Perussuomalaiset

Sirpa Abdallah

Nyt annan 10 pistettä ja papukaijamerkin yhdelle

Niin otsikosta puuttu tieto kuka on tuo mainittu taho. Luin Iltalehden Näkökulma kirjoituksen, jossa otsikkona on 

”Karita Tykän erokohu paljastaa somesta yhden tärkeän asian”.

Tuon kirjoituksen takana on toimittaja Anna Hopi. Kirjoitus, joka on vain yksi esimerkkitapaus, on mielestäni niin hyvä, että se on pakko nostaa tällä blogialustalla päivänvaloon. Kirjoitus riipaisee syvälle muidenkin toimittajien kuin kirjoituksen kirjoittaneen moraaliin. Toivottavasti, etenkin, kun näyttää siltä, että juuri iltapäivälehdissä on päivittäin kirjoituksia, joiden lähde on otettu juuri somemaailman kirjoituksista, twiiteistä.

Mitä Anna Hopi sitten sanoo somen kirjoituksista ja niiden sisältämästä totuudesta? Tuo käy hyvin ilmi tästä hänen ilmaisustaan;

”Vastuu on tietenkin vaikuttajalla, joka sometiliään päivittää, mutta ihan yhtä lailla peiliin voi itseään katsoa somen aktiivinen käyttäjä. Jos somen sisältöön suhtautuu totuutena, on menettänyt pelin.”

Toden totta, myös toimittajien tulisi ottaa aina huomioon, ettei someen kirjoitettu twiittikirjoitus sisällä välttämättä sellaista totuutta joka toimittajan tulisi totena kertoa vaan aina suhtautua epätotuutena. Asoita kun voidaan ilmaista aina erilaisin sanakääntein joiden tarkoitusperää voidaan suomen kielessä tulkita miltei miten haluaa. Näin juuri monista toimittajien somesta esiin nostamissa kirjoituksissa näyttää käyneen. Oikea touus jää jossain määrin toimittajan oman kuvitelman sekä mahdollisesti myös oman ideologian harhaiseen kuvaan.  

Se mikä on tässä kaikkein huolestuttavinta omasta mielestäni, on syytteleminen tapaan, joka voidaan rinnastaa oman käden ottamisen oikeudeksi oikeusviranomaisen ominaisuudessa. Näin koen tapahtuneen kesänaikaisessa rasismikirjoittelussa, joista osa näytettiin julkistettavan vain muutaman hetken ajan ja sitten kirjoitus poistettiin ilman selityksiä sen jälkeen, kun muissa maissa oli samasta kirjoituksesta uutisoitu. Voiko journalisimissa sananvapaus olla lakien yläpuolella? Siis ottaen laillisuusvalvojan aseman?

Mielenkiinnolla odotan itse sitäkin mihin suuntaan menee oppositiopuolueiden puheet eduskunnassa, kun ovet aukeavat työn touhuun. Onko oppositiopuolueille tärkeää Suomen talous ja miten velkakuorma saadaan pitkässä juoksussa alamäkeä kohden vai pelkästään hiekkalaatikko leikkiminen.