Maatalousyrittäjät dramaattisessa pudotuspelissä
Eniten kannattavuusongelmat koskettavat suhteellisesti lypsykarjatiloja. Lypsykarjatiloja lakkautuu vuosittain noin 500. Viljatiloja lakkautuu vuosittain noin 800. Muita nautakarjatiloja lakkautuu noin 600 vuosittain. Lähde Luke.
Kuivuus ja heikot sadot aiheuttavat tulotappiota. Suomessa on viimevuosina sää ollut kesävuodenaikaan nähden liian sateinen tai kuiva. Ns. kesäsäiden vaihtelevuus ei enää toteudu, joka edistää viljankasvua. Maanviljelijällä on entistä vaikeampaa ennustaa tulevaa kesäsäätä.
Yrittäjän uupumus ja masennus johtaa tilan toiminnan alasajoon. Moni maatalousyrittäjä potee syvää uupumusta, masennusta ja ahdistusta. Niistä seuraa usein myös parisuhde- ja alkoholiongelmia.
Myös palkkaus pienemmillä maatalousyrittäjillä on alhainen. Keskituntipalkka on noin neljä euroa. Viljanviljelijälle ei jää tuntipalkkaa oikeastaan lainkaan.
Eu-hankkeet voivat johtaa tilojen alasajoon. Tila on saanut määräajaksi ja useaksi vuodeksi tukirahoitusta ja tuotannon keskeytys johtaisi sanktioihin ja tukien takaisinperintään. Tila on esimerkiksi saanut Eu-tukea viljatuotantoon. Viljatuotantoa ei voi lakkauttaa tukien takaisinmaksujen vuoksi.
Venäjän asettamat pakotteet vaikuttivat Suomen maidon vientiin Venäjälle. Pakotteen astuessa voimaan Valiolle jäi 400 miljoonaa litraa maitoa yhdessä yössä. Maidon tuottajahinta on alentunut, mutta energian, elämisen, liikkumisen ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet.
On ollut Eu:n suunnitelmissa, että tilan tuotto tulisi olla yli 20 000 euroa, jotta tila saa tukea. Tämä alasajaa pienet maatalousyrittäjät. Tukimahdollisuus täytyy olla pienemmilläkin maatiloilla.
Maatalousyrittäjät tarvitsevat Eu-tukia tulevaisuudessakin. Tilan toimiessa jatkuvasti velalla, on Eu-tukijärjestelmässä oltava helpotuksia. Tukia maksettaisiin Eu:lle takaisin tuoton mukaisesti.
Velkaiset maatalousyrittäjät tarvitsevat talousohjausta kriisinhallintaa. Myös parisuhde voi ajautua ongelmiin masennuksen, uupumuksen ja alkoholiongelmien vuoksi.
Venäjän pakotteiden vuoksi Suomen tulisi laajentaa kauppasopimuksia Eu-maiden ulkopuolelle. Eu:n tehtävänä olisi myös laajemmin edistää Suomen vientiä Eu-maihin.
Eu:n tulisi tukea Suomen tuotantovahvuutta. Suomen puhtaita elintarvikkeita esimerkiksi marjat, sienet ja erilaiset maataloustuotteet (maito, liha, viljat).
Pienet yritykset saisivat enemmän innovaatio- ja markkinointirahoitusta, jonka avulla uudet tuotteet saadaan Suomen, Eu:n ja Eu:n ulkopuoliseen kysyntään.
Arki on monelle liian kallis. Myös maatalousyrittäjälle. Asumisen, liikkumisen ja energian kustannukset tulee kohtuullistaa verotuksen avulla.
Mervi Eskelinen, Kaakkois-Suomen eduskuntavaaliehdokas
Karin Karjalainen, Kanssakirjoittaja
Tekstin aiheet:
Osaamatta tarkemmin kantaa tuohon maanviljelijä kysymykseen, tyydyn vain toteamaan, että taitaa kohta koko Suomi olla sekaannuksen kourissa?
Seuraamalla puolueiden katteetttomia vaalilupauksia ja epätoivoista hyppelehtimistä asiasta toiseen, sekä tosiasioiden kiertelyä, ei tilanne näytä todellakaan hyvältä.
Täytyy myöntää, että Persujen ohjelma lähtee ihan realistisilta pohjilta.
Istutaan nyt hetkeksi alas, rauhoitutaan ja mietitään mitä on tehty, mikä on mennyt pieleen ja miten korjataan.
Tilannehan on vähän kuin hajonneen parisuhteen jälkeen. Asiantuntijat sanovat, että kannattaa pitää pieni itsetutkiskelu, ennenkuin suinpäin ryntää uuteen suhteeseen. Perusteena, että jos ei itselleen asioita selvitä, niin vaarana on, että samat virheet jatkuvat. Tämä koskee myös näiden yhteisten asioiden hoitoa.
Lisärahan jako, mille piirille tahansa, ei takaa kestävää parannusta, lupauksista huolimatta.
Siksi kannattaa katsoa mitä porukkaa äänestää.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti