Kuka on ansainnut paremman palkan ja työolosuhteet - lakkoon
Ainahan palkkoja voi verrata, vaikkapa muihin maihin ja muihin ammattiryhmiin. Onko hoiva ja hengenpelastaminen jotenkin arvokkaampaa? Paljonko vähemmän palkkaa on esim. Afganistanissa. Nyt ollaan Suomessa ja kalliin suomalaisen sosiaaliturvan varassa ja yhdessä maailman kovimmin kokonaisverotetuista maista, jonka työikäisen väestö tekee aina vain vähemmän työtä. Esimerkiksi metsäpuolella on sama ongelma, ei hakeuduta alalle ja työskennellään kaikkea muuta kuin steriilissä ja stressittömässä tilassa. Palkkatasokin on mitä on ja työ on raskasta. Ei ole muuten kovin paljon naisiakaan. Työmaatkin milloin missäkin ja viimeaikaiset kriisit ovat pahentaneet tilannetta. Vihreät vinkuu ja metsäteollisuus työpaikkoineen pakotetaan pikkuhiljaa muualle. Monta muuta alaa ja ammattiryhmää on samassa jamassa, varsinkin maaseudulla. Sankaritarinaako? Ja että lakkoon…no ei. Lehdet ei maalaa monestakaan ammattikunnasta sitä sankaritarinaa. Hoitajat ratsastavat koronalla ja vallitsevilla kriisiytyvillä yleisolosuhteilla.
En kympillä ymmärrä lakkoilijoita, enkä yleensäkään hyväksy lakkoja, hoitajia tai ei. Hoitajien vaatimus on kokonaisvaikutukseltaan noin 30 prosentin palkankorotus viiden vuoden päähän. Pidän kyllä hoitajia vastuullisia siinä, missä työnantajiakin, kun nyt alkaa inhimillisiä vahinkoja tulemaan. Jos 70 000 hoitajan palkkoja nostetaan siten, että heidän palkkansa on viiden vuoden päästä nykyistä 30% korkeampi, tarkoittaa se noin 800 miljoonaa euroa vuositasolla. Jokaisen palkansaajan, hoitajat mukaan lukien, pitäisi antaa veroina palkastaan keskimäärin noin 700 euroa vuodessa. Sitten jos nostetaan vielä hoitajien määrää ja hoidetaan sotesotku kuntoon, jokaisen pitää antaa vuoden palkastaan kaksin verroin. Toisia verotetaan enemmän ja toisia ei lainkaan. Niin, sitten pitää maksaa se vihreä siirtymä jajajaja…. Mietinpä vaan, jos laittaisin säästöön tonnin ja kävisin yksityisellä, tai ottaisin kunnon vakuutuksen. Ne sairaalakuluihin kuluvat verot tulisi olla vapaaehtoisia, jos päättä ottaa yksityisen hoivan.
Ihmisten on hyvä tiedostaa, että lakon vuoksi he eivät tule saamaan riittävää hoitoa. Olkaa arjessamme varovaisia. Jos nyt tulee vaikkapa vain useamman uhrin autokolari…. Osa jää ensiapuhoidon varaan…puhumattakaan suuremmasta onnettomuudesta. Meillä pitää ottaa vastaan kivut. Pitää kiristää vyötä samaan tapaan kuin Saarikko kehottaa . Tällä kohtaa ei auta Kelankaan luukku.
Meillä kotona kärsii aikuinen kohtuuttoman kovista ja vaarallisistakin pääkivuista. Meilahteen piti saada kuvaus ja pääkopan leikkausaika. Jäi nyt siis lakon vuoksi saamatta, potilas vaikeroi viikkoja kivuissa ja koettaa vain olla makuulla. Kivut eivät lievity kipulääkkeillä, leikkaushoito ainoa vaihtoehto. Tuhansia muita vastaavia on nyt jonossa, lyheneekö heidän elinaikansa. Enpä tiedä. Jos tietäisin olevani poissa töistäni ja sen vuoksi työpaikallani kuolisi joku – syy olisi minun, ei pomon. Lakon taakse piilotuminen kielii moraalihävikistä, jos on vahvaa ymmärtämättömyyttä sekin, ettei ole osattu huolehtia työolosuhteista. Moniko vakavasti sairas makaa heikkona vuoteellaan ja keskeinen hoitaja sanoo lähtiessään lakkoon: ”Koettakaa pärjätä ja löytää sama osaaminen kuin mulla, tsemppiä sulle…kyllä se siitä tokenee”. Onko hengissä lakon jälkeen…mitäs välii?
-murikka-
Tekstin aiheet:
Vastaus on aivan selvä. Keskustan luottamuspaikoilla olevat puolueen jäsenet.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Takavuosilta muistan , naapuri rouvan , hänellä taisi olla syöpä ? Silloinkin oli joku , lakko siis lääkäreitten , vai sairaara ? Niin naapuri , oli huolissaa , kestääkö vaimo yli , lakon ?!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Yrittäjätaustaisen hlön kirjoitus. Näin kanta esim lakkoiluun on ilmeinen. Se edustaa pelkästään työantajan näkemystä.
Kaikilla työntentekijöillä on oltava oikeus lakkoon.Piste.Yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla voidaan lakko-oikeutta osin rajoittaa,jos siihen on painavat perusteet.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Terve, yks perussuomalainen
Minulla on 30 vuoden työkokemus, haudankaivajasta ja metsurista alkaen. yrittäjänä olen ollut kuusi vuotta ja yrittäjyys ei ole muuttanut ajattelutapaani.
-murikka-
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
…niin ja oikeudesta lakkoon en kiistele. Se nyt on sallittua, vaikka itse en koskaan mennyt lakkoon, enkä millään vastaavalla tavalla tavoittele parempaa tiliä tai asemaa nytkään. Teen sen tekemällä, hartiapankkiin turvautumalla, tai sitten tyydyn tilanteeseeni.
-murikka-
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tämä hoitajien tapaus on vain jäävuoren huippu. Perusteluina eliitin suusta kuulee usein, että johtajille voidaan aina maksaa miljoona vuodessa, kun heitä on niin vähän rivityöläisiin verrattuna. Eihän se näin mene. Leipä, sähkö ja bensa maksavat saman johtajalle ja duunarille. Keskituloiset hoitajat taistelevat ostovoimansa säilyttämisen lisäksi työoloistaan ja työhyvinvoinnistaan. Niiden asianmukainen ja inhimillinen järjestäminen kuuluu työnantajille. Jos ei ole varaa laittaa asioita kuntoon, niin sitten pitää laittaa ovet säppiin ja väki irtisanoa. Oli kyse sitten hoitajista, opettajista, palomiehistä tai muista julkisen alan keskituloisista arjen pyörittäjistä, niin ruuvia on nyt tarpeeksi kiristetty ja kamelin selkä katkeamassa. Miljardi vuodessa vähemmän poliitikkojen moraaliposeerauksiin ja ulkomaalaisten tukemiseen. Panostetaan nekin rahat kotimaiseen työllisyyteen ja työympäristöön. Arvovalintoja. Sympatiat ovat nyt hoitajien puolella, ikävistä seurauksista huolimatta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Johtajien palkoista olen täsmälleen samaa mieltä., ne ovat ylettömät. Viimeisimpänä sotejohtajien 17 000 euron kuukausipalkat. Surullisinta on juurikin se, että tässä mättää juuri johtaminen. On totta, että rahaa tuntuu riittävän kaikkeen muuhun kuin oleelliseen. Samoin lääkärit saavat enemmän kuin ansaitsevat, koska moni käy myös yksityisellä puolella tohtoroimassa.
-murikka-
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti