Digitaalisen perusinfran kehittäminen
Palataampa näihin tietoverkkojuttuihin vaihteeksi. Viime aikoina Kuusamossa on ollut ainakin jonkun verran keskustelua siitä, että miten paikkakunnalle mahdollisen kuituverkon vetäminen tapahtuisi. Itse olen tehnyt asian selvittämisestä kuntalaisaloitteen ja toivottavasti mahdollisimman kattava selvitys nyt tulee. Puhumme edelleen yhdestä nyky-yhteiskunnan tärkeimmästä asiasta. Ilman toimivia tietoverkkoja ammumme taatusti itseämme jalkaan.
Otetaampa aikamatka kymmenen vuoden päähän eli vuoteen 2027. Tässä vaiheessa digitalisaatio on edennyt paljon pitemmälle kuin mitä se nyt. Puhumme todennäköisesti siinä vaiheessa siitä, että suurin osa esimerkkinä kotien laitteista on yhdistetty verkkoon. Ja moni muukin asia tuolloin tapahtunee verkon ylitse. Tässä vaiheessa tuskin pelkkä mobiiliverkko riittää kaiken mahdollisen datan kuljettamiseen internetissä. Esimerkkinä lääkärissä käyminen voi osittain jäädä historiaan ja silloin päivytyksessä käynti voi tapahtua verkon ylitse. Tällöin puhutaan sellaisista datamääristä, että verkkojen toimivuus on yksinkertaisesti pakko varmistaa.
Osa töistä tulee siirtymään verkkoon ja toimivat tietoverkot ovat tällöin työntekemisen kannalta äärimmäisen tärkeä asia. Voit olla esimerkkinä mökillä ja käytät työnantajasi järjestelmiä verkon yli. Tällöin verkon pätkiminen estää työn suorittamisen. Ja työnantaja ei taatusti pidä siitä, että työ jää suorittamatta.
Tuossa oli muutamia esimerkkejä siitä, että mihin suuntaan asiat mahdollisesti kehittyvät. Puhumme nyt sellaisesta asiasta, joka vaikuttaa yhteiskunnassa joka paikkaan. Toimiva digitaalinen perusinfra varmistaa talouskasvua, helpottaa ihmisten elämää ja parantaa myös peruspalveluitten saatavuutta. Jos tähän asiaan suhtaudutaan yliolkaisesti, niin myöhästymme junasta.
Joten tarvitsemme tähän asiaan ratkaisun. Se ratkaisu on se, että osittain digitaalinen perusinfra vedetään kuidulla ja sitä tukee toimiva mobiiliverkko. Tämän takia asian selvittäminen Kuusamossa on tärkeä ja asia pitää selvittää perinpohjaisesti. Kyse on kuitenkin elintärkeän digitaalisen perusinfran toimivuuden varmistamisesta datamäärän kasvaessa.
Olen jo aiheesta tälle syksyä kerran kirjoitellut, joten menköön tämä kirjoitus lisäpaineena kaupungin suuntaan. Asian toitottamisella on toivottavasti edes jotain vaikutusta siihen suuntaan. Elämme muutoksen aikoja.
Tekstin aiheet:
No mikä ihme siellä Kuusamossa oikein jumittaa tätä tietoverkkojen kehittämistä?! Ilman muuta on tärkeää Kuusamossa(kin) olla ajan hermolla; yhä useampi palvelu menossa digitaaliseksi kuten esim. suuri osa terveydenhoitopalveluista, sosiaalipalveluista, oikeusavusta, jne. Pankki toimii kait jo kokonaan netin kautta, samoin vakuutuspalvelut ja mitähän vielä. Live-kuva-yhteydet tulevat yhä tärkeimmiksi monessa palvelussa. Ja mitä kauempana asuu suurista kaupungeista, sitä tärkeämpää digi-palvelut ovat. Olen vain kerran elämässäni käynyt Kuusamossa, keskellä lumisinta talvea, ja kaunista oli!! Ymmärsin hyvin, ettei moni siellä syntynyt ja kasvanut halua lähteä pois. Minäkin olen sitä mieltä, että Kuusamo pitäisi pitää asuttuna tuottavin työpaikoin ja kehittynein tietoverkoin niin ettei sieltä tarvitsisi jälkeenjäämisen takia lähteä. Ihan viimeiset hetket panostaa kehitykseen! Toivotaan, että herra Lämsä ei jää yksin ymmärtäessään tulevaisuudennäkymiä! Jaksamista herra Lämsä!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
No en mä tuossa asiassa ihan yksin ole, moni valittaa jo nyt verkkoyhteyksien toimivuudesta myös täällä koilliskairalla. Kyse on vaan siitä, että harva paikallinen poliitikko ottaa asiassa kantaa. Ja kyse on asiasta, joka tulee aikanaan vaikuttamaan ympäri koko Suomen.
Vertailuna voi todeta, että maahantunkeutujiin pumpatuilla rahoilla Suomeen oltaisiin vedetty melkoinen pätkä kuitua. Noin nyanssina.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
No hyvä ettei ihan yksin, mutta näköjään se ettei oteta kantaa eikä olla jo kovaa kyytiä rahoituksessa painostamassa Suomen ja EU:n päättäjiä oikein yhtenäisellä isolla porukalla kertoo siitä, ettei tosiaan asian tärkeyttä ymmärretä. Koko Suomessa pitää olla toimivat tietoliikenneyhteydet niin että missä vaan voi hoitaa asioitaan digitaalisesti. Se rahanjakoasia on todella hämmästyttävää; meidän pitää saada asia kuntoon seuraavissa eduskuntavaaleissa viimeistään. Lämsästä seuraava viestintä- ja liikenneministeri!!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tietoliikenneyhteydet ovat hyvinkin haavoittuvaisia,eikä sen varaan voida aivan kaikkea laittaa/laskea ja senhän piti/pitää olla täydentävä jotta yhteiskunta olisi entistä turvallisempi/monipuolisempi.
Digitaalisuus on mahdollisuus kohti monipuolisempaa ja täydentävää yhteiskuntaa mutta jotain vanhaa ja hyvää toimivaa eri parannuksin ei saa heittää kokonaisuudessaan ns.yli laidan digihuumassa.
Voi tulla tilanteita jossa ”vanhassa vara parempi” toimiikin !
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Surkea esitys, Lämsä!
Äijä poseeraa ylioppilaslakissa ja kielioppi on täysin alakoulutasoa.
Oikea muoto on OTETAANPA ja PALATAANPA.
Ei tainnut äidinkieli kuulua ylioppilaskokeeseesi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Itse ajattelen niin, että kyse on siitä mihin kukin keskittyy. Tietysti suomen kielen kielioppi ja oikeinkirjoitus ovat tärkeitä, mutta sittenkin ASIASISÄLTÖ on tärkeintä yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa ja juuri siinä Lämsä osuu naulan kantaan. En niinkään kyttäisi pieniä kirjoitusvirheitä tai kieliopillisia kömmähdyksiä vaan kiinnittäisin (ainakin julkisesti) huomiota enemmän asioihin, joita kukin vaikuttaja ajaa. Se, miten ihminen poseeraa kuvassa, on jokaisen oma asia ja viittaan edelleen enemmän asiasisältöön kuin epäolennaiseen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ja ihan muuten pikku vinkkinä: kielioppi ja oikeinkirjoitus ovat eri asioita. Moitit Lämsän kielioppia, mutta esimerkkisi koskevat oikeinkirjoitusta, joten kertaapa vähän suomen kielen kielioppia ja oikeinkirjoitusta.
”Kieliopin keskeiset osa-alueet ovat kielen äänteistöä koskeva äänneoppi eli fonologia, sanojen taivutusta koskeva muoto-oppi eli morfologia ja lauseiden rakentumista koskeva lauseoppi eli syntaksi.” Ja vielä: ”Oikeinkirjoitus eli ortografia on kielen kirjoitussäännöstö. Oikeinkirjoitus kattaa sekä sanojen kirjoittamisen että välimerkkien käytön, kuten suomen pilkkusäännöt.” Näitä asioita kun vähän kertaat niin kommenttisi saattavat olla jopa loogisia.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Heh, äidinkieli on pakollinen kaikissa ylioppilaskokeissa, joten näyttää siltä, ainakin kuvan perusteella, että Lämsä on läpäissyt kyseisen kokeen. Harmittaako oma epäjohdonmukainen kommenttisi?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Heh-heh……….
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Meniköhän Lalli paskanjauhannan puolelle? Ensimmäiseksi suosittelen esiintymään ihan omalla nimellä. Toiseksi suosittelen tutustamaan kontekstiin. Otetaampa on vahvempi kielimuodoltaan kuin otetaanpa. Eli tuo sana on laitettu tarkoituksella tuohon muotoon herättelemään kotipaikkakuntani päättäjiä. Joten mehtään meni ininät Lalli…;)
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kirjoittausitko blogin omista estoistasi ja sensuureistasi miten se vaikuttanut esim pressanvaakeissa
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Eiköhän jokainen itse päätä estoistaan erityisesti siinä tapauksessa, jos paskanjauhanta erilaisista asioista on jatkunut yv-pommituksella ja muulla sekoilulla vuosikausia. Kannattaa ehkä kirjoittajan kattoo ensimmäikseksi itteesä peiliin, jos joku estoja laittaa. Näin se vaan menee arvon neuvos. Ammattimaisten kahden sanan paskanjauhajien kanssa keskustelu kun ei hyödytä ketään. Täyttä ajanhukkaa!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti