HOITAJISTA!
TUETAAN HOITAJIAMME!
Pitkän aikaa olen seuraillut hoitoalan tapahtumia työelämässä. Korona-aikaan hoitajien työtahti on vain koventunut, enkä oikein pysty kuvittelemaan, miten paljon se lisää kokonaistyömäärää. Sen tiedän, että he ovat kovilla. Olen ihmetellyt sitä, että hoitajien tilannetta ei ole juurikaan huomioitu. Rahaa on riittänyt sinne ja tänne, mutta ei esim. koronahoitajien tukemiseen. Monesti riittää pienikin huomionosoitus, mutta tässä tilanteessa koronakorotuksen pitäisi olla tuntuva. Nämä ihmiset vaarantavat oman ja perheensä terveyden ja turvallisuuden meidän takiamme. Ei ihme, että hoitajat vaihtavat alaa ja äänestävät jaloillaan – yhä useammin.
Hoitajat vaihtavat alaa, kun palkkaus ja työolot eivät tyydytä. Vuorolisät korottavat ansioita, mutta vuoro- ja päivätyöläisten palkkoja ei mielestäni voi suoraan vertailla. Vuorolisät ovat korvausta epämukavista työajoista, sillä vuorotyö pilkkoo sosiaalisen elämän pieniin pirstaleisiin. Vapaapäivä on silloin, kun muut perheenjäsenet ovat työssä tai koulussa. Viikonloppuna taasen vuorotyöläinen on töissä, kun muut ovat vapaalla. Suurina juhlapyhinä vuorotyöläiset varmistavat sen, että muut kansalaiset voivat olla kotonaan ja juhlia. Kuitenkin hoitajien vastuulla on monta ihmiselämää.
Juttelin jalkahoitajalla käydessäni hoitajan kanssa. Kävi ilmi, että hän on ex-sairaanhoitaja, joka vaihtoi ammattinsa jalkahoitotyöhön. Varmaan palkka on vertailukelpoinen, rauhallisempi työtahti ja päivätyö. Miksei? Mutta tulee mieleen, onko meillä varaa tällaiseen. Hän kertoi, että oli ollut töissä Helsingissä julkisella alalla, ilmeisesti sairaalassa. Työtahti kova, vuorotyö, jatkuvasti kielitaidottomia maahanmuuttajia työkavereina. Käsittääkseni ongelma ei ole siinä, etteivätkö maahanmuuttajataustaiset hoitajat voisi työskennellä hoitoalalla – tietenkin voivat – mutta täytyy olla ammattitaitoa ja ennen kaikkea suomen kielen taitoa. Nyt vakinaisten hoitajien työaikaa oli kulunut näiden kielitaidottomien opastamiseen ja neuvomiseen, joten oliko siitä nyt apua itse työn tekemisessä. Sitä paitsi eikös se ole aika vaarallista hoitaa ketään, jos ei ymmärrä, mitä potilas sanoo?
Hoitajia on koulutettu Suomessa vuosikymmenkaupalla. Kymmeniätuhansia hoitajia on samalla siirtynyt pois alalta muihin tehtäviin. Ei vain jaksa! Mitäs jos laitettaisiin hoitoalan asiat kuntoon! Aloitetaan koronapotilaiden kanssa työskentelevistä, ja annetaan heille kunnon korvaus vaarallisesta työstä. Sitten edetään niin, että korotetaan muidenkin hoitajien palkkoja, ja laitetaan työoloja kuntoon. Nostetaan kaikin keinoin ammatin arvostusta. Mistä rahat tällaiseen? No ei hätää! Nähdäkseni tälläkin hetkellä Suomessa sijoitetaan rahaa ties mihin hankkeisiin ja tehtäviin. On loogista, että kun verorahat kerätään suomalaisilta, ne myös käytetään suomalaisten tarpeisiin. Ylimääräinen osa voidaan lahjoittaa sopiviin kohteisiin. Haavoittuvimpia ihmisiä ovat mielestäni sairaat, mahdollisesti vielä kotonaan yksin asuvat vanhukset ja dementikot. Tässäpä työtehtävää vaikkapa kunnanvaltuutetuille!
Tekstin aiheet:
Mistä rahat on monesti kysytty ?? Mutta tarkempi tarkastelu osittaa , että mistä ne rahat , kulloinkin on , löytyneet ?! Rajojen ulkopuolellekkin !!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Uskoisin että ammatin arvostus on kohdillaan ja jokainen arvostaa hoitajien työtä suuresti. Minä ainakin. Palkan pitäisi olla sellainen että sillä tulee ihminen toimeen ja luulisin että se ei ole se pääasiallinen ongelma vaan se on nykyinen korona-tilanteesta johtuva lisätyö, vaarallisuuden ja riskialttiuden kasvu, toivottomuuden tunne, jatkuva paine ja kiire eli voisiko kuitenkin noita ongelmia korjata vaikka lisäresurssein ja muilla toimin ensin eli saatettaisiin työolot sellaisiksi että työpaikalle meno on henkisesti mukavaa ja siellä työskentely antoisaa ja työilmapiiri innostava. Pelkkä palkan korotus ei noita juurisyitä paljoakaan korjaa joten ensin olisi kyseltävä hoitajilta mikä oikeasti mättää ja harmittaa enkä usko että se on pelkästään palkka.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti