Perussuomalaiset

Hannu Peurasaari

Hallitukselta mittavaa tukea lasten ja nuorten elämään

Uudistukset perusopetukseen

Perusopetuksessa oppimisen tuen tarve on kasvanut jo usean vuosikymmenen ajan. Peruskouluissa oppimisen tuen tarvitsijoiden määrä on noussut jo 25 prosenttiin oppilaista. Käytännössä joka neljäs perusopetuksen oppilas, ja jopa sitä useampi, tarvitsee tukiopetusta ja hyötyy oppimisen tuesta. 

Asiantuntijat ovat todenneet nykyisen, vielä kesään 2025 saakka voimassaolevan perusopetuslain kolmiportaisen oppimisen tuen järjestelmän nykytilanteessa liian tehottomaksi.

Oppimisen tuen uudistaminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Hallitus valmisteli lain ja toi sen syyskuussa eduskuntaan, joka hyväksyi lain joulukuussa.

Uudistukseen käytetään lähes sata miljoonaa euroa tänä vuonna, ja seuraavina vuosina 150 miljoonaa euroa vuosittain.

Perusopetuslain muutoksessa oppimisen tukea vahvistetaan lisäämällä oppilaskohtaisen tuen rinnalle tuntuvasti etupainotteista ryhmämuotoista tukea. Perusopetuslain mukaan ryhmäkohtaisen tuen ryhmiä perustetaan yli 9000.

Oppilaskohtaisen tuen saajien määrää yleisopetuksen ryhmissä rajataan tavalla, jonka tavoitteena on turvata koulurauha ja mahdollisimman häiriötön luokkaympäristö. Lakiin tehtiin muutamia muutoksia vielä sivistysvaliokunnassa, eli eduskuntakäsittelyn aikana.

Myös oppimissisällön ja oppimistavoitteiden ylöspäin eriyttäminen on lisätty lakiin. Oppilaskohtainen ylöspäin eriyttäminen on nostettu opintosuunnitelman perusteista lain tasolle. Tutkimusten mukaan jopa 25 prosenttia oppilaista voi hyötyä opintosisällön ja oppimistavoitteiden ylöspäin eriyttämisestä. Opintosisällön alaspäin eriyttäminen eli mahdollisuus oppimistavoitteiden oppilaskohtaiseen karsimiseen on ollut jo nykyisessä perusopetuslaissa.

Perusopetuslain ja oppimisen tuen uudistamisen vaikutuksiin on asetettu ja kohdistettu paljon odotuksia. Ja aivan aiheesta.

Hallitus on uudistanut oppimisen tuen myös lukiolakiin ja ammatillisia oppilaitoksia koskevaan lakiin.

Hallitus antoi vuodenvaihteessa eduskunnalle myös toisen perusopetuslakia muuttavan esityksen.

Esityksessä säädetään mobiililaitteiden käytön rajoituksista. Lakimuutoksella on tarkoitus parantaa oppimistuloksia, vähentää koulukiusaamista ja edistää keskinäistä kanssakäymistä ja muita myönteisiä sosiaalisia vaikutuksia.

Sen odotetaan lisäävän myös liikkumista siltä osin kun mobiililaitteiden käytön rajoittaminen ulotetaan koulukohtaisissa säännöissä koskemaa myös mobiililaitteiden välituntiaikaista käyttöä. 

Esityksessä muutetaan perusopetuslakia puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käytön osalta siten, että puhelimen käyttö oppitunnin aikana sallittaisiin vain tiettyihin laissa säädettyihin tarkoituksiin. Lisäksi koulun olisi annettava tarpeelliset järjestyssäännöt puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käytöstä ja säilytyksestä työpäivän, eli myös välituntien, aikana.

Perusopetuslain muutosesityksen mukaan aluehallintovirastot voisivat perustellusta syystä myös oma-aloitteisesti ottaa tutkittavaksi, onko opetus järjestetty perusopetuslaissa tai sen nojalla säädetyn mukaisesti. Lisäksi lakiin ehdotetaan lisättäväksi säännökset aluehallintoviraston käytettävissä olevista sanktioista. Esitys lisää aluehallintovirastojen ja opettajien toimivaltaa tarkoituksenmukaisella tavalla.

Esityksen mukaan liikunnallinen elämäntapa lisätään osaksi esi- ja perusopetuksen tavoitteita perusopetuslain pykälämuutoksella.

Lasten ja nuorten hyvinvointia tuetaan myös hallituksen toteuttamalla Suomi liikkeelle-ohjelmalla. Suomi liikkeelle-ohjelman liikkuva koulu ja liikkuva opiskelu-kokonaisuudet sekä kuntien liikuntaneuvonta ulottuvat lasten ja nuorten maailmaan. Suomi liikkeelle-ohjelmaan hallitus käyttää 20 miljoonan euron määrärahan vuosittain.

Lasten ja nuorten terapiatakuu

Hallitus valmisteli ja toi syksyllä eduskuntaan lasten ja nuorten terapiatakuun lakipaketin, jonka eduskunta hyväksyi yksimielisesti. Terapiatakuu kattaa sekä terveydenhuoltolain mukaiset mielenterveyspalvelut että sosiaalihuoltolain mukaiset matalan kynnyksen määrämuotoiset ja aikarajoitteiset mielenterveyspalvelut 23 ikävuoteen asti.

Terapiatakuun toteuttamiseen on varattu 35 miljoonan euron määräraha vuosittain.

Terapiatakuu vahvistaa myös oppilaitoksissa tehtävää opiskeluhuoltoa. Opiskeluhuolto on opiskelijoiden hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa oppilaitosyhteisössä.

Oppilailla on oikeus myös yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon, joka tarkoittaa yksittäiselle opiskelijalle annettavia koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja, opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluja sekä monialaista yksilökohtaista opiskeluhuoltoa. Myös uuden terapiatakuun sisältöisenä.

Hallitus tukee lasten ja nuorten elämää ja pyrkii ratkaisemaan ongelmia monen hallinnonalan toimenpitein ja monella elämänalueella.

Lastensuojelulain uudistaminen ja mielenterveyspalvelujen parantaminen

Lasten ja nuorten ongelmia pyritään ratkomaan monin keinoin myös osoittamalla tarkoitukseen useiden miljoonien eurojen verran pääomia ja henkilöresursseja Terveyden edistämisen hankkeissa, Terveydeksi-ohjelmassa ja Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden paketissa.

Hallitus vahvisti lasten ja nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja lisäämällä kaksi miljoonaa euroa walk in- ja chat-mielenterveyspalveluihin. 

Lisäksi hallitus on uudistamassa lastensuojelulain. Sen valmistelu on parhaillaan käynnissä sosiaali- ja terveysministeriön lapset ja nuoret-yksikössä, ja esitys tullaan antamaan eduskuntaan loppukeväällä.

Lastensuojelulain uudistuksessa pyritään lisäämään lastensuojelun etupainotteista tukea ja avopalveluja tukevaa palvelurakennetta. Säännösvalmistelussa tavoitteena on löytää rakentavalla tavalla ratkaisuja myös lastensuojelulaitoksissa vallitseviin ongelmiin. 

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen on kirjattu myös ohjelma- ja strategiatasolle. Tavoitteet ja suuntaviivat on kirjoitettu valtioneuvoston keväällä 2024 hyväksymiin monen hallinnonalan yhteiseen nuorisopoliittiseen ohjelmaan ja lapsistrategian toimeenpanosuunnitelmaan.

 

Hallituksen esitys perusopetuslain muuttamisesta, oppimisen tuki:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_114+2024.aspx

 

Hallituksen esitys lasten ja nuorten tetapiatakuuksi:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_131+2024.aspx

 

Suomi liikkeelle-ohjelma 2025:

https://okm.fi/-/ministerityoryhma-linjasi-suomi-liikkeelle-ohjelman-rahoituksesta-vuodelle-2025

Tekstin aiheet: