Onko hallitus oikea paikka kerätä kokemusta?
Toimittaja Helena Petäistö sanoo kovia sanoja MTV-kolumnissaan Suomen hallituksen nuorista kokemattomista ministereistä. Hänen mukaansa EU-pöydissä tarvitaan kovaa kokemusta ja puolensa pitämistä erinäisissä neuvotteluissa.
Petäistö sanoo; ”Onko EU:n jäsenmaalla, Suomella, todellakin varaa pitää hallitusta harjoittelupaikkana kokemuksen keräämiseen? EU-pöydissä pärjäämiseen tarvitaan sekä pätevyyttä että sellaisia taitoja, joita vain kokemus voi tuoda. Varsinkin pienen jäsenmaan on syytä päästää eurooppalaisiin pöytiin niin kovaa porukkaa kuin suinkin mahdollista. Harjoittelu ja kokemus on hankittava muualta.”
Ministerien työmäärään sisältyy paljon eu-asioiden neuvotteluja ja silloin tarvitaan oman maan puolesta hyvää neuvottelutaitoa, joka luonnollisesti liittyy hankittuun kokemukseen ja ehdottomasti tarvitaan muiden jäsenmaiden kokeneiden neuvottelijoiden kanssa neuvoteltaessa. Pelkkä hyväkään kielitaito ei niissä pöydissä riitä vaan kokematon ”harjataan” perusteellisesti. Kyllä kokeneet politiikot tietävät Suomen kokemattomien ministereiden työhistorian ja se ei ole hyväksi neuvottelupöydissä. Niissä pöydissä ei todellakaan keskustella nippeleistä vaan kaikki päätökset rasittavat veronmaksajien kukkaroa raskaalla kädellä. Etenkin nettomaksajamaa Suomea, joka sitä paitsi on pienimpiä jäsenmaita.
Helena Petäistö vetäisee oikein kunnolla esiin sen, mihin moni kansalainen on kiinnittänyt huomiota ja ajattelee pelonsekaisin tuntein mitä mahtaa seurata 750 mrd:n elvytyspaketin neuvottelupöydissä. Hän toteaa näin; ”Nyt kun neljännesvuosisata EU-taivalta on takana, hämmästyttää, että aina vain pääsee hallitukseen entisillä kriteereillä, joissa haetaan pääasiassa puolueen sisäistä, maan alueiden sisäistä ja sukupuolten välistä tasapainoa. Kysytäänkö koskaan ihan ensisijaisesti, miten hyvin ministeriehdokas kykenee pitämään Suomen puolia maamme tärkeimmällä toimintakentällä, Euroopassa?
Mielestäni pallo on ollut hukassa jo pitkään, mutta kun tilanne ei tunnu olevaan korjaantumaan päin, vaan pikemminkin päinvastoin, olisikohan korkea aika ryhdistäytyä ja miettiä asia uudelleen? On ollut hämmentävää katsoa, miten pitkään jatkuneen hypetyksen jälkeen, jossa nuoruus ja kokemattomuus, naiseuskin, on näyttänyt olevan pääsylippu hallitukseen, yhtäkkiä pelastajana estradille ohjataankin iäkäs mies, jota kokemus painaa. Kyllä viimeistään nyt pitäisi hälytyskellojen soida.”
Eipä tuohon ole mitään lisättävää tässä vaiheessa. Täyttä asiaa vai mitäs tuumailette?
Tekstin aiheet:
Vaikea olla eri mieltäkään. Mutta kyllähän ministereillä on tai pitäisi olla kaikissa neuvotteluissa tukena ja lisäselkärankana hallitusohjelma. Eihän heillä itse asiassa ole kovin paljoa edes varaa omin päin joustaa tai venyä tuosta ohjelmasta. No, toki kaikkea ei voi yksityiskohtaisesti kirjoittaa ohjelmaan, mutta tiukassa paikassa siihen voi kyllä vedota, ja siihen, että valtuudet eivät riitä komission ketkujen ehdotteluihin suostumiseen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hallitusohjelmaakin kovempi pitää olla eu-neuvotteluissa perustuslakimme säädökset. Hallitusohjelman tulee olla kevyttä kauraa tuohon verraten. Ihan samaa voidaan vaatia suuren valiokunnan antamissa evästyksissä hallituksen neuvotteluihin eu-pöydissä. Kaikki pitää pohjautua perustuslakiin ja luonnollisesti myös tulee vaatia noudattamaan unionin perussopimusta.
Kulmunin edellinen päätösneuvottelu EVM rahaston lainoituksessa ei uutisoinnin mukaan vastaa perustuslakivaliokunnan edellyttämiä ehtoja hyväksyttäville lainoille.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hei. Kiitos Sirpakin. Kylläpä Helenalla on murheita palvella ja palveluttaa toisillakin; omaa; sydämensä herraa: Kyltymätöntä ’kuningasta’, jolla on maailmassa; turhan monta lasta. Jeesus Kristus oli myös; ylenkatsottu ja halveksittu: Emme minäkään; Häntä pitäneet. Joillakin ’Helenoilla’; peli jatkuu ja moitepöytä; senkun; vain notkuu. Helena nosti ristille, kuka ottaa alas? Kiitos. Tarpeellisia on kuitenkin asioita vähän, tahi; yksi ainoa. Toivotaan ja rukoillaan, että Helenakin sen ennen kuolemaansa löytää ja pääsee; Taivaan pöytään. Iloon ja vapauteen. Siunaten, Lasse.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kiitos Lasse kommentistasi!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hei. Kiitos Sirpakin kiittämisestä. Meillä on Hyvä Taivaan Isä. Mikäs meidän on ollessa. Muistamme vain lyödä rintaamme ja sanoa; Ole minulle syntiselle armollinen. Kiitos. Siunaten, Lasse.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Petäistön kommentti voiolla myös harhautus: Suomella ei ole päätösvaltaa Brysselissä tai Strasbourgissa.
Nyt olisi koti-Suomessa voitu päättää, että ei lähdetä mukaan mihinkään tukipakettiansaan. Siihen valtuudet olisivat riittäneet.
Näinköhän Petäistön suulla yritetään pedata paikkoja politiikan nosto miehille tai senioreille, kun alkaa näyttää siltä, että ei ihan mennyt putkeen tämä feministien nostaminen puolueiden johtoon.
Manööverillä kosiskeltiin H&M:n ”I am a feminst” t-paidan päälleen pukeneita naisäänestäjiä. Ei onnistunut, sillä vaalivoittajiin kuului ”miesten puolue” Perussuomalaiset. Häviäjät kuitenkin nousivat hallitukseen (vastoin äänestäjien tahtoa), ja siinä nyt notkuvat nöyrästi, kun Sdp:n Marin heiluttaa tahtipuikkoa.
Näenkö jossain Tarja Halosen sivupersoonan kulisseissa, vai onko se vain pyykkärin lakana, joka tuulessa heiluu?
”Oui, j’aime bien le Moulin ROUGE!”
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Petäistöllä Ranskassa toimittajana toimineena on tarkka tieto kuinka kokemus puhuu eu-pöydissä. Näinpä pidän hänen kolumninsa sanomaa hyvin perusteltuna ja uskottavana. Kokematon on lyötävissä niissä pöydissä mennen tullen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Täällä on muutamia alustoja joita kannattaa lukea tarkemmin. Naiseksi tekeytyneitä bloggaajia, oikeasti miespuolisia kirjoittamassa ”naisnäkökulmasta”. Jussilla selittämistä. Taas.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Itse koen siten, että niin naisilla kuin miehilläkin on monista asioista erilaisia kantoja, näkökulmia. Kaikkein eniten näyttäisi vastapuolelta noita kaikenkarvaisia näkemyskirjoittelua olevan ilmoilla. Kukin taaplaa tyylillään. Koskee kaiketi myös seksistisiä mielipiteitä. Myös kirjoitettu teksti antaa monissa tapauksissa tulkinnoille varaa. Ainakin silloin, kun revitään pitkästä kirjoituksesta vain lause tai kaksi joiden perusteilla tehdään mielipidettä, vaikka kirjoittaja on tarkoittanut kirjoituskokonaisuus huomioiden aivan muuta. Enkä tarkoita tässä epäasiallisen ilmaisun hyväksymistä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kokemus ja kokemattomuus saavat toki puheenvuoroja aivan niin paljon kuin haluavat. Ratkaisevaa on se, kenellä on vaikutusvalta. Sitä ei Suomella EU-pöydissä ole eikä tule olemaan, vaikka Tuppuraisen puppugeneraattori olisi ympärivuorokautisesti päällä.
Puhua saa, päättää ei. Se on suomalaisten osa EU:ssa. Suomi on pieni maa, joka saa olla EU:ssa mukana ja maksaa laskuja. Mitään päätösvaltaa Suomella yksinään ei ole.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olen jo jossain aikaisemmassa blogissa kommentoinut,melkein välittömästi,kun tämä nuorten Ministerien Hallitus siunattiin.Että Ministeriksi pääsemisen edellytyksenä pitäisi olla vähintään 40 vuoden ikä.Ja Pääministeriksi pääsyn edellytyksenä lisäksi,aikaisempi kokemus toimimisesta Valtiovarain Ministerinä,tällöin kyseisen Ministerin minimi-ikä olisi vähintään 44 vuotta.Ja olisi Valtionvarain hallinnosta kokemusta,niin Pääministerinä toimiminen olisi paremmin hallussa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Pitkälti samaa mieltä johtuen juuri eu-jäsenyyden tuomista seikoista, jossa on edellytyksen tai ainkain pitäisi olla vahvaa neuvottelutaitokokemusta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hei. Kiitos Nimetönkin. Olet oikeassa; ”Vanhuus ja viisaus.” sanonta pitää monasti; arvokkaan paikkansa. Mikäli olisimme valinneet vielä nuoremmat hallitusedustajat; olisi heillä ilmeisesti täytynyt olla vielä enemmän avustajia. Puute vain; kun Jumalaa pelkäävistä avustajistakin on ’huutava puute’; joskin; ihmisiä pelkäävä; valitsee myös kaltaisensa; oman avustajansa. Kiitos. Siunaten, Lasse.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Meidän hallituksen harjoittelijat nuoleskelevat macroneja ja merkeleitä.
Ei ole näillä ”tyttösillä” mitään käsitystä reaalimaailmassa, saati historiasta.
Kaikki käy mitä globaalisti määräävät.
Suomen edulla ei mitään väliä, tärkeintä että pääsevät patsastelemaan isojen kihojen rinnalla.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Eivät oikeasti mitään osaa, pelkkiä puheautomaatteja. Avustajat ja puolueet kirjoittavat puheet.
Säälittävää pelleilyä.
Suomessa ei ole oikeita valtiomiehiä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Onhan meillä yksi todellinen rauhanajan valtiomies, Jussi Halla-aho.
Tuskin kehenkään Suomen pelastajaan on kohdistunut samanlaista poliittista ajojahtia kuin häneen. Ja tuskin kukaan muu on siitä huolimatta yhtä lujana valitsemassaan kurssissa pysynyt kuin Halla-aho.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti