Sammakkoja suussa ja käärmeitä pyssyssä.
Korona on ollut keskuudessamme nyt reilut vuoden ja se on vaikuttanut ihmisten elämään hyvinkin monella tapaa, Euroopassa on suljettu rajoja ja määrätty hyvinkin tiukkoja ulkonaliikkumiskieltoja. Meillä Suomessa ollaan menty läpi koronan lähinnä suositusten ja painavien kehoitusten kautta. Korona ei ole kuitenkaan ollut esteenä juuri missään päin maailmaa vaalien järjestämiselle. USA järjesti presidentinvaalit koronan keskellä, Katalonia (Espanja) järjesti paikallisvaalit poikkeusjärjestelyn, Etiopia järjesti presidentinvaalit, Israel ja Liettua on järjestämässä paikallisvaaleja, Hollannissa järjestetään eduskuntavaalit. Esimerkkejä on lukemattomia ja tuore tilasto kertookin että peräti 105 eri maata on järjestänyt joko presidentin, eduskunta tai paikallisvaalit koronan keskellä. Toki siirrettyjäkin vaaleja on, koronan keskellä paikallistason vaaleja on siirretty 35 eri maassa. Nämä maat ovat esimerkiksi Italia, Ranska, Saksa ja Ruotsi. Näissä maissa korona on päässyt leviämään väestön keskuudessa täysin kontrolloimattomasti.
Mitä tekee Suomi? Meillä lähes kaikkien puolueiden pääsihteerit olivat yksimielisiä vielä viikko sitten, että kuntavaaleja ei siirretä. Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi että vaalien siirto on erittäin epätodennäköistä. Mitä ihmettä tapahtui vajaassa viikossa, kun oikeusministeri esittää vaalien siirtämistä joko kesään tai syksyyn? Kuka teki päätöksen ja mitkä asiat siihen ovat vaikuttaneet?
Jos mietitään kulunutta kuukautta ja palataan helmikuuhun, tuolloin ensimmäistä kertaa nostettiin esille mahdollinen kuntavaalien siirto koronan takia, tuolloin lähes kaikki ministerit ja muut asianomaiset olivat liikuttavan yksimielisiä, että kuntavaaleja ei tarvitse siirtää. Tämän jälkeen julkaistiin Ylen kuntavaali kannatusmittaus jossa Perussuomalaiset olivat kohottaneet kannatustaan peräti yli 10%, aika pian tuon jälkeen alkoi Keskustan hykkäys Perussuomalaisia kohtaan ja suurimmaasa äänessä oli odotetusti Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.
Puheet kuntavaalien siirtämisestä nousi yhä useammin tapetille ja yksimielisyys oli vaihtumassa eripuraan, pian lusikan soppaan laittoi myös entinen alivaltiosihteeri nykyinen oikeuskansleri Tuomas Pöysti joka sanoi, että päätös vaalien siirtämisestä tulee tehdä pikaisesti, koska lain mukaan se täytyy tehdä tiettyyn aikaan ennen vaaleja ja tämä aika oli käymässä vähiin. Keskustelu vaalien siirtämisestä sai huomattavasti lisää kierroksia Lasse Pöystin lausunnon jälkeen.
Useat lehdet ja esimerkiksi Yle teki kyselyitä puolueiden pääsihteereille ja puheenjohtajille mitä mieltä he ovat vaalien siirtämisestä ja pitäisikö vaaleja ylipäätään siirtää, kyselyistä alkoi käymään ilmi se pelko että Perussuomalaiset saavat liian suuren vaalivoiton ja tämä tulisi vaikuttaa myös hallituksen työskentelyyn, varsinkin kun Keskusta oli mittausten mukaan menettämässä merkittävän määrän paikoistaan. Tämä pelko alkoi tarttumaan myös muihin hallituspuolueisiin ja antoi ilmeisesti oikeuden Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäelle ja SDP:n Timo Harakalle syyn hyökätä voimakkaasti Perussuomalaisia vastaan. Toki on ymmärrettävää että tilanteessa jossa pelko hallituksen kaatumisesta ja vähintäänkin yhteistyän hankaloitumisesta alkaa nakertamaan hillotolppaa poikki. Tällöin helpoin puolustuskeino on hykkäys eikä suinkiin totuuden myöntäminen.
Viimeinen niitti tähän kaikkeen keskusteluun taisi olla tällä viikolla julkaistu kannatusmittaus, jossa pääministeri puolue SDP oli menettänyt kannatustaan kuten Vihreätkin ja Keskusta. Tämä tulisi suoraan heijastumaan myös kuntavaali menestykseen ja paniikki oli valmis. Vain päivä tämän Ylen julkaiseman kannatusmittauksen jälkeen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ilmoitti, että kuntavaalit tulisi siirtää kesäkuulle tai syksyyn. Tähän samaan kuoroon oli liittynyt nyt myös SDP, Keskusta, RKP ja Kristillisdemokraatit.
En tiedä mitään muuta syytä vaalien siirtämiselle, kuin pelon hallituksen kaatumisesta tai sen työskentelyn vaikeutumisesta, koronaa ei voida pitää syynä koska lukuiset maat ovat voineet järjestää vaalit huomattavasti vaikeammassa korona tilanteessa.
Toki jos nyt päätetään siirtää kuntavaaleja, niin on vähintäänkiin kohtuullista että ehdokasasettelu päättyy sovitusti eikä puolueet saa enään hankkia lisää ehdokkaita. Hallituksen on myös tuotava jo kertaalleen lykkäämänsä asiat valmisteluun, kuten polttoaine verouudistius joka siirrettiin jo kertaalleen julkaistavaksi kuntavaalien yli, tätä julkaisua ei voi enään siirtää uuden vaalipäivän yli. Hallituksen on myös pidettävä puoliväli riihi sovitusti ja tehtävä sovitut sopeuttamis ja työllisyystoimet, myöskään tätä ei voi siirtää myöhäisempään ajankohtaan.
Nämä tulee olla Perussuomalaisten vaatimukset siirron hyväksymiselle, muussa tapauksessa on selvää että siirto on vain poliittinen toimenpide jolla haetaan jatkoaikaa ehdokkaiden hankkimiselle ja kannattavuusaseman parantamiselle.
Lopuksi oikeusministeri Anna-Maja Henriksonin tulee erota tehtävästään, koska hän ei ole viimeisen 8 kuukauden aikana saanut tehtyä päätöstä kuntavaalien siirtämisestä ja hän on selvästi painostuksen alaisena tehnyt viimehetken päätöksen siirtää vaaleja. Anna-Maja Henrikssonin tulee jättää eroilmoitus välittömästi.
Nico Ojala
nico.ojala72@gmail.com
Toimittaja blogisti
Kuntavaaliehokas PS
Iniö
Tekstin aiheet:
Ei se pelkoa ole jos vaalit siirretään, vaan oikeaa järjenkäyttöä. Ei olla Turtiasia.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kyllä tämä on muiden puolueiden pelkoa, koronaa käytetään vain tekosyynä vaalien siirtoon. Olen täysin vakuuttunut että hallitus siirtää myös puoliväli riihtä sekä polttoainevero uudistusta siirrettyjen vaalien yli. Saatte nähdä että näin tapahtuu.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
”Tämä aika ei kannatuksellisesti ole otollinen vaalien pitämiselle, joten tulemme siirtämään vaalit epämääräiseen tulevaisuuteen.”
Siispä utinistit siirtävät vaaleja Suomessa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juuri näin tehtiin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Henriksson on pettänyt sanansa ja hänen pitää erota välittömästi.Tästä olen Nico samaa mieltä kanssasi.Ja olen myös samaa mieltä siitä,että polttoaineiden verotuspäätöstä siirretään vaalien yli,samoin kuin myös hallituksen puoliväliriihtä.Mutta olen myös sitä mieltä,että EU:n”koronaelvytyspaketin”käsittelyä pitää siirtää hamaan tulevaisuuteen.Korona tilanne on nyt sellainen,että hallituksen on keskityttävä kaikella tarmolla sen hoitoon,ja leviämisen estämiseen.Ja näin ollen tämä EU:n”koronaelvytyspaketti”on nyt toissijainen juttu.Ja totesin jo jokinaika sitten jossain PS-Blogissa,että kunnallisvaaleja tullaan siirtämään.Ja oikeassa olin!Vaikken tässä nyt sillä mitenkään ylpeillä halua.Suomi on kyllä todella erikoinen”oikeusvaltio/demokratia”silloin kun on määrättyjen puolueiden eduista kyse.:(:(:( Tässä vaalien siirrossa toteutuu taas kerran,niinkuin jo monesti ennenkin.Väinö Linnan Pohjantähtitrilogian,Rovasti Salpakarin lausahdus=.jatkuu…
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Jatkuu…Me kirjaamme tähän sopimukseen näin=Mikäli ei Virkatalon etu toisin vaadi!No tässä Virkatalon=hallituspuolueiden etu vaati toisin!:(:(:(
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Keskustan Antti Kurvinen sanoi tänään julkaistussa artikkelissa, että Keskusta ei tule hyväksymään mitään joka kurittaa lisää autoilijoita, eli voidaanko tuosta tulkita että polttoaine päästökauppa esitys joka jo kertaalleen siirrettiin kuntavaalien yli tullaan jälleen siirtämään mahdollisesti syksyyn jotta hallitus ei hajoa, vai onko Keskustan kenttä sanonut sanansa ja vaatii radikaaleja toimia sekä loppua apupuolueen roolista.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Taitaa vaan olla sitä Kurvisen” populistista öyhötystä”,ja äänien kalastusta!Keskustallehan loppupeleissä käy mikä vaan,mitä muut hallituspuolueet ajaa,kunhan keskustan ”hillotolpat ”/ hallituspaikka vaan säilyy.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Sitähän se on.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei liity blogitekstiin kylläkään, mutta olisin halunnut kysyä toimittajalta, että jos (siis kuvitteellinen tilanne) olisi pyrkimässä vaikka Hesariin toimittajaksi niin kysytäänkö siellä toimituksessa heti, että mikä on poliittinen näkemyksesi? Vai ottaako ne valtamedian toimitukset töihin vain ns. omasta porukasta eli että he tuntevat jo entuudestaan toimitukseen rekrytoitavat toimittajat? Mitä mieltä olet toimittajakunnasta yleensä ja valtamedian toimitusten työkulttuurista? Ei tarvitse vastata, jos se koet sen johtavan maalitukseen ammattipiireissä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti