Iloa uuteen vuoteen – ilotulitteilla tai ilman
Jokavuotinen keskustelu ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämisestä nosti taas päätään Hämeessä sen myötä, kun S-ryhmään kuuluva Hämeenmaa päätti kiillottaa moraalista sädekehäänsä ilmoittamalla päätöksestään olla myymättä ilotulitteita Prisman ja Kodin Terran toimipisteissä.
Ilotulitteita saa myydä uuden vuoden juhliin ja venetsialaisiin muutaman päivän vuodessa. Käyttöaika uuden vuoden juhlinnassa on klo 18-02. Muutaman tunnin paukuttelun takia moni on valmis kieltämään koko bisneksen ja sen ilot ja hyödyt yhteiskunnalle.
Suomessa kuluttajakäyttöön myydään nykyisin melko kevyitä ja ennen kaikkea tutkittuja ja testattuja tuotteita verrattuna moniin muihin maihin.
***
Ilotulitebisneksen luonne ja muutaman päivän laillinen myyntiaika mahdollistavat sen, että monet lapsia ja nuoria liikuttavat urheiluseurat pystyvät perinteisesti organisoimaan myynnin talkoilla ja keräämään sillä varoja toimintansa rahoittamiseen. Ilotuliteyritykset myös mielellään pyörittävät myyntipisteitään seuratoimintaa tukeakseen.
Vastuumyyjinä myyntipisteissä toimivat suorittavat Tukesin luvat ja ilotulitteita myydään päihtyneille varmasti vähemmän kuin vaikkapa alkoholia, vaikka laki on periaatteessa sama; päihtyneelle ei tule myydä. Toisin kuin monissa isovanhemmille ja serkun kummin kaimoille puoliväkisin kalliilla myytävissä varainhankintatuotteissa, seuroilla on ilotulitteissa käsissään tuotteet, joita ei tarvitse myydä hampaat irvessä, vaan ne myyvät itse itsensä lyhyen sesonkinsa aikana.
Ilman tehokasta varainkeruuta seurat nostavat harrastusten hintoja, jotka muutenkin ovat kipurajoilla. Luonnollisesti ilotulitekauppa myös työllistää ihmisiä eikä ainoastaan pelottele koiria.
***
Jos ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämisvaatimuksia perustellaan metelillä, niin ehkä samalla logiikalla Suomessa pitäisi kieltää suurten ulkoilmakonserttien ja festivaalien järjestäminen ja kaikki muukin kovaääninen toiminta, joka kestää muutaman tunnin vuodessa.
Jos kieltämisvaateita perustellaan ilotulitteiden aiheuttamilla vahingoilla, niin suurin osa ilotulitevahingoista sattuu, yllätys yllätys, alkoholin vaikutuksen alaisena. Pitäisikö siis kokeilla jälleen kieltolakia?
Alkoholin vaikutuksen alaisena törttöillään monilla muillakin elämän alueilla. Esimerkiksi liikenteessä tapahtuu vuosittain traagisia onnettomuuksia, joissa ihmisiä vammautuu ja kuolee, kun humalainen tarttuu auton rattiin. Tällöin ratkaisuksi ei kukaan vakavissaan esitä autoilun kieltämistä, vaikka vihervasemmisto pyrkiikin sitä kaikin keinoin vaikeuttamaan.
Humalaisten aiheuttama melusaaste on myös tosiasia ja humalaisia vanhempiaan joutuu moni lapsi – ja ehkä lemmikkikin – pelkäämään. En kuitenkaan näe kauppaketjujen kieltäytyvän alkoholin myynnistä sädekehä säteillen, enkä liioin näe ihmisiä allekirjoittamassa sankoin joukoin kansalaisaloitteita kieltolain edistämiseksi. Päin vastoin; jotkut haluavat vapauttaa kannabiksen ongelmineen, perustaa huumeiden käyttöhuoneita ja tuoda väkevät ruokakauppoihin.
Tupakointiin kohdistuva kielto-, rajoitus ja moralisointikulttuuri sentään voi vähän paremmin.
***
Kieltämisen kulttuuria leimaa luonnollisesti se, että valmius kieltää jokin itselle kaukainen on aina korkeampi, kuin se, että matto vedettäisiin omien jalkojen alta. Kun skumppa maistuu, ei tule skumppakielto mieleen, vaikka ilmiön häiriöt ja vahingot yhteiskunnalle olisivat monin verroin mittavampia.
Kun on tarpeeksi pienestä alasta kyse, harva miettii yhdenvertaisuutta; sitä, että pienenkin alan edustajan vakiintunut elinkeino on yhtä arvokas, kuin se minun omanikin.
Itse puolustan tällä perusteella niin ilotulittamista kuin turkistarhaustakin.
Kieltämisten kautta moraaliselle sädekehälle etsitään aina maksaja, eikä se ole yleensä se, jonka pään yllä sädehtii.
Ilotulitteiden myyntikiellon kuluttajille maksaisivat lukuisat lapsia liikuttavat urheiluseurat kautta maan ja sitä kautta niiden jäsenet ja harrastajat, ilotulitealan yrittäjät sekä haja-asutusalueiden asukkaat, jotka eivät saisi enää järjestää kodin läheisyydessä omaa pientä näytöstä, vaan kotoa pitäisi lähteä jonnekin näytöstä katsomaan.
Korona-aikana eivät näytöksetkään liene vaihtoehto.
Räiskyvää loppuvuotta ja parempaa uutta vuotta kaikille! Muistetaan kuitenkin, että ilolle on tilaa tulitteilla tai ilman, mutta iloliemi ja ilotulitteet eivät kuulu yhteen!
Tekstin aiheet:
Kimmo , iloliemestäkin on monelle tullut , suruliemi !? Muumaassa minua se kiusasi , ainakin 30 vuotta ?! Luojalle Kiitos , että päästi , minut pahasta ?!?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti