Perussuomalaiset

Matti Luostarinen

Pieniä asioita mutta suuria tuloksia.

On 10 Jun, 2021 0 Comments
Tulin juuri puutarhasta laikkaamasta ruohikkoa ja samalla kumartelin kukkaistutusteni kanssa, veistoksia viimeistelin. Se on selälle ihan hyvää liikuntaa siinä missä toki kaikelle muullekkin tuki- ja liikuntaelintemme toiminnoille. Etenkin veitoksen teko on työlästä ja raskasta puuhaa. Liki puoli miljoonaa suomalaista tulee sairastamaan juuri näitä tukielintemme vaivojamme rinnan diabeteksen ja ylipainonsa kanssa kamppaillen. Mukana on myös yksinäisyys ja depressio.

Nämä ovat niitä kysymyksiä, joihin olisi odottanut vastauksia nyt kun käymme kuntavaaleja. Korona on kauhean tärkeä asia sekin, mutta kaikki ei korjaudu vain koronaa pakoillen ja liikuntaa samalla vähentäen, sosiaalisia kontaktejaan olemattomiin rajoittaen. Kohta kaksi vuotta eristyksissä alkaa olla monelle vanhukselle liikaa unohduksissa poliitikkojen sanahelinää seuraten. Joku kykenee näyttelemään jopa vihasatunutta ja muistuttaa teatteristaan televisioon paennutta työtöntä duunaria. Toki heitäkin on muistettava ja valtion sekä kuntien autettava.

Liikkumisen tekeminen mahdollisimman helpoksi ja houkuttelevaksi vauvasta vaarin edistää kuntalaisten toiminta- ja työkykyä. Tiedämme tutkimuksista, että esimerkiksi esteettömät kävelymahdollisuudet ja luontoympäristöt kannustavat iäkkäitä ihmisiä liikkumaan. Valtakunnallisesti on laskettu, näin juuri luin mulle lähetettyä tekstiä, että esimerkiksi kävelyn lisääminen 20 prosentilla tuottaisi yhteensä 3,3 miljardin euron ja pyöräilyn lisääminen 1,1 miljardin euron arvosta terveyshyötyjä. On olemassa vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että pyöräilyinfrastruktuuriin kohdistettujen investointien hyöty-kustannussuhde on vähintään viisinkertainen. Hyöty tulee nimenomaan terveysvaikutuksista.

Kun vaalien yhteydessä puhutaan miljardeista, ne liitetään yleensä Italiaan lähtevinä tukina tai kyse on verouksesta. Se on ihan tärkeä asia, mutta entäpä jos näin vaalien loppusuoralla pysähtyisimme pohtimaan myös vuosikymmenen kuluttua meitä odottavia laskuja, jotka voitaisiin välttää lisäämällä ikäihmisten ja vähän nuorempienkin liikuntaa. Voisiko joku kunta ja jopa seutukunta kunnostautua näin arkisella asialla?

Tiedän että se ei ole aiheena erityisen seksikäs ja tällaista puhuva poliitikko ei saa suuria otsikkoja sosiaalisen median sivuilta saati päämedioittemme pormestarikysymyksiä ratkovista vaalien viimeisimmistä asetelmista. Pääministeri, sankariksi mainnittu, joka käynnistäisi keskustelun miljardeista, jotka voitetaan pienen elämänmuutoksen kautta, tuskin olisi Euroopan valloituksessaan se kaikkein komeinta kruunua itselleen voittava herooinen hahmomme.

Toisaalta tällaisilla teemoilla varustettu nainen Suomen pääministerinä voisi hyvinkin kohota yläpuolelle vuosikymmenisen sotesoppamme ja saada sympatioita osakseen siinä missä aamiaispöydän antimiaan ympäri Eurooppaa levitellen. Pienistä asioista kun tahtoo syntyä suuria säästöjä ja kuka muu kuin juuri näkyvä poliitikko voisi olla siinä esimerkkinä yhä vain vanhemmaksi ja raihnaisemmaksi käyvälle kansalleen, sankarin herooista viittaa näin arkisin keinoin samalla hakien.

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja