Perussuomalaiset

Matti Luostarinen

Suuren murrosajan vaalit ovat ohi

Tuli lunta tupaan muillekin kuin sinisten ministereille. Kansan käsi on kärttyisä. Valta on annettu vain lainaksi. Se on osattava käyttää viisaasti. Mistä Sipilän hallitus muistetaan muusta kuin perussuomalaisen puolueen jakautumisesta Jyväskylässä kahtia sitä tukemaan ja Sipilän erosta kuukautta ennen vaaleja? Sotesta jota ei syntynyt ja maakuntamallistako? Sinisten katoamisesta saman tien ministereineen historian unohduksiin. Kuka heitä muistaa enää ensi vaaleissamme? Näistä vaaleista muistetaan Jussi Halla-ahon yli 30 000 ääntä ja murskavoitto medioistamme huolimatta. Kun Trump Yhdysvalloissa valitaan presidentiksi, se itkee tappiotaan television suorassa lähetyksessä. Sitä on noloa seurata tutkijana.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho astui kannattajiensa eteen perussuomalaisten vaalivalvojaisissa valtavien hurrauksien saattelemana.

Halla-aho sanoi puheessaan, että sekä kuluva vaalikausi että viimeaikaiset gallupit ovat olleet hyvin erikoisia puolueelle.

”Vaalitulosta on ollut hyvin vaikea ennakoida ja määritellä, mihin vaalitulosta pitäisi verrata”, Halla-aho sanoi.

”En osannut lainkaan arvioida millaisen tuloksen saamme”, Halla-aho sanoi viitaten sunnuntaipäivään, kun hän hahmotteli illan puheenvuoroaan.

”Nyt huomaan, että puheenvuoro aika vähäeleinen. Se johtuu osin siitä, että olen monotoninen, tylsä luonne”, hän sanoi yleisön hurratessa.

”En osannut odottaa tällaista tulosta, eikä kukaan muukaan”, Halla-aho sanoi.

”Kyllä osattiin!” huudettiin vastaukseksi yleisöstä. Kirjoittaa Iltalehden toimittaja.

Halla-aho kiitti puoluetta työstä ja yhteishengestä, jolla perussuomalaiset selvisi kriisistä kesällä 2017, kun siniset irtautuivat puolueesta.

Kesken Halla-ahon puheen yleisö alkoi mylviä, kun ajantasaisessa tuloslaskennassa perussuomalaiset nousi tasoihin sdp:n kanssa 40 paikkaan. Ylen ennusteessa paikat ovat edelleen 40 ja 39 sdp:n hyväksi. Ennuste korjaa ääntenlaskennan alueellista epätasaisuutta.

Kun muistaa kuinka yli neljännes, paikon kolmannes äänioikeutetuista jätti äänestämättä, Suomessa suurimmaksi puolueeksi pääsee, kun joka kymmenes äänestää. Eli runsaalla kymmenellä prosentilla äänioikeutettujen äänistä.

Länsimaista se on ylivoimaisesti kärjistetyintä harvainvaltaa. Riittääkö kun joka kymmenes vanhus äänestää demareita nämä alkavat käyttää ay-pomon kautta valtaa, joka ulottuu koko kansaan, myös lapsiin, yrittäjiin, muita puolueita äänestäneisiin tai tuosta oikeudesta jo aikoja sitten luopuneisiin. Ja demareitten leirissä todella pieni joukko käyttää todellista valtaa. Nyt vielä ay-pomo pääministerinämme tukijoukkoineen.

Aikooko hän panna pystyyn hallituksen, jota aletaan nimittää ikään kuin vaalipaneeleiden mölyävästä apinalamasta koottuna uutena sixpack muodostelmana punaista ja vihreää, vähän persujakin, puolue kahtia jakaen, kuten siniset edellisessä hallituksessa? Kutsutaanko sitä sosiaalisen median sisällä punapersepaviaani -jallitukseksi?

Punamultaa tai sinipunaa kun ei nyt voi oikein koota eikä kukaan 1990-luvun jälkeen syntynyt ymmärrä, mitä näillä käsitteillä tarkoitetaan. Apina on kuitenkin mölyävänä otuksena tutumpi siinä missä persut haukkumasanana. Ei siitä kukaan oikeasti pidä, eikä sitä sopisi käyttää muiden kuin takavuosien vasemmistomedioittemme toimittajien.

Perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokous 2017 muutti kaiken. Puolueväki protestoi maltillisesti mutta odotetulla tavalla Soinin takinkäännölle. Nyt sitten jatketaan sillä politiikalla joka on luvattu. Samalla kyky käyttää myös nettiä parani siinä missä sosiaalista mediamme.

Puolue siirtyi uuteen aikaan ja tasolle reaaliaikaisen politiikan toteuttajanamme ilman sinistä liikettä. Toripuolueesta tuli myös moderni uuden median toteuttaja ja näin myös poliittisesti vahva vaikuttaja nuorten kohdalla. Siinä se haastaa myös punavihreät.

Keskustan ja demareitten aika on takana. Se ei tarkoita, että eläkeläiset unohdettaisiin, päinvastoin. Koululutus on muuttumassa myös ikäihmiset tavoittavaksi ja koko elinkaaren mittaiseksi tapahtumaksi. Molemmissa päissä, myös varhaiskasvatuksessa ja etenkin siellä. Näin puoluelaitoksemme uudistuu ja se on luonnollinen ilmiö maailman onnellisimmassa maassa.

Vanhan konvention ylläpitäjät, omaa maailmakuvaansa ja valtaansa suojelevat, on otettava siihen mukaan eikä jätettävä ulkopuolelle, kuten vihreät kohdallaan tekevät. Tai kuten vihreitten oululainen professori Erkki Pulliainen sen ilmaisi kohdallaan: “Jätkä on työnsä tehnyt, jätkä saa mennä.”

Se on kovin kiitämätöntä ja kylmää politiikkaa, vallan käyttöä ja sen sai kokea myös vihreän puolueen puheenjohtaja syvän masennuksen ja sairastumisen myötä.

Demareitten kohdalla tämä kylmyys on sielläkin havaittavissa mutta vähemmän aggressiivisena kiitos puolueen ikäihmisten sosiaalisen pääoman kunnioittamiselle. Muisti on vielä tallella ennen täydellistä dementoitumista. Aivan kaikkia arvoja ja normeja ei heitetä nurkkaan.

Tässä perussuomalaiset ovat sekä sukupuoli- että sukupolvipolitiikassaan muita edellä ja viisaampi toimijamme. Täydellinen sekään ei toki ole, miten voisikaan. Virheitä tehdään kuten nyt ihmisen ja hänen yhteisöjen kohdalla kuuluukin. Niistä voi myös oppia. Yrityksen ja erehdyksen kautta oppien se tulee vain hitaasti ja on kallista. Oivaltaminen on taas harvojen herkkua.

Yksittäisitä yrittäjistä ja valtameripurjehtijoista ei ole puoluelitoksemme uudistajiksi. Ei Paavo Väyrysen kaltaisista yksin yrittäjistäkään. Heidänkin aika on auttamatta ohi. Hjallis Harkimon aika eduskuntatalollamme käy seuraavan neljän vuoden aikana pitkäksi. Väyrystä siellä ei enää nähdä häntäkään. Se aika oli ja meni mutta kesti yllättävän kauan politiikkaa seuraavan sietää ja kokea sen teatraalinen sekä viihteellinen luonnekin.

Samat äänestäjät puoluetta vaaleissa vaihdellen eivät muuta puolueen ja sitä äänestävien ihmisten arvomaailmaa miksikään. Halla-aho on vaalikoneissa heidän vastauksia vertaillen vain Rinnettä neutraalimmin vastaava ja on tutkijatohtorin tapaan ay-jäärää ja juristia pohdiskelevampi, toisaalta ja toisaalta persoonallisuus. Näkee kolikon kaikki kolme puolta.

AY-pomo tuo mukanaan öykkäröintinsä ja kolmikannan. Samalla nyt alkoi lupausten peruminen. Pääministerin ja suuremman puolueen paikka jäi vaalipiiristä riippuen muutaman sadan äänen päähän perussuomalaisilta. Satakunnassa se on tarkistuslaskennan kautta ehkä muuttumassakin.

Halla-aho olisi ollut joustavampi pääministeri ja yhteistyökykyisempi kokoamaan hallitusta. Kun alat juhlia voittoasi olet jo hävinnyt, kuten vaaliyönä kävi monelle ja etenkin kiekkoleijonanaisillemme. Jos tämä oli demareille suuri voitto niin mikä sitten on tappio? Sinisten ja keskustan kohtaloko?

Oliko vihreät suuri voittaja? Hekin tavoittelivat suurimman puolueen paikkaa. Siellä oli nyt vain yksi voittaja eli Halla-aho myös henkilökohtaisilla äänillään.

Kansa on puhunut ja pulinat pois. Demariäänestäjät vaihtoivat puoluetta mutta asenteet ja arvot eivät. Samoja duunareita ja eläkeläisiä he ovat edelleenkin. Sama pätee Rinteen tapaan toimia. Se ei muutu vaikka maailma ympärillä muuttuukin.

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja