa.
Tulkitsinkin näin, että kelluvan ja vapaasti vaihdettavan kansallisen valuutan ”itsekontrolli” heijastelee juuri tasan tarkkaan niitä taloustilanteita, missä Suomi minäkin ajankohtana on.
Mitä erilaisiin euromaihin tulee – esimerkiksi elinkeinoelämän kirjo, korruptioasteet jne – niin yhteisvaluutta voi toimia, jos valuutta-alueen sisällä on tasauttavat tulonsiirtomekanismit. Oikea kysymys lieneekin tällöin se, ovatko suomalaiset halukkaita siirtymään tulonsiirtoihin pohjautuvaan yhteisvaluuttaan. Toistaiseksihan tätä tulonsiirtoa näytellään lainaamalla muille maille, ja sitten niellään luottotappiot alaskirjauksina. Tuolloinhan luotot muuttuvat lahjoituksiksi, mikä on de facto tulonsiirtoa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kiitos kommentista! Olet aivan oikeassa ”kellumisen suhteen” ja tulkitsit asian niin kuin ajattelin, eli tärkeintä mielestäni valuuttamme suhteen on se, että pystymme itse vaikuttamaan asioihin sen sijaan että olisimme sivustakatsojia kuten nyt. Tämä toki pätee muihinkin asioihin kuin pelkkään valuuttaan.
Ja kyllä tosiaan tulonsiirtoihin perustuva valuutta-alue voisi toimia teoriassa, epäilen vaan suomalaisten halukkuutta tällaiseen toimintaan osallistua. Varsinkaan kun rahansiirtoja kutsutaan joksikin muuksi kun mitä ne todellisuudessa ovat.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti