Hoitajat voimavarana ja soteuudistuksen tekijöinä
Soteuudistus on meidän kaikkien asia
Hyvä ja osaava johtaminen on avainasia hyviin ja toimiviin palveluihin. Hoitohenkilöstön viihtyvyyteen ja pysyvyyteen se vaikuttaa suorasti. Henkilöstön osaamista ja mukaanottoa ei voi sivuuttaa. Myös henkilöstöä pelottaa tulevaisuus, että miten oma työpaikka ja osaaminen säilyy. Kysymyksiä herättää myös, että miten paljon muutoksia tulee taas. Työn kuormittavuus on jatkuvaa, paikataan poissaoloja, siirrellään paikasta toiseen ja meitä ei ole tarpeeksi. Lisääkään hoitajia ei saada, jos palkkausta ei nosteta vaativuuden mukaan ihmisläheisessä työssä. Kaikista ei edes ole tähän työhön juuri kuormittavuuden takia. Laadukkaan hoidon onnistumiseen tarvitaan motivoitunutta ja koulutettua ammattikuntaa.
Nuorista hoitajista jopa 70 % ei näe itseään tulevaisuudessa tässä työssä. Siksi palkan lisäksi jo työolojen parantaminen on tärkeää, hoitajien ottaminen aidosti mukaan. Ylhäältä sanelu ei toimi tänä päivänä enää, sen näkee jo nyt hoitajien vaihtuvuudessa. Hoitaja voi lähteä ja nykypäivänä ei enää saa tilallekaan uutta tekijää vaan työnhakua joutuu uudistamaan. Tätä voi miettiä, mistä johtuu. Ennen hoitajalle sanottiin, että uusia tulee. Enää ei tule. Hoitajat ovat isoin voimavara uudella hyvinvointialueella. Paheneva hoitajapula on totta. Hoitoalan veto- ja pitovoimaa tulee kasvattaa. Voidaan aloittaa valitsemalla osaava ja välittävä hoitotyönjohtaja, jolla on hoitolan koulutus. Soveltuvuustestin kautta valinnat johtajistolle. Lähiesimiehiä ei pidä unohtaa, he ovat hoitajan lähellä tukena ja läsnäolollaan lisäävät motivaatiota kuunnellen ja tekevät hallinnon työt, jotta henkilöstö voi keskittyä perustyöhön. Heidän roolinsa on tärkeä, johtajien ei pidä sitä unohtaa. On tärkeää, että uudistus onnistuu. Valitettavasti luottamushenkilöille ei soveltuvuustestiä voida tehdä. Sen asian ratkaisee äänestäjät.
Jos henkilöstöä ei osallistuteta, koko soteuudistus menee nurin. Soteuudistus ei ole pelkkää hallinnon osaamista. Ei voi hoitajia siirrellä shakkinappulan tavoin, vaan tulee ottaa aidosti mukaan uudistukseen valitsemalla henkilöstöjaostoon myös henkilöstön edustaja. Onko muuten mitään kyselyä tehty henkilöstölle uudistuksesta? Tämä on iso voimavara ja on syytä saada pysymään työssään. Ammattitaitoisesta henkilöstöstä ei tule tinkiä, vaan pidettävä heistä kiinni. Vastaus ei ole ottaa muualta ”hoitajia”, jotka tulevat matalalla palkalla meille hoiva-avustajiksi ja polkevat ammattitaitoisen suomalaisen hoitajan palkan minimiin, ja osaava hoitaja kokemuslisällä on katoava luonnonvara sen jälkeen.
Tulevaisuuden sote-palvelut tarvitsevat parempaa johtamista ja työvoiman kohdentamista pitäen huolta riittävistä resursseista. Jos hoitaja kaatuu työtaakan alle, hän jää sairaslomalle tai lähtee.
Uskotaan parempaan tulevaisuuteen, tuetaan toisiamme, ei pelata poliittista peliä vaan aidosti yhdessä muutetaan asioita niin, että me kaikki voimme hyvin. Sinä, minä, naapurin mummo ja pappa vähän kauempaakin.
Tanja Hartonen
Psykiatrinen sairaanhoitaja (AMK)
Aluevaltuutettu (Ps)
Tekstin aiheet:
Tanja , ei pidä aina valittaa , täytyy myös , olla kiitollinen kun on työpaikka !? Ja innostaa nuorijakin , eikä lähteä aina , samaan laulukuoroon !!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Nimenomaan korostan hoitajien osaamista ja ammattitaitoa ja hoitajien arvoa. Pikemminkin tuntuu, ettei yhteiskunta arvosta riittävästi hoitajien tekemää työtä koronankin keskellä. Olen todella iloinen, että on työpaikka ja hoitanut työni hyvin ja innostan myös työssäni muita. Tämähän oli hoitajien puolesta tehty kirjoitus. Älä ole noin negatiivinen. Tarkoituksellista provoa. Hyvää kevään jatkoa sinulle ja tervemenoa omaan kirkkokuoroon. Faktat on faktoja. Työolosuhteisiin tulee panostaa ja palkan tulee vastata työn vastuuta. Tottakai olen kaikkien hoitajien kanssa samassa veneessä ja minä olen vielä työssä. Siksi, koska pidän työstäni. En olisi turhaan lukenut laitoshuoltajasta lähihoitajaksi ja lähihoitajasta sairaanhoitajaksi, ellen oikeasti yrittäisi kehittää työtäni ja siksi tuon tämän esiin punaisena lankana rönsyilevässä keskustelussa, että hoitotyönjohtajan pitää tuntea työnsä. Me olemme jatkuvasti olleet muutospaineiden alla.
Aurinkoa elämääsi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hei. KIITOS TANJAKIN. KAIKKI HYVÄ TULEE VALKEUKSIEN ISÄLTÄ. ÄLKÄÄMME UNOHTAKO, AAMU,-ILTTARUKOUSTAMME: SE ON ASIA, JOKA LIIKUTTAA:ISÄMME ☮️ KÄTTÄ. KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
”Kokemusasiantuntijana”, eli potilaana ja muutaman sattumuksen kautta, en sisäistä tuota jatkuvaa psyykkausta, kuinka surkeata ja rasittavaa hoitoyö on.
En myöskään kiistä sen vaativuutta, monissa alan tehtävissä, mutta eivät ne kaikki niitä lähes yli-inhimillisiä kykyjä vaativia ole?
Se, että alalla ei ilmeisesti ole, selvää työn vaativuuden ja niistä henkilökohtaisen selviytymiseen perustuvaa palkkausjärjestelmää, saattaa olla eräs syy tuiohon jatkuvaan ”narinaan”.
Toistan: Kyllä siellä on vaativiakin tehtäviä, mutta eivät kaikki huippuosaamista vaadi.
Onko muodostunut joku, täysin väärä näkemys, että muilla aloilla ei joudu tekemään hankalia töitä ja joustamaan? Muualla kaikki on paremmin?
Pienenä esimerkkinä satun olemaan alalla, johon tuli suurin odotuksin pari sairaanhoitajan tutkinnon suorittanutta. Molemmat häipyivät parin vuoden jälkeen, vaikka palkka oli parempi kuin terveydenhoidon alalla.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti