Perussuomalaiset

Janne Koskela

Viinan varjossa

Paha kyllä, ennen totaalilopettamista liuotinaine Alkoholilla on tunnettuja terveyshaittoja, se aiheuttaa ennenaikaisia kuolemia Suomessakin vuosittain. nimeltä etyylialkoholi liuottaa aivoja ja muita sisäelimiä. Myös läheisille ongelmainen juominen on murhe. Pahoista päihdeongelmista ulospääsy vaatii toimia ja hoitoon hakeutumista. On syytä siis kysyä hoidon ja kuntoutuksen tulosten perään, koska tilastojen perusteella voidaan sanoa alkoholin aiheuttavan merkittäviä terveyshaittoja Suomessa.

Päihdekuntoutusta on perinteisesti myynyt kunnille A-klinikkasäätiö. Kun kurkistaa sen historiaan, löytyy politiikkaakin sen hallinnosta (mm. Kansan Raittiusapu) ja perustajatahona on toiminut itse Oy Alkoholiliike Ab, joka rahoitti säätiön toimintaa vuoteen 1957, jonka jälkeen rahoitus siirtyi valtiolle. Vuodesta 1988 alkaen A-klinikka on ollut valtakunnallisen toimintansa osalta Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama. A-klinikalla on olemassa ostosopimukset kuntien kanssa hoitopaikkojen palveluista.

Suomessa on keskusteltu mietojen viinien myymisestä kaupoissa – keskieurooppalaiseen tyyliin. Euroopassa juomiskulttuuri on tietenkin vallan toinen. Toisaalta heillä on myös paikallista tuotantoa, joka on kansantaloudellisesti järkevää myydä lähikaupassa. Ei pohjoisten harjujemme rinteillä rypäleet kasva. Jos miedot viinit tuodaan ruokakauppaan, pitäisi mielestäni pakkauskokojen olla rajoitettuja. Ei litramyyntiä, perinteinen pullokoko riittää. Samoin ihmetyttää mietojen alkoholijuomien pakkauskokojen kasvattaminen viime vuosien aikana. Moni on kertonut kokemuksestaan juomisen määrän lisääntyneen pakkauskokojen kasvaessa. Juomisen lisääntyminen tuskin haittoja vähentää. Sääntelyllä voitaisiin? Nykyistä alkoholimyyntisääntelyä lähtisin purkamaan alkupäästä. Onhan se hassua, kun kauppa aukeaa klo 7, niin keskiolutta saat vasta klo 9. Iltamyynnin aikarajan pitäisin ennallaan, jotta vältetään lisääntyvä humalaisten häiriökäyttäytyminen myyntipaikan läheisyydessä.

Ravintoloille taas on esitetty päinvastaista – myynnin sääntelyn vapauttamista. Lakimme muuten sanovat yksiselitteisesti, ettei humalaiselle saa myydä alkoholia. Pitäisiköhän ravintoloihin hankkia promillemittari jolla arvioidaan kenelle myydään, jos silmämääräisesti arvioiden ei onnistuta. No, tuskin sentään tarvitaan. Ravintolatoimintaa valvoo aluehallintovirasto ja meillä Suomessa alkoholitarkastajalla on vielä auktoriteetti jäljellä. Hänen sanomisiaan uskotaan, kun tiedossa on hänen valtansa anniskelulupien suhteen. Ravintolat puuttuvat myös herkästi järjestyshäiriöihin, järjestyksenvalvojat huolehtivat ravintolan asiakkaiden turvallisuudesta.

Kokemusperäisiä päihdekuntoutusketjuja tulisi mielestäni nostaa enemmän esille. Parisen vuotta sitten Heikki Oinas-Kukkonen väitteli kasvatustieteen tohtoriksi aiheenaan päihdekuntoutuksen tuloksellisuus. Oinas-Kukkonen ajaa täysin nollatoleranssia. Tiedän tapauksen jossa alkoholin suurkuluttaja lopetti alkoholin käytön ja pysyi raittiina 10 vuotta. Kun hän täytti 60 vuotta, hän päätti ottaa pikkuisen konjakkia terveydellisistä syistä nukkumaan mennessä. Eikä mennyt kauaakaan kun hän joi jo koko pullollisen ja alkoholi täytti ajatukset. Olen Oinas-Kukkosen kanssa samaa mieltä siitä, että alkoholismi on sairaus ja alkoholismiin sairastuneelle nollatoleranssi on paras ratkaisu.

En vastusta A-säätiön toimintaa, mutta kannatan uusia keskustelun avauksia. Ei kai kukaan väitä, etteikö meillä edelleen olisi alkoholin aiheuttamia terveyshaittoja, siitä aiheutuvia ennenaikaisia  kuolemia ja sosiaalisia haittoja? Ja tämä kaikki on julkisen sektorin sylissä, ja niiden tahojen jotka rahoittavat A-klinikan toimintaa.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
#1

Älä siinä selitä! MINÄ olen kohtuukäyttäjä, nuo kaikki muut vaan ei osaa käyttää alkoholia oikein. Vaikka olenkin ollut melkoisessa kännissä, niin en sentään ketään ole tappanut. Siis tahallani, auton alle on joku lapsi ja mummo toikkaroinut yllättäen suojatiellä, mutta ei se viinasta johtunut. Olis ne muutenkin sinne menneet, näkyvyys oli muutenki huono, ei se viina minun näkökykyä ennenkään ole haitannut.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Työpaikoilla kyllä on huomattu, että ne, jotka lakoholia ovat melko kohtuullisestikin käyttäneet, eivät pysty suorittamaan vaativia työtehtäviä. Lintsaamiseksi menee.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000