Mielikuvapolitiikkaa ja valheita - poliittista valtaa.
Mielikuvapolitiikkaa ja valheita – poliittista valtaa
Päivä, aurinkoinen ja lämmin, alkoi Forssan kirkon järjestämällä messulla kuluvan vuoden aikana 70-vuotta täyttäville ja päättyi auringonlaskua seuraten Kaukjärvellä. Oikein hyvää alkavaa viikkoa kohti Mikkelinpäivää.
Kirjoitin edellisessä blogissani esseen politiikkaa erityisen hyvin tuntevan professori Markku Jokisipilän kirjasta, jossa esitellään etenkin perussuomalaiseen puolueeseen kohdistuvista valheistamme, medioissa ja syntyneistä harhoista, ikävällä tavalla myös ihmisiä leimaavista kirjoitteluistamme. Toki niitä jakavat muutkin kuin mediat ja ehkä hieman muistakin poliittisista liikkeistämme ja niiden aikeista tai mahdollisuuksista vaikuttaa sinun ja minun elämäänkin.
Itse lähdin emeritus professorina politiikkaan mukaan sitä yhtäällä mahdollisimman läheltä seuraten sekä samalla täyttäen velvollisuuteni hoitaa asuinkuntani yhteisiä asioita yhdessä kymmenien muiden valtuutettujen kanssa samaan aikaan. Toki kuntamme elämään vaikuttavat paljon enemmän muut kuin poliitikkomme, mutta laki nyt edellyttää, että olemme siinä myös kansalaisina mukana ja mieluiten myös noin tuhat lakia ja asetusta edes kohtuullisesti tuntienkin. Ne kun kuuluisi myös, paitsi tuntea, myös hoitaa rinnan virkamiestemme kanssa.
Professorin pätevyyttä ei vaadita, mutta ei siitä harmiakaan ole, jos se on hankittu valtio- ja yhteiskuntatieteistä tai vaikkapa aluesuunnittelusta ja nykyisin myös biotieteistämmekin. Ihan kaikesta ei yhden elämänkaaren aikana ennätä professuuria hankkia, vaikka poikkitieteistä nyt moni arvostaakin ja sellaiseksi osoittautuu, kun valtuustossa puheitaan pitää. Tosin kyse on aina mielikuvista ja niillä politikoinnista, eikä väitöskirjatasoisesta tiedosta ensinkään. Jokaisessa kunnassa on hiven erilaisia mielikuvia ja sosiaalista pääomaa, muistia ja historiaa johon poliitikon tarttua. Kun pääset kunnassasi sopuun vanhan vallanpitäjän kanssa, sinustakin tulee vallanpitäjä. Yksin kun et voi mitään politiikassa, jossa hallitseminen on valitsemista.
Saksassa vaalit menivät tiukaksi ja moni ehkä olisi toivonut Merkelin jatkavan edelleenkin ilman vaaleja. Tuttu ja turvallinen, äidiksikin mainittu, on Saksassa Euroopan johtavana valtiona ihan hyvä valinta hoitamaan sellaisia mielikuvia, joita äänestäjä on hankkinut Saksan ja Euroopan kohtaloistamme. Saksan paikka kartalla kun on ollut omana aikanamme, ja vähän ennen sitäkin, melkoisen merkittävä myös Suomen kohtaloissa. On tänäänkin meidän suurin ja siten vaikutusvaltaisin kauppakumppanimmekin. Myös suomalaiset ovat havainneet historiassaan kuinka ei ole valtaa ilman vihaa.
Yhteisiä sotiakin on käyty. Ajopuuna niihin ajauduttu ilman omaa syytämme ja tahtoa. Vai onkohan tämä vain yksi näkökulma ja mielikuva monien muiden rinnalla? Britit näyttävät omissa muistelmissaan kirjoittavan toisin kuin me historiastamme. Nekin taitavat olla monella tavalla tulkittavia, menneeseen aikaan liittyvät mielikuvamme tapahtuneesta, kansojen kohtaloista.
On melkoisen paljon asioita joihin Saksan vaalit tai omamme aluevaaleinamme ei taidakaan vaikuttaa tuon taivaallista. Noinkohan on ollut iät ajat? Vai oletko pohtinut, miten jonkun puolueen kuvitteellinen ohjelma olisi vaikuttanut sinun tai minun elämään? Että vaaliuurnilla käymällä ratkaisit elämäsi suuret linjat ja vähän pienemmätkin?
Omaan elämääni taas ovat vaikuttaneet aivan muut ihmiset kuin tuntemani poliitikot, saati puolueet. Toki politiikalla on merkityksensä, mutta silloin tarkoita sillä kokonaan muuta kuin puolueitamme ja poliitikkojamme Forssassa. Lounais-Hämeessä asioitaan puntaroiden. Tai viimeisen vuosikymmen aikana kymmenen pääministeriä lapsuuteni valintoihin?
Lottovoitto voisi vaikuttaakin mutta enhän minä ihan hupsu ole ja lottovoittoa tavoittele. Jäisi siinä kaikki muu mielenkiintoinen hoitamatta. Kuten koulut ja yliopistot, ihanat ihmiset siellä ja kongressimatkan maailmalle. Kokematta olisi jäänyt, kun olisin alkanut elellä lottovoitolla. Onneksi ei ole keksitty puoluetta, joka olisi kuin lottovoitto, pikemminkin päinvastoin ovat ohjelmansa laatineet.
Vaikka kukapa noita ohjelmia lukisi? Saati alkaisi toteuttaa. Ei ole edes perustuslakeja lukenut, saati satoja sellaisia, joita kunnan valtuustossa olisi mukamas hoidettava. Harva tietää tuon taivaallista, saati puolueita äänestävä kansalainen. Mielikuvat lentelevät, mutta tietoahan siellä ei ole aina rahtusenkaan vertaa. Saati vaaleissa, jotka ovat ensimmäiset laatuaan ja koskevat kyllä kaikkien meidän arkista elämää, mutta miten ja miksi, taitaa olla pelkkien meilikuvien varassa. Teemme siis mielikuvapolitiikkaa.
Mistä Mikkelinpäivä sai nimensä? Et muista tai mitäpä väliä sillä olisi? Googlaa ja selvitä itsellesi. Mieti vaikutti joku poliittinen liike tai oma puolueesi siihen? No ei vaikuttanut kansanedustajasi Mikkelinpäivän syntymiseen. No mihin vaikutti? Olisiko joku toinen puolue tai edustaja vaikuttanut enemmän tai täsmälleen samalla tavalla, ei mitenkään.
Mihin sitten mahtoi vaikuttaa? Sinun syntymäpäivääsi ja formulakuskien valintaan, elokuviin, joita katselet vaiko puolisoon, jonka valitsit? Ettei vaan puoliso valinnut tai valitsitte molemmat. Tai ei oikein kumpikaan, kun ei ole koko puolisoa, saati perhettä hoidettavana vastuullasi.
Mistä mahdat sitten vastata? Mihin mahtoi poliittinen puolue vaikuttaa elämässäsi? Auringon nousuun ja vuodenaikoihin, päiväsi pituuteenko vaikutti vai valuuttaan, jota käytät? Oppimiisi asioihin koulussa, vaiko muihin suuriin ja pieniin valintoihisi tänään, huomenna tai eilen? No ei vaikuttanut millään tavalla. Ei edes pandemiaan ja sen hoitoon.
Muut hoitavat tai jättävät hoitamatta, jos et itse ala itseäsi vähän seurailla ja samalla tekemisiäsi valvoa. Mielikuvasi politiikasta ja puolueista taitaa olla omituinen? Et kai vain ole paljastanut hupsuja mielikuviasi jopa medioissa niistä vaahdoten? Antanut ihan hupsun kuvan mielikuvistasi.
Moni kirjoittelee medioihin paljastaen maailmankuvansa ja samalla mielikuvansa sellaisesta, josta olisi hyvä vaieta, ettei paljasta itseään ja ihan outoja harhojaan. Etenkin paikalliset mediat ja sosiaalisen median kirjoitukset ovat paljastavia. Niitäkin tutkijat tutkivat ja hankkivat toimeentulonsa.
Mielikuvien kartoitus kun kertoo, millaisia harhoja tänään liikkuu medioissamme. Millaisten harhakuvien vallassa mennään Suomessa aluevaaleihin ja millaisia poliittisia puolueita nyt kannatetaan ja huomenna sitten toisenlaisia.
Tässä mielikuvien liikkeissä perussuomalainen puolue on ollut erityisen suuren mielenkiinnon kohteena, jolloin siitä on lähtenyt maailmalle myös medioissamme ja muiden puolueitten tuotteena paljon enemmän virheellistä ja samalla valheellista tietoakin, siis mielikuviamme ruokkien.
Voisiko muuten kilpailutilanteissa olla? Ei kai kukaan meistä ala levitellä pahimmasta kilpailijastamme valtaa hamuttaessa oikeaa ja asiallista tietoa? Teemmekö me niin missään kilpailutilanteessa vastustajastamme koskien myös mediaa ja sen toimittajia, poliittisia toimittajiamme?
Tuttu lausahdus kertoo, kuinka miehistä parhain on sellainen, joka ei pidä vallasta. Ja että kaikki julkisuus on paikallaan, varsinkin kuolinilmoitus. Politiikassa taas menestys on huumetta, jossa jokainen saa itse päättää neulanpistosta käsivarteensa. Sankarin kultti politiikassa on hyvän onnen kultti ja valta tärkeämpää kuin suosio. Ei riitä, että sinä menestyt, jonkun on myös epäonnistuttava. Ja ikävä kyllä ei ole olemassakaan valtaa ilman vihaa.
Tekstin aiheet:
Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja