Perussuomalaiset

Pirkko Ruohonen-Lerner

Arvokas vanhuus kuuluu kaikille

Järjestin eduskunnan Pikkuparlamentissa tilaisuuden, jonka teemana oli arvokas vanhuus. Nyt, kun hallitus aikoo tehdä vanhusten laitoshoitoon satojen miljoonien eurojen leikkauksia, on aihe vielä tavallistakin ajankohtaisempi. Otin esille laitos- ja kotihoidon haasteita ja yleistä suhtautumista vanhenevaan väestöön. Asenteissa on parantamisen varaa! Omaishoitajien palkkiot on yhdenmukaistettava ja niiden maksatus on siirrettävä Kelalle.

Turun yliopiston professori, emerita Sirkka-Liisa Kivelä kertoi, että omaishoidon kehittämisohjelman tavoitteena on uusi laki. Sen keskiössä on mm. sopimusomaishoitajien määrän lisääminen, palkkioiden nostaminen ja vapaapäiväoikeus. Vapaapäiväoikeutta on nykyään vain kolme kuukaudessa, mikä hoitajien omaan ikään sekä kuntoon nähden on liian vähän.

Ravitsemuksesta puhui elintarviketieteen tohtori, dosentti Merja Suominen. Tahaton painon lasku, vähäinen ravinnonsaanti ja ruokavalion huono laatu johtavat infektioiden ja lihaskadon kasvuun sekä toimintakyvyn ja elämänlaadun laskuun. Hän korosti proteiinin merkitystä lihaskunnon ylläpitämisessä ja muistutti B12-vitamiinin tärkeydestä väsymyksen torjumisessa ja hermoston toimimisessa.

Asiantuntijana tilaisuudessa toiminut kansanedustaja Kike Elomaa painotti lihaskunnon harjoittamista: kaikki liikunta on hyvästä, mutta esimerkiksi kävely yksistään ei riitä, vaan lihaksia on harjoitettava koko elämänkaaren ajan. Nuoruudessa saavutettu kunto ei kanna vuosikymmenten päähän, jos jää sohvannurkkaan. Liikunta vähentää usein myös yksinäisyyttä ja masennusta.

Tilaisuuden lopussa etsittiin asiantuntijoiden johdolla ratkaisuja ikäihmisten elämään liittyviin ongelmiin. Esimerkkinä kerrottiin, kuinka omaishoitajat eivät aina saa tarvitsemiaan apuvälineitä eivätkä tuuraajia. Tai kuinka laitospotilaan asunto vietiin alta hänen kuntoutuksensa aikana. Näinkin voi käydä, ellei ole omaa edunvalvojaa. Edunvalvonta-asioista ei selvästikään tiedoteta eikä tiedetä riittävästi. Käydyissä keskusteluissa kävi ilmi, että monet lakipykälät koetaan vaikeaselkoisiksi. Ikäihmisten toiveena on saada riittävästi selkokielistä ohjeistusta, myös paperimuodossa, sillä kaikilla ei ole internetin käyttömahdollisuuksia.

Perussuomalaiset.fi uutisoi aiheesta otsikolla Sporttikansanedustajat arvokkaan vanhenemisen asialla:

http://uutiset.perussuomalaiset.fi/arvokas-vanhuus-kuuluu-kaikille-omaishoitajien-asema-laitettava-kuntoon/

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Lasse Hietanen
Iloinen
#1

Hei. Kiitos Pirkkokin. Tärkeitä asioita Olette puhuneet ja pohtineet, Mutta: Koittaisitteko Saada POIS Meidän ❤️ iäkkäiden ihmisten: Luvattoman, Ja yöllisen kaukorokotuksen loppumaan, Jota ulkomaalaiset firmat SUOMESSA tekevät. (Nimim. Pistoksia on ❤️ saatu, ja perusterve sairaaksi.) Kiitos. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000