Perussuomalaiset

Eero Perosvuo

Voisiko olla olemassa eläkekatto?

Eläketurvakeskuksen viestintäpäällikkö kirjoittaa sanomalehti Keskisuomalaisessa, että eläketurvakatto tarkoittaisi myös eläkemaksukattoa

Eläketurvakeskuksen viestintäpäällikkö Matti Lumijärvi kirjoitti sanomalehti Keskisuomalaisen mielipidepalstalle 9.6.2014 sellaisen kirjoituksen, jota ei tämmöinen tavallinen perussuomalainen tahdo ymmärtää, ei sitten millään. Kirjoitus oli vastine lehden pääkirjoituksessa 4.6. olleeseen pohdintaan, jossa ehdotettiin eläkekattoa eläkejärjestelmän kulujen alentamiseksi. Seuraavassa on lainausmerkkien sisällä viestintäpäällikön argumentteja, voisikohan joku kertoa, onko viestintäpäällikkö oikeasti asiantuntija, vai kirjoittaako hän täyttä soopaa?
”Tällaisena eläkekatto ei kuitenkaan toimisi, sillä se tarkoittaisi samalla eläkemaksukattoa eli työeläkemaksusumman pienentymistä.”
Mitä?? Onko muka oikeasti niin, että jos eläke (siis lähinnä mahdollisesti tuleva eläke) olisi rajattu johonkin summaan, niin työeläkemaksusumman on pakko rajautua samalla vastaavasti?
”Suuria eläkkeitä on Suomessa varsin vähän ja pieniä paljon. Yli 4000 euroa tienaavia on n. 1,9 % ja yli 3000 euroa tienaavia 5,5 % kaikista eläkkeensaajista”
No niin varmaan. Mutta miksei tässä verrata euroja?? Ei kai se niin ole, että nuo muutama prosenttiyksikkö eläkkeensaajista kuitenkin saavat 15 – 20 % koko eläkkeiden euromäärästä, eihän? Vai onko sittenkin, eikö vain uskalleta sanoa totuutta?? Mikä tässä on takana? Onko tässä taas sama ilmiö kyseessä, ilmiö, jossa varjellaan eliitin (niiden muutaman prosentin) etuja tavallisten kaduntallaajien kustannuksella?

”Katon asettaminen aiheuttaisi ensivaiheessa korotuspaineen työeläkemaksuun, sillä eläkemaksujen perusteena oleva palkkasumma pienenisi, mutta menot eivät muutamaan vuosikymmeneen. Jo maksussa olevia eläkkeitä ei enää voisi eläkekatolla pienentää”
Jaa että miksei voisi? Eikös tämä ole lainsäädännöllinen kysymys? Ja sen verran olen jotenkin kuullut tuota eläkekeskustelua sivusta, että on näitä eläkkeitä ennenkin leikattu, ja eniten ne ovat kirpaisseet juurikin näitä pienten eläkkeiden saajia.
Edelliseen lainaukseen suorana jatkona: ”Seuraukset tulisivat siis ensi alkuun palkansaajien ja työnantajien maksettavaksi.” Ja taas että mitä, mitä, mitä?? Nytkö onkin niin, että palkansaajat ja työnantajat maksavat nykyisin maksettavia eläkkeitä? Minä kun olen aina ollut siinä uskossa, että maksamme työnantajani kanssa tulevaa eläkettä. On se nyt merkillistä, että minun pitää näitä ylisuuria eläkkeitä kustantaa… Kun työikäinen väestö kuulemma koko ajan vähenee, niin kukas sen minun eläkkeeni maksaa, kun minä en sitä näemmä maksakaan? Ja viestintäpäällikön viestistä saa sen käsityksen, ettei jo maksettuihin eläkkeisiin voi kajota. Hänhän puhuu ristiin? Eihän niitä ole vielä maksettu, hänen kirjoituksensa mukaan minä niitä koko ajan maksan!

Sitten tulee jotain sellaista, mitä en viestintäpäällikön kirjoituksesta kertakaikkiaan tajunnut, tajuaako joku muu? ”Pidemmällä tähtäyksellä olisi suuri riski, että ns. tavallisen palkansaajan ansiot kasvaisivat eläkekatosta ohitse.” Mitä ihmettä tuo tarkoittaa?
Kirjoitus jatkuu: ”Tällöin kaikille yhdenmukaisen ja kattavan työeläkkeen päälle syntyisi uusia eläketurvan osasia, joihin kaikilla palkansaajilla ei olisi pääsyä. Tämä lisäisi riskiä epätasa-arvon kasvamisesta.”
Voi hyvä Sylvi sentään! Jos tämä tarkoitti, että tasa-arvon toteuttamiseksi pitäisi jo työelämässään hyvin tienanneille, kesämökkinsä, omakotitalonsa ja sijoitusmetsänsä sekä pörssiosakkeiden ostoista syntyneet velkansa pois maksaneille eläkeläisille maksaa jonkinlaista sopeutumislisäosaa, niin ei ole mikään ihme, ettei Suomella rahat riitä.

Tähän lopuksi vielä huomio meikäläisen ikäpolvesta (olen siis vähän alle 50 v.); olemme väliinputoajien sukupolvi, tai ensimmäinen niistä. Kun aikanaan ensimmäinen muksu syntyi (1993), niin eiköhän jo seuraavana vuonna lapsivähennys poistettu verotuksesta. Kun ostimme aikanaan ensimmäisen asuntomme (1994), niin jo heti kohta leikattiin tuntuvasti velkojen korkojen verovähennysoikeutta. Ja olipa joskus kuulemma joku asuntovähennyskin, muttei tietenkään enää meillä. Arvatkaa mitä? Kun joskus aikanaan olisi eläkkeelle pääsyn vuoro, niin eiköhän sekin järjestelmä ole romutusvuorossa, tai korkeintaan korvattu ruoka-apupaketilla…

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
PekkaS
#1

Eläketurvakeskuksen viestintäpäällikkö Matti Lumijärvi haluaa vain viestittää että älkää olko millänsäkään Suomen verosyöttiläät, kyllä me pidetään teistä huoli. Piankos nuo muutaman miljoonan erorahat on sijoitettu kun €urotkin kulkevat niin sutjakasti yli maarajojen. Siihen tarvitaan jatkuvuutta ja meille vähän parempituloisille sopiva, meille tasa-arvoisempi eläke tuo sitä ihan mukavasti. ”Sääli on sairautta”, sanoisi varmaan suursijoittaja George Soroskin. Kyllä kansa maksaa…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000