Isot hörökorvat ja supliikki - miksi kenttä on tärkeä?
(Kirjoitan ennen puoluesihteerivaalia blogisarjan. Tämä käsittelee kentän ja puoluesihteerin suhdetta).
**
Perussuomalaisen puolue elää kentällä ja arjessa.
Puolueaktiivin arki
Perussuomaisessa kansanliikkeessä on paljon jäseniä. Siellä toimii usean tuhannen hengen innokas joukko suunnilleen noin 300:ssa paikallisosastossa.
Meillä on iso perhe!
Aktiivien joukko istuu työpäivien jälkeen kokouksissa, mietiskelee milloin mennään torille tarjoamaan kahvia, pohtii paikallispolitiikan kiemuroita, kirjoittelee paikallislehteen perussuomalaisia näkemyksiä ja viihtyy yhdessä niin räntäsateessa kuin auringonpaisteessa.
Toiminta on käytännönläheistä.
Joku tuo teltan peräkärrissä, toinen ostaa makkarat ja pöytäliinat kaupasta. Torilla viihdytään porukassa mutta myös keskustellaan paikallisten ihmisten kanssa. Paikalliset aktiivit ottavat vastaan haukut kun omat tekevät typeriä päätöksiä, heidän kengilleen syljetään jos ei olla rehellisiä ja heidän pitää keksiä sopivat selitykset.
Piirin puheenjohtaja tai kansanedustaja on teltoilla toivottu mutta ehkä hieman harvinainen näky. Yleensä heitä käy teltoilla ennen vaaleja ja näillä viskaaleilla on kova kiire. He eivät jää sinne ymmärrettävistä syistä pitkäksi aikaa vaan kahvikupin juomisen jälkeen on aika mennä eteenpäin.
Kun juhlahumu on loppu niin kenttäaktiivit jäävät paikalle. He siivoavat jäljet, kokoavat teltan, lorottavat ylimääräisen kahvin alas viemäristä ja syövät viimeiset palaneet nakit.
Silloin lauantaipäivästä on mennyt hyvästi jo iltapäivän puolelle ja pitäisi mennä kotiin. Perhe on jo odottanut malttamattomana kylmenevät ruuan kanssa. Kovan ulkoilupäivän jälkeen ehkä nukuttaakin eikä se puoliso ole ehkä kovin iloinen kun se toinen nukahtaa television ääreen jo uutisten jälkeen.
Hyvän puoluesihteerin malli
Kokemus puoluesihteeristä on vielä harvinaisempi.
Mitä se sihteeri tekee kun kansanedustajatkin ovat sille niin ystävällisiä? Siinähän se seisoa toljottaa ja ahmii makkaraa kuten muutkin.
**
Hyvä puoluesihteeri on oikeastaan kuin ilma jota ei näe mutta ilman sitä ei voi hengittää.
Hän hoitelee puoluetoimiston ja piirien kautta järjestöosaamista ja kiertää näillä teltoilla koko ajan. Säännöllisesti. Hän tuntee kaikki. Istuu heidän kanssaan kahvilla niin tuulessa kuin tuiskussa. Hän on vähän postimies puolueesta, joka seisahtaa toviksi teltoille.
Parhaimmillaan puoluesihteeri on, kun hän pitää suunsa kiinni. Ja tärkein puoluesihteerin instrumentti on korva. Hänellä pitää olla isot höröiset korvat vähän kuin aikoinaan SMP:n puoluesihteeri Poutiaisella. On oltava myötätuntoa ja tunne-älyä. Ilman sitä ei pärjää.
Jokaisella kaupungilla ja kunnalla on omat ongelmansa. Kun on voimakkaita ihmisiä yhdessä, niin aina tapahtuu. On yleensä kaksi tai useampiakin kertomuksia. On voimakkaita näkemyksiä, joita on osattava yhdistää. Harvoin on pelkkiä konnia ja täysiä enkeleitä vaan asioissa on omat raadolliset puolensa. Nämä tarinat on kuunneltava. Sydämellä. Ja niitä pitää käsitellä järjellä.
Delegoinnin ja johtamisen haaste
Kaikkeen ei kuitenkaan kerkiä.
Puoluesihteerin on pystyttävä delegoimaan asioita. On kyettävä organisoimaan järjestöorganisaatioiden tueksi henkilöitä, jotka osaavat antaa tukea kiperiin tilanteisiin. Probleemat ovat moninaisia: mistä löytää pöytäkirjaan pohja, mistä löytää lomakepohjan, jolla haetaan tukea piiriltä pientä avustusta varten, no nyt tuo yksi sanoi rumasti ja nyt täällä on ilmiriita. Entä miten Kaustisten osasto jaksaa, entä mikä on tilanne Oulussa tahi Kankaanpäässä. On myös luotava digitaalinen järjestöosaamisen tietopankki, josta voi sähköisessä muodossa löytää vastauksia näihin tuhansiin pieniin kysymyksiin. Kirjalliset ohjeet ovat parhaimmillaan PS:n sivuilla. Siellä ne eivät häviä tai joudu kirjahyllyyn.
Näkemyksen jakaminen ja kommunikoiminen – soon supliikki
Isojen hörökorvien lisäksi puoluesihteerillä pitää olla ideoita, ohjelmia ja ylitsepursuavaa innostusta esitellä niitä paikallisille. On luotava uusia kiinnostavia toimintatapoja. Hänen pitää olla yhtä tarpeellinen kuin aikoinaan vuonna 1944 suurhyökkäyksen aikana se mies, joka toi panssarinyrkit kentälle ja opetti sotilaat niitä käyttämään.
Kun puoluesihteeri avaa sen suunsa on sieltä tultava asiaa. Jokainen paikallinen aktiivi janoaa tietää mitä piirissä ja ennen kaikkea eduskunnassa tapahtuu. Puolueella on edesottamuksensa ja niistä pitää kertoa viisaasti näkymiä aktiiveille. Pitää osata kommunikoida – pitää olla tunneälyä ja osata selittää asioiden isompia yhteyksiä.
Selkosuomeksi kysymys on supliikista – kyvystä selittää monimutkaisia asioita niin, että jokainen ne ymmärtää.
Lyhyesti: tarvitaan supliikkia ja hörökorvat. Isot sellaiset. Tunneälyä ja kärsivällisyyttä. Ideoita ja halua jakaa niitä kentälle. Käytännönläheisiä ohjelmia, joissa narskuu paikalliset ja todellinen elämä. Ja sitten vielä kerran sitä tunneälyä, jossa näkyy, että hän todella on kiinnostunut paikallisista.
Sillai oikeasti.
Seuraavassa blogissa käsittelen ihmisten johtamista perussuomalaisten kesken.
Tekstin aiheet:
Ilman kenttää ei puolue menesty! Näin se on.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kiitos Arto !!
Kuin hätähuuto kentältä, johon vastataan.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Näinhän se on, ARTO!
Sinussa nuo tarvittavat ominaisuudet tulee loistavasti esille!
Kun ihan ensimmäistä kertaa (joitakin vuosia sitten) tapasin sinut espoolaisella PS-teltalla, kiinnitin huomioni siihen,
millainen supliikki-ihminen sinä oletkaan!
Sinulla se juttu luisti kaikenlaisten ihmisten parissa,sinulla oli valtava tietomäärä ja ennenkaikkea et jäänyt missään tilanteessa sanattomaksi.
Sait hymyn sellaisenkin kansalaisen kasvoille, joka teltalle tullessaan ei ehkä ollut niin kovin iloisen ja vastaanottavaisen oloinen.
Ihmiset pysähtyivät keskustelemaan kanssasi.
Jollakulla vain on se TAITO!
Sulla on!
Hienoa, että asetut ehdokkaaksi seuraavaksi puoluesihteeriksi.
Toivottavasti äänestävä puolueväki näkee sinussa saman potentiaalin kuin allekirjoittanut.
TSEMPPIÄ!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Artolle terveisiä: maailma muuttuu: nyt on osattava siirtää syvällistä osaamista vaativat hommat supertietokoneille ja tekoälyn hoitoon: esim kaikki kunnalispolitiikan ratkaisut ja kysymyksenasettelut ja Perussuomalaisten vastineet olisi viisasta löytyä jokaisen puolueemme kunnanvaltuutetun kännykästä puoleen toimittaman sovelluksen kautta. Näin voimme olla ympäri maata ylivoimainen puhuja kokouksissa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Sihteeri on koordinoija ja delegoija. Se mitä PS tarvitsee on vahvaa IT-osaamista eli kunnon nörtti hoitamaan tietoteknistä puolta.
Vuonna 2021 voi tietokoneella tilata vaikka talon ja auton pihaan verkkokaupasta, mutta ei liittyä PS-puolueeseen, vaan täytyy tulostaa lomake itse ja postittaa tai viedä se puoluetoimistoon. Hankalaa ja vanhanaikaista. Jos ei muuten, niin voisiko edes allekirjoitetun ja skannatun hakemuksen lähettää sähköpostilla puoluetoimistoon?
Nämä kuulostavat siellä toimistossa ehkä olemattomilta asioilta, mutta ovat kentällä todellisia.
Tietotekniikka ei saa olla itsetarkoitus, mutta se helpottaa kummasti useita töitä ja sitä voi käyttää ansiokkaasti myös arvokkaan tiedon hankintaan kentältä, muutoinkin kuin sähköpostia käyttäen. Joka viikko tulee täytettyä jos jonkinlaista sähköistä kyselyä verkossa eri paikkoihin.
Myös työmiehen tuumaustuntien teknisen puolen räpeltäminen mm. äänet ja valaistus on pistänyt silmään. Pieniä asioita, mutta suuri vaikutus.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti