Perussuomalaiset

Tommi Lemmelä

Listavaali - Ei kiitos

Ylen uutisten mukaan keskustapuolueessa on voimistunut kannatus ns. listavaaliin siirtymiseen Suomessa. Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen ei osannut sanoa kantaansa listavaaliin Yle uutisten asiaa kysyessä. Asia on noussut esiin uusien Maakuntavaalien lainvalmistelun yhteydessä. Suomessa selviönä pidetty yleinen oikeus asettua ehdokkaaksi vaaleissa on myös otettu tarkastelun alle kunta-ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) toimesta. Vehviläinen itse sanoo kannattavansa nykyistä vaalitapaa.

Asia on erittäin ajankohtainen, hallitus päättää lähikuukausina uusien maakuntavaltuustojen vaalitavasta ja käy samalla läpi myös muut vaalikäytännöt Suomessa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Listavaali

Oma mielipiteeni listavaaliin on kielteinen.

Listavaali esitys on vain osa poliittista periaatteellista jakoa jossa määrittävänä tekijänä on yksilön suhde instituutioihin. Perinteisesti Suomessa, ja muuallakin maailmassa, listavaalia on kannatettu vasemmistopuolueissa. Suomessa monin paikoin, jo Venäjän vallan ajalta periytyen, on taipumus nähdä ihmiset hallintoalamaisina. Tässä ajattelussa kansa on valtiota ja järjestelmää varten. Oma näkemykseni on, että yksilö ja kansalainen on tärkeämpi ja byrokratia ja instituutiot saavat oikeutuksensa ja tarkoituksensa kansalta ja ovat kansaa varten.

Korparatismin kannattajat ajavat suurten asiaa, yksittäinen kansalainen saattaa silloin unohtua. Instituutioiden valtaa pyritään pönkittämään monin keinoin. Suoralla kansanvaalilla valittava ja puoluekoneistoista irrallaan olevan tasavallan presidentin valtaoikeuksia piti äkkiä leikata voimakkaasti, kansan selvän enemmistön mielipiteen vastaisesti. Myös presidentin oikeutta EU-asioiden hoitoon piti vähentää lähelle nollaa, EU:n demokratiavajeesta kärsivän brokratian kanssa ei sovi suoraan kansan valitsema poliittinen toimija. Esimerkkejä riittäisi muitakin.

Listavaalissa poliittisten puolueiden valta kasvaa huomattavasti. Puoluekoneistojen vallan kasvun vastineena äänestäjän valta pienenee, mahdollisuus asettua ehdokkaaksi vaikeutuu ja läpinäkyvyys vähenee. Tämä kaikki johtaisi vähentyneeseen äänestysaktiivisuuteen ja kansan suoran vaikutusvallan heikentymiseen. Mielestäni ei kannattava vaihtokauppa.

Vapaa henkilövaali ja oikeus asettua ehdokkaaksi on paras ja oikeudenmukaisin tapa valita vaaleilla poliittiset toimijat. Luottamusta ja uskoa äänestäjiin pitää olla, jopa puolueissa, siinä määrin että ihmisten voidaan antaa tehdä äänestyspäätöksensä itse.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000