Romanialaiset autonrenkaat
Nokian Renkaat Oyj kertoi vuoden 2024 syyskuussa, että se on avannut uuden, täysin hiilidioksidipäästöttömän tehtaan. Tällaisena se on maailman ensimmäinen laatuaan. Investoinnin kokonaisarvo on 650 miljoonaa euroa. Tuotanto käynnistyy nyt 2025 alkuvuodesta ja suunnitelmissa on kasvaa vähitellen kohti kuuden miljoonan renkaan vuosikapasiteettia. Tehdas työllistää 500 henkeä.
Kuulostaa hienolta. Ikävä asia tosin on, että tehtaan sijoituspaikaksi Suomen sijasta valittiin Romanian Oradea. Kyseinen tehdas olisi tietenkin voinut tulla myös Suomen maaperälle. Satojen miljoonien eurojen investointi ja 500 työpaikkaa olisivat tässä Suomen taloustilanteessa olleet tervetulleita. Yritys valitsi kuitenkin toisin. Virallinen tiedote sijoituspaikasta on tietenkin diplomatian kyllästämä. Puhutaan tarjolla olleesta ns. vihreästä energiasta (eikö Suomi ollutkaan edelläkävijä?), riittävän suuresta maa-alueesta, vakaasta liiketoimintaympäristöstä sekä koulutetusta työvoimasta. Kauppalehdelle yhtiön toimitusjohtaja kuitenkin paljastaa, että koska tehdashankkeella oli kiire, ei se olisi onnistunut Suomessa vaan jäänyt lupakäytäntöjen rattaisiin.
Nokian Renkaiden päätös on, vaikkakin yksittäinen, kuitenkin hyvä käytännön esimerkki siitä, missä tilanteessa Suomi on tällä hetkellä investointien houkuttelevuuden suhteen, kun kyse on lisäarvoa tuottavasta tuotannosta. Syyt investoida Romaniaan – puhumattakaan niistä vedetyistä johtopäätöksistä – ovat jääneet sujuvasti taustahälyyn niin johtavilla poliitikoilla kuin myös mediallakin. Tämä on oikeastaan vielä huolestuvampaa kuin yksittäisen tehdasinvestoinnin karkaaminen Romaniaan. Huomion saa kinastelu milloin vaikkapa jostain lautapelistä, milloin kokonaisuuden kannalta jostain mitättömästä kululeikkauksesta. ”Köyhiltä otetaan ja rikkaille annetaan” slogan eduskunnan kyselytunnilla kameroiden edessä tuo ääniä tietenkin paremmin kuin tylsä analyysi, miksi 500 henkeä työllistävää tehdasta ei kannata sijoittaa Suomeen. Sama pätee myös klikkejä metsästävään mediaan.
Kun suomalainen, perinteikäs yritys tekee Suomen talouden kyntäessä velkasuossa tämän mittaluokan investoinnin toiseen maahan, pitäisi sen herättää melkoista mielenkiintoa. Jos virkamiehet eivät saaneet houkuteltua tätäkään investointia Suomeen, niin mikä meni pieleen. Onko todella niin, että Suomessa ei ymmärretä investoinneista käynnissä olevaa kovaa kansainvälistä kilpailua? Vastausta voi hapuilla miettimällä talouskasvukäyrää viimeisen yli 15 vuoden ajalta.
Yritys investointimaata valitessaan arvioi, miten vakaa on liiketoimintaympäristö. Kyse ei juurikaan ole esimerkiksi Suomen yhteisöveron suuruudesta vaan siitä, että rahaa investoivat voivat luottaa valtion (lue: poliitikkojen) vakaaseen linjaan yritystoimintaa ja yrittäjiä kohtaan pitkällä tähtäimellä. Näin pitää olla riippumatta siitä, onko maassa oikeisto- tai vasemmistohallitus. Toimintaympäristön pitää olla mahdollisimman ennustettava ja vakaa.
Tuotantoyritys tarvitsee koulutettua ja osaavaa työvoimaa. Sen saatavuus on osa sitä kilpailuetua, mitä valtio voi tarjota investoivalle yritykselle. Suomen sanotaan olevan hyvin koulutettujen ihmisten maa. Meillä on tällä hetkellä liki 300.000 ihmisen vapaana oleva työvoimareservi (TEM). Kyse investoida ei siis voi olla kiinni suomalaisten alhaisesta koulutustasosta tai siitä, etteikö tekijöitä olisi. Hyvä kysymys on, mikä yhtälössä ei toimi. Yksi ratkaisu olisi selkeästi kohdistaa koulutustarjontaa tarpeen mukaan. Uudelleenkoulutuksen polku on myös saatava joustavaksi. Gradun tehnyt humanisti ei välttämättä ole hyödyllinen autonrenkaita valmistavassa tehtaassa ilman uudelleenkoulutusta.
Suomi tarvitsee myös selkeästi nykyistä joustavammat työmarkkinat. Tässä jäädään jälkeen tärkeimmistä kilpailijamaista. Työelämää on pitkään vaivanneet rakenteelliset ongelmat. Vasta nykyinen hallitus on uskaltanut ajaa jonkin verran tarvittavia uudistuksia. Lisää kuitenkin tarvitaan, paljon. Ratkaisujen pitää olla mahdollisimman pitkälle työpaikkakohtaisia niin palkkojen kuin työajankin osalta. Eri yritysten kyky tehdä tulosta riippuu monesta tekijästä ja se voi olla kovinkin erilainen saman alankin sisällä. Uudistaminen ja joustavuuden hakeminen ei voi olla vuodesta ja hallituksesta toiseen vain puheiden tasolla. Työelämään tarvitaan uusi tasapaino, joka huomioi myös markkinoiden toimivuuden.
Hallitukselta tarvitaan rohkeutta uudistaa työmarkkinajärjestelmää. Pitää myös uskaltaa puuttua tuloveron progressioon samoin kuin omistamisen verottamiseen. Suomi ei voi jatkaa yhtenä maailman korkeimman veroasteen maana. Nokian Renkaat Oyj:n toimitusjohtajan vihje lupakäytäntöjen rattaista kannattaa myös ottaa vakavasti.
Tekstin aiheet:
Liian kallista täälllä on mitään tehdä. Alv:kin nousi taas kerran…sekin vaikuttaa kaikkiin mahdollisiin kuluihin…
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suomi on Eu liittovaltion jäsen jossa on sama Euron raha käytössä melkein koko Eu:ssa Miksi rahan arvo ei ole sama yritysten näkökulmasta ?
Esim. Espanjassa jossa on sama euro niin sillä kuitenkin saa samalla eurolla 2 työntekijää palkattua Suomeen verrattuna. Ja kaikki muut kiinteät kulut on puolet halvempia .
Mutta Romania on vielä halvempi vaikka siellä ei ole Euroa käytössä.
Suomeenhan pitäisi tuoda valuuttaa vientituotteita valmistamalla !
Eikä lainata ulkomailta ja viesä niitä Ukrainaan sodan ja ihmsiten tappamiseen.
Mehän menemme konkurssiin kun meillä on täysin vääränlainen päinvastainen raha politiikka kuin pitäisi olla.
Meillä on tyhmät politiikot.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suomen ongelma on liian kallis hyvinvointi, ja siihen liian korkea palkkataso, mitäpä muuta tarvitaankaan, että Suomeen ei investoida. Tätä jos ei ymmärrä, niin palveluiden väheneminen kyllä huomataan. Valtion menot on saatava alenemaan, turhat rönsyt ja päällekkäisyydet tulee karsia kovalla kädellä, muuten ei hyvin käy. Ilmastokiimasta pitää päästä eroon vaikka sitten työntää tummelia persiiseen. Me olemme lämpötiloissa palaamassa vasta ennen esiteollista aikaa lämpötiloihin, jossa pieni jääkausi aiheutti lämpötiloihin notkahduksen. Kyllä maailmalla asia ymmärretään, Suomessa ei. Maailman suurin ongelma, puhdas vesi on suurin ympäristöriski, ei lämpeneminen, joka kuuluu sosialistien keinoihin saada maamme talous kaatumaan, ja tämä on vain uskottava, ja lopuksi kova kirosana niille jotka eivät ymmärrä, mikä ilmastokusetus meillä on meneillään.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tähän voi rinnastaa Gigantin takavuosien iskulauseen.=”Se on tyhmä joka maksaa liikaa”.Ja tämä edellämainitsemani Gigantin iskulause sopii kuin siansorkka suutarin persiiseen.Eli Nokia ei maksa Romanialaisille samanlaista palkkaa,kuin se olisi joutunut maksamaan Suomalaisille työntekijöille.Mikäli se olisi investoinut tehtaan sijoittamiseen Suomeen.Voiton tavoittelu on tänäpäivänä karannut yrityksillä täysin atmosfääriin ja se on satoja %:ja.Mutta mitä tästä opimme?Älkää ostako”Romanesca kummeja”,sitten kun niitä aikanaan maahan tuodaan.Kiusaa se on pienikin kiusa!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Voiton tavoittelu on parempi kuin pitää toimintaa yllä edes mahdollisimman pienillä tappioilla, puhumattakaan pitämällä sitä yllä rökäletappiolla. Suomen demariliike on kuin hiekkaa rattaisiin, ja tuolla on vielä kannattajakuntansakin, kuten huomataan esim. teollisuusliiton tavoitteesta lakkoilla maamme talous nurin, kylmän rauhallisesti. Saksan sodan 1930-luvun aikainen demariliike antoi kansallissosialisteille kasvualustan, ja demarit kilpailivat Stalinin neuvosto-venäjän kanssa massamurhien määrästä. On käsittämätöntä, että tuota liikettä ei saada lakkaamaan, ja väestö äänestää kommunistien ja kansallissosialistien puolesta kuin sokeana tietämättömänä näiden verisestä historiasta. Kyllä kansalle soisi muutakin kuin vain nälkää ja turhia suurlakkoja, jotka surkastuttavat maamme teollisuuden ja viennin, ja kun velankasvua yritetään jarruttaa, myös palvelut karsiutuvat väistämättä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Meillä on paljon asioita mihin pitäisi puuttua / säästä ja aloittaa heti ulkomaan velkojen maksu,eikä velkantua lisää !
-Sosiaali kulut (suuremmat kuin valtion budjetti)
-Sotekulut pienemmiksi
-Yleen kunnon leikkaus
-Julkisensektorin kulut (palkat ja virkojen määrä)
-Huume / Pakoalisbisnes kulut
– Rahan jako Ulkomaille lopetettava heti ! Kreikka Somalia,Espanja,Turkki ,Italia ja nyt viiimmeisempänä Ukraina !
-Alv pitää saada samaan 19 kuin Saksassa
-Piilo verot Kiinteistöverot ja Autoilun verot pois koska ne nostaa palkkatasoa ja yritysten kuluja ja siten huonontaa maamme kilpailu kykyä.
-Pääomavero pitää laskea että Suomeen sijoitetaan jotta tulee investointeja (rahaa makaa tielillä satoja Miljardeja) tuottamaan ne pitäs saada se on ihmisten ja yritysten ja koko Suomen valtion etu.
-Turhia yritys tukeja pois ,pieni verotus on parasta yritys tukea !
-Yhteisö veroakin pitäisi laskea investointejen houkuuttelemiseksi.
-Sosiaali pummit töihin !
-Pakoaliset kotinsa
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Persujen pitäisi nyt Hallituksessa ollessaan tehdä jotain !
Konkurssi tällä menolla tulee !
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti