Perussuomalaiset

Mika Niikko

Kuka kurkkii ikkunoista?

Windows-käyttäjien tietokoneille on tänä keväänä putkahdellut vaatimuksia päivittää käyttöjärjestelmä maksutta Windows 10:ksi. Ilmaisia lounaita – tai käyttöjärjestelmiä – ei kuitenkaan ole olemassa. Windows 10:n kohdalla käyttäjät maksavat päivityksen käytännössä yksityisyydellään.

Asennuksen yhteydessä pitää hyväksyä käyttöehdot. Microsoft varaa lisenssiehdoissaan oikeuden kerätä, käyttää ja julkaista käyttäjien tietoa sen mukaisesti, miten tietosuojalausekkeessa täsmennetään. Ikävä kyllä, tietosuojalauseke on todella väljä. Verhot jäävät auki.

Tietosuojalauseke ei määrittele tarkasti, mitä tietoja ohjelmistojätti kerää tai minne se tiedot toimittaa tai kuinka kauan se niitä säilyttää. Yrityssalaisuuksien tai yksityisasioiden joutumista vääriin käsiin ei suljeta pois. Microsoftin mukaan se kerää tietoja muun muassa koneen ja palvelujen käyttötiedoista, sijainnista sekä viestien ja tiedostojen sisällöstä, johon sisältyy oikeus kerätä Outlook.comissa vastaanotettujen sähköpostien sisältöä tai Skypessä lähetettyjen viestien sisältöä.

Valtion tulisi valvoa kansalaistensa oikeuksia. Yksittäisillä kuluttajilla tai yrityksillä ei ole mitään neuvotteluvoimaa Microsoftin suhteen, mutta paikallisia lakeja yritysten on noudatettava. Perustuslaillinen yksityisyyden suoja kuuluu kaikille. Lupaa tietojen laajamittaiseen keräämiseen pitäisi kysyä erikseen asennuksen yhteydessä sen sijaan, että oikeuden antaminen on oletusarvo, jota ei voi edes kieltää. Lisäksi on todella syytä puolueettomasti selvittää, mitä tietoja Microsoft todellisuudessa kerää.

Jätin asiasta juuri kirjallisen kysymyksen. Ministerin vastausta odotellessa jokainen voi tietysti pysytellä erillään Windows 10:stä (ja lomalla vaikka muistaakin tietotekniikasta) tai säätää jo päivitetyssä Windows 10:ssä tietoturva-asetukset mahdollisimman tiukoiksi.

Syy Microsoftin uteliaisuuteen jää arvoitukseksi. Ovatko taustalla vain markkinointimiesten suuret unelmat, vai haluaako joku muukin saada kattavan kuvan elämästämme? Joka tapauksessa yksityisyys on nykyaikana arvokas omaisuus. Kerran kaupattuna sitä on vaikea saada takaisin. Jokaisen tietokoneen käyttäjän olisi hyvä ymmärtää, että verkkoon kytketyssä tietokoneessa olevia tietoja voidaan urkkia. Vähintä, mitä voi tehdä, on olla antamatta laillisia oikeuksia viedä ja käyttää omia tietojaan.

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000