Perussuomalaiset

Nico Ojala

Suomi siirtymässä Pohjois-Korean malliin.

Työkyky on ihmisen kyky tehdä työtä ja saada siitä elanto, toimintakyky on puolestaan kyky toimia arjessa ja nauttia työn tuomasta taloudellisesta turvasta. Alentunut työkyky tarkoittaa, että vamman tai sairauden vuoksi ihmisen työkyky on alentunut eikä hän enään pysty toimimaan täysiaikaisesti työelämässä , alentunut toimintakyky tarkoittaa, että ihminen ei ole enään työkykyinen sekä hänen toimintansa arjessa asettaa merkittäviä haasteita esimerkiksi liikkumisessa. Työkyvytön on ihminen jolla ei ole enään kykyä tehdä mitään tuottavaa työtä. Työkyvytön voi olla kuitenkin toimintakykyinen tai hänellä on alentunut toimintakyky. Näin asia virallisesti menee. Vai meneekö?

Ei mene jos vakuutuslaitoksilta, työeläkeyhtiöstä tai Kelasta asiaa kysytään. Nyt tähän samaan kuoroon on liittynyt Suomen hallitus joka haluaa valjastaa osatyökyvyttömät ja työkyvyttömät tuottamaan veroeuroja valtion pohjattomaan kirstuun. Toki verojen keruulle on varmasti suuri tarve, kun mietitään sitä valtavaa velanottoa jota maamme hallitus harjoittaa, kaikki hankkeet maksetaan velalla ja mikä huolestuttavinta niin velkaa otetaan ideologisin syin ja mikäli muut hallituskumppanit eivät tähän suostu niin aina ollaan valmiita vilauttamaan eroan hallituksesta korttia. Pelkäntään Vihreiden ideologinen hallitustaival on tullut maksamaan hälyttävän paljon. 

Suomessa on pitkään ollut vallallaan niin vammaisten kuin sairaiden ihmisten riisto työmarkkinoilla, heitä on käytetty häikäilemättä hyväksi Sosiaali- ja terveysministeriön aikoinaan lanseeraamalla kuntouttavalla työtoiminta nimikkeellä. Vammaisia ja sairaita ihmisiä on käytetty korvaamaan varsinaista palkkatyötä tekeviä työntekijöitä, jotka ovat olleet lomautettuna sillä välin kun kunttouttavan työtoiminnan kautta on hankittu laittomasti palkatonta työvoimaa. Tästä löytyy esimerkkejä niin Sastamalasta kuin Valkeakoskelta joissa molemmissa vammaisia ja sairaita oli käytetty korvaavana työvoimana. Esimerkkejä on muitakin kuin mainitsemani kaksi, joten ongelma on hyvin laaja ja vakava. 

Maassamme on valloillaan tapa jossa työeläkeyhtiöt tehtailevat työkykyisiä, sillä että ihmistä joka on tosiasiallisesti täysin työkyvytön lukuisten tutkimusten ja lääkärienkin mukaan ei häntä tästäkään huolimatta päästetä työkyvyttömyyseläkkeelle, vaan hänet ohjataan TE-toimistoon työkyvyttömäksi työnhakijaksi, sinänsä jo koko ajatus että yritys palkkaisi työkyvyttömän työnhakijan on täysin absurdi, mutta näin maamme sosiaalivakuutus toimii. Juuri näitä väliinputoajia yritykset käyttävät hyväkseen kuntouttavan työtoiminnan verukkeella. 

Olen usean vuoden kirjoittanut maamme tavasta kohdella vammaisia ja sairaita, sekä siitä inhimillisestä ja taloudellisesta kärsimyksestä jota tämä hyväksikäyttö ja suoranainen välinpitämättömyys aiheuttaa. Joitan muutoksia parempaan on näiden vuosien varrella tullut, mutta aivan liian usen heidän asemaansa kuitenkin heikennetään, kuten nyt tässäkin työministeri Tuula Haataisen (SDP) esittelemässä mallissa jossa osatyökyvyttömiä ja työkyvyttömiä työllistetään valtion perustamaan yhtiön kautta työmarkkinoille jossa heidän työtään kilpailutetaan tarjouskilpailulla.

Mallia on haettu jälleen Ruotsista jossa osatyökykyisten työllistämisellä on pitkät perinteet, mutta kuten niin usein Suomen malli tulee poikkeamaan muiden maiden malleista merkittävästi ja usein toimintatavassa olevat porkkanat jätetään käyttämättä ja vain raipat otetaan käyttöön, niin tässäkin Haataisen mallissa valitettavasti tulee käymään. 

Työministeri Tuula Haatainen tilasi entiseltä valtionvarainministeriön budjettipääliköltä Hannu Mäkiseltä selvityksen ”Osatyökykyisten työllistyminen” Mäkisen tekemä selvitys on perusta hallituksen ja työministeriön tavoitteeseen työllistää noin 4000 osatyökykyista ja työkyvytöntä. Tämä käytännössä järjesttettäisiin niin, että valtio perustaa liikelaitoksen jonka sisällä toimiva tytäryhtiö osallistuisi normaaliin tarjouskilpailuun, valtionyhtiö ei saisi kuitenkaan ylittää 10% markkinaosuutta niillä toimialoitta joilla se kilpailee urakoista. Tämä 10% markkinaosuus on todella suuri ja tulee vääjäämättä aiheuttamaan markkinahäiriöitä.

Osatyökykyisten ja työkyvyttömien työtä tultaisiin kilpailuttamaan muunmoassa kaupan, rakentamisen, kiinteistöhuollon, siivousalan ja palvelualan työtehtävissä. Eli juuri niillä aloilla jossa kilpailu on tällä hetkelläkin suurta. Valtion perustama halpatyöyhtiö tulee aiheuttamaan merkittäviä hinnan alemmuksia tarjouskilpailuissa sekä tätä kautta vaikuttaa harmaaseen talouteen sitä kasvattamalla.

Vaikka valtio lupaa maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa, niin se on kuitenkin vapautettu useista työnantajan maksuista ja näin pystyy tarjoamaan työtä merkittävästi halvemmalla kuin yksityisen henkilön perustama yritys. Tämä valtion perustama yhtiö myös takaa sen että työeläkeyhtiöt jatkossakin tehtailevat halpatyövoimaa valtiolle. Tämän kaltainen toiminta ei edistä sitä tosiasiaa, että työmarkkinoilla on nyt ja jatkossa työkyvyttömiä työnhakijoita jotka todellisuudessa kuuluisivat työkyvyttömyyseläkkeelle.

Nico Ojala

nico.ojala72@gmail.com

040 1712241

Kuntavaaliehdokas PS

Toimittaja blogisti

Iniö

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000