Arvokas vanhuus
Me pikkupojat katselimme ulkopuolelta ikkunoiden takaa, kun sisällä bändi soitti. Tanssilattia oli täynnä iltapäivätansseihin tulleita ikäihmisiä ja vanhustentalon asukkaita. Asuimme perheen kanssa lähes vanhustentalon naapurissa, ja keskiviikkoisin siellä laitettiin aina jalalla koreasti. Se oli esimerkillistä kuntouttavaa toimintaa sekä kropalle että mielelle.
Nykyään vanhustentalon nimi voi olla ryhmäkoti, dementiakoti, hoivakoti, hoitokoti tai palvelutalo. Tehty palvelusopimus vaikuttaa oleellisesti saatavan hoivan ja hoidon tasoon. Puhutaan myös tehostetusta palveluasumisesta.
Kysyin muutamalta taholta, mitä lysti maksaa ja sain vastaukseksi hymyn. No sehän riippuu mm siitä, on kyseinen taho kunnan vai yksityinen, mitä lisäpalveluita olet hoito- ja palvelusopimukseen ottanut, ja oletko oikeutettu mahdolliseen asumistukeen. Hinta määräytyy useamman tekijän perusteella.
Palvelutaloja nousee kuin sieniä sateella. Lienee hyvä bisnes, ja kenen kustannuksella?
Kotihoitoa, omaishoitoa ja laitoshoitoa on kehitettävä yhdessä asiakkaiden kanssa. Ne ovat resursoitava tähdäten sitoviin hoitajamitoituksiin. Minimitason ei tarvitse olla tavoitetaso. Palvelutarpeen arvioinnissa on nykyistä paremmin otettava huomioon asiakkaan sekä hänen omaistensa ajatukset ja toiveet. Kuntouttavaan toimintaan on satsattava.
Jokaisella on oikeus arvokkaaseen vanhuuteen. Sen voidaan katsoa olevan ihmisoikeus.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia