EU on suomelle velkavankeus unioni
Suomelle on ollut aina kunnia-asia hoitaa velkansa. Toisen maailmansodan jälkeen maksoimme Neuvostoliitolle sotakorvaukset, jotka nykyrahaksi muutettuna olisivat 4,5 miljardia euroa.
Summa tuntuu pieneltä, kun sitä vertaa nykyiseen korona-kriisi lukemiin, jossa Suomi velkaantuu jopa 20 miljardia ja joutuu osallistumaan euromaiden yhteisvastuisiin 12 miljardin osuudella. Tämä on siis nykyinen arvio korona-kriisin aiheuttamista kustannuksista suomen valtion taloudelle.
Suomi on aina korostanut omassa toiminnassaan vastuullista talouspolitiikkaa ja myös odottanut sitä muilta euromailta, mutta valitettavasti tämä ei ole muiden maiden osalta toteutunut, eikä tule ikinä toteutumaankaan. Sen on jokainen kriisi näyttänyt.
Ohessa on kuvaaja vuoden 2018 tilanteesta, joka kertoo karun totuuden siitä, miten Suomea edellä velkaantumisasteessa on 14 muuta euromaata. Julkisyhteisöillä tarkoitetaan esimerkiksi valtion ja kuntien velkaa.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Government_finance_statistics/fi
Olemme siis nyt tilanteessa, jossa korona-kriisin varjolla, Suomen monivuotinen ja hyvä taloudenpito realisoidaan, euroalueen muiden maiden talouden pelastamiseen.
Näin toimittiin 2010, näin toimitaan 2020, näin tullaan toimimaan myös tulevissa kriiseissä, joka on vain ajan kysymys.
Tarkastellessamme kuvaajaa voimme todeta seuraavaa.
Vuonna 2018 Suomen julkisyhteisöjen velka on ollut 138,06 miljardia. Tämä on 59,1 %, Suomen bruttokansantuotteesta (233,6 mrd.) https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_kansantalous.html
Jos Suomi olisi velkaantunut kuin Itävalta (73,8 %), niin velan määrä olisi 172,40 miljardia. Ranskan velkaprosentilla (98,4%) se olisi 229,86 miljardia ja Italian tapauksessa (132,2%) 308,82 miljardia.
Lyhyellä laskutoimituksella voidaan karrikoidusti todeta, että jos Suomi olisi velkaantunut kuten Italia, niin suomen taloudessa olisi pyörimässä ylimääräistä rahaa jopa 170,76 miljardia !
Kuten aiemmin jo todettiin, niin korona-kriisi ja eu tukipakettien takia tulemme saavuttamaan Itävallan vuoden 2018 velkatason. Kun tämä tiedetään, niin voidaan nostaa ilmaan aiheellinen kysymys siitä, miten vakavaa velkaantuminen on, jos olemme yhtä velkaantuneita kuin Itävalta ? Toisaalta voidaan todeta, että Itävalta ei ole varmasti tämän kriisin jälkeen 73,8 % velka-asteella, vaan lähemmäs 100.
Voidaan myös kysyä, miten oikeudenmukaista se on ollut, kun meitä on haukuttu huonosta kilpailukyvystä ja julkisen talouden vajeesta, samalla kun hyvinvoinnistamme on leikattu, meille on tyrkytetty kikyä, aktiivimallia ja veronkorotuksia.
Koska Suomelle on varattu tulevaisuudessakin maksajan rooli, niin voidaan aiheellisesti todeta, että vastuullisella taloudenhoidolla ei ole euroalueella mitään merkitystä. Tämän johdosta heittäisinkin lukijalle ilmaan ajatuksen.
Olisiko Suomenkin syytä pyrkiä velkaantumaan ihan samalla tavalla kuin esimerkiksi Ranska ?
Tiedän, että tämä on vaikea pala monelle vastuullista talouspolitiikkaa kannattavalle poliitikolle ja talousanalyytikolle, mutta euroalueen historia on nyt osoittanut sen, että vastuullinen talouspolitiikka ei vaan toimi. Suomi vain sillä kuristaa itsensä taloudellisesti hengiltä.
Jokainen poliitikko tajuaa näitä lukemia tulkitessaan, minkälaisen potentiaalisen elvytysmäärän olemme hukanneet tässä vuosien aikana. Talouspoliittisilla toimilla olemme luovuttaneet nämä elvytyseurot Kreikalle, Saksalle, Portugalille, Irlannille, Italialle, Espanjalle, Ranskalle ja monelle muulle euroalueen maalle.
Itse sanoisin tätä jopa edesvastuuttomaksi talouspolitiikaksi, koska sitähän tämä on. Politiikkaa, jonka maksavat tavalliset kansalaiset.
Viimeistään nyt pitäisi jokaisen tajuta, että olemme velansiirto ja velkavankeus unionissa, joka jatkuu niin pitkään, kun euroalue on voimissaan.
Tekstin aiheet:
Näin on.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hei. Kiitos Esakin. Vaikka näin on: Luotetaan Jumalaamme: ”Jota Herra kurittaa; sitä; Hän; myös Rakastaa.” Rukoillaan ulospääsyä, niinkuin sodistakin; olemme Hänen armostaan ruhan ja rakkauden ajassa. Kiitos. Siunaten, Lasse.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Aina joku saa ja se on joltain pois.
Suomi on maksaja maailman tappiin asti koska olemme hölmö kansa!
Tai jopa idiootti kansa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei se nyt ihan noinkaan ole. Suomalaiset ovat hieno kansa, jota pieni, vasemmistolainen ja tiedotusvälineisiin pesiytynyt eliitti johtaa harhaan – yhteistyössä vasemmiston poliitikkojen kanssa.
Sanomalehtien liiton tutkimuksen mukaan vielä 80-luvun alussa suomalaiset lukivat eniten maailmassa (asukaslukuun suhteutettuna) sanomalehtiä ja suhtautuivat luottavaisimmin painettuun sanaan.
Tähän luottamukseen on Harvaanadutussa maassa pitkät perinteet. Metsien keskellä ei ole ollut turuja ja toreja, joilla käydä tutkimassa ”päivän totuus”. Pitkän talven (ja siksi suunnitelmallisuuden ja varautumisen) Suomessa totuus ei myöskään ole muuttunut päivittäin.
On kestänyt kauan, että tämä luottamus on alkanut laskea ja ”omien” vedätykset nousta esiin. Nyt pakkaa sekoittaa monikanavainen tiedotus. Netissä asuva ja reaaliaikaisesta tilanteesta perilläoleva nuorempi sukupolvi joutuu kertomaan vanhemmilleen ketä kannattaa äänestää (ja miten tietokonetta käytetään).
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Katselin juuri tilastoja valtion velan koroista ja olipa mukaavaa huomata, että vuosien saatossa korkokulut ovat romahtaneet, kiitos matalien ja jopa miinusmerkkisten korkojen. Usein moitimme EU:ia ja Euroa, mutta tässä vaikeassa tilanteessa voimme olla onnellisia, että olemme jäseniä. Korkokulut, kuten mainitsin ovat alimmillaan pitkään aikaan, vaikka velan määrä kasvaa hurjasti. Koronan vuoksi otettava lisävelka on välttämätön, jotta talouden rattaat Suomessa ja muissa EU maissa saadaan taas pyörimään ja mikä parasta lisävelan ottaminen näin matalalla korkotasolla on ajoituksen näkökulmasta paras mahdollinen. Se, maksetaanko pääomaa koskaan pois, jää nähtäväksi. Itse epäilen, ettei sitä koskaan edes lyhennetä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Silti: mitä iloa on matalan koron aikana otetusta SYÖMÄVELASTA, joka paisuu paisumistaan ja rampauttaa talouden samalla hetkellä, kun IMF:n orkestroima EKP joutuu nostamaan ohjauskorkoaan?
Olisi eri asia, jos velkarahaa olisi käytetty INVESTOINTEIHIN, jotka (toivottavasti) maksavat itse itsensä takaisin, mutta nyt raha on jätetty pelkkään ”lihomiseen”.
Läski ei ole minkään arvoista, sillä se johtaa vetelyyteen, mikä rampauttaa tämän hienon kansan nuorempien sukupolvien toimeliaisuutta. Sekä taloudellista että yhteiskunnallista ja yhteisöllisyyteen liittyvää toimeliaisuutta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suomalaiset ovat kansa, joka kovista luonnonolosuhteissa ja köyhyydestä nousi vastuullisella yhteistyöllä (valtavien henkilökohtaisten uhrausten avittamana [polttaisitko sinä oman talosi kuten karjalaiset?]) verrattain nopeasti vaurauteen, jonka saavuttamista toki maailman markkinatilanne ja kaikkialla kasvanut, vientituotteisiimme kohdistunut kysyntä auttoi.
Siksi TAPAMME AJATELLA poikkeaa merkittävästi vauraiden ja taloutensa myös huonosti hoitaneiden satoja vuosia vallinneiden kuningaskuntien ajatusmaailmoista.
Nämä kuningaskunnat (ja entiset kuningaskunnat) tunnetaan myös EU-maina. ”Hovi tuhlaa, kansa maksaa” on täysin luonnollinen tapa ajatella näille. Myös vieras kansa voi maksaa hovien kuluja, kuten Ruotsia rahoitti ja muonitti aikoinaan Suomi. Nuijasota ei syntynyt tyhjästä, siihen oli syynsä.
Ruotsin rahoittamisesta alamaisuuteen tottunut Suomi on siirtynyt sadassa vuodessa Iso-Britannian, Saksan, Ranskan, Espanjan ja Kreikan rahoittajaksi. Hovit kiittävät.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
(Jatkuu…)
On kuvaavaa, että esimerkiksi kuningaskunta Espanjan Alicantessa on yhä paljon lukutaidottomia, ja että Katalonia suurinpiirtein elättää muuta Espanjaa. Jako hovin tuhlareiden ja köyhän kansan välillä on säilynyt vuosisatoja eikä tälle ole muutosta nähtävissä.
Miksi Suomen pitäisi rahoittaa vieraiden kuningaskuntien tuhlausta? Miksi Suomen pitäisi ottaa velkaa näitä rahoittaakseen?
Ei suuruudenhulluus tarvitse tukea.
Iso-Britannia luopui suuruudenhulluuden tavoittelusta ja jätti EU:n. Kenties siellä on opittu jotakin mm. karakki Mary Rosen kohtalosta; laivaston lippulaiva oli korkeista korkein, mutta kapea eikä sen köli ollut riittävä – niinpä painopiste sijoittui väärin ja uljas laiva kaatui tuulenpuuskassa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mary_Rose_(1509)
Suomi on ollut kiva pieni maa – upea ja uljas valtio omassa kokoluokassaan. Menestys on perustunut siihen, että ”hovi” on pysynyt pienenä ja sen kamreerit ovat olleet säästäväisiä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
(Jatkuu…)
Mutta nyt tuhlataan ja tarjotaan maailmalle menneiden sukupolvien VAIVALLA kartuttamaa pääomaa, sillä hovi Suomen tasavallassa on turvonnut ja kulut kasvaneet eikä yhteisöllisyyden menetyksestä koituvia seurauksia osata etukäteen nähdä.
Mary Rosen luokkaa olevan suuruudenhulluuden tavoittelu on nyt käynnissä pienessä Suomessa, vaikka on epäselvää, että mitä tässä oikein tavoitellaan. Mitä Suomi ja suomalaiset haluavat? Onko Suomella edes omaa strategiaa vai eletäänkö reaktiivisessa moodissa ja vain reagoidaan muiden vaatimuksiin?
Ja sitten tulee tuulenpuuska ja kaataa koko aluksen?
Sanoisin, että näin pienessä maassa suuruudenhulluus ei varsinaisesti kannata.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti