Perussuomalaiset

Matti Luostarinen

Memento mori - muista kuolevaisuutesi

Memento mori (suom. muista kuolevaisuutesi tai muista kuolevasi) on usein käytetty latinankielinen sanonta ja taiteessa yleinen aihepiiri eli teema. Kertomusten mukaan se on peräisin Rooman valtakunnasta, jossa orja kuiskasi lausetta voittoisan sotapäällikön korvaan hänen voittokulkueessaan eli triumfikulkueessaan. Pidempi muoto lauseesta on ”memento te mortalem esse” eli ”muista olevasi kuolevainen”.[1]

Myöhemmin sanonta on viitannut taideteoksiin (kuten runot, laulut, maalaukset ja grafiikka), joiden tarkoituksena on muistuttaa kuoleman olemassaolosta ja mahdollisuudesta, usein myös kuoleman tasa-arvoisuudesta kuten kuolemantanssi-aihe. Memento mori -teemaa on käytetty etenkin kristillisessä taiteessa.

Oma aihetta käsittelevä työni on heti puutarhani ja taloni sisäänkäynnin kohdalla. Sitä ei voi olla huomaamatta vaikka peitänkin sen kukkaistutuksi kesäisin ja talvella pakkaselta suojaten. Päätään pitelevä luuranko istuen musta kissa polvillaan on riittävän kuvaava lähtemättä keikaroimaan symboleilla. Suomessa on perempi sanoa asia suoraan ja kiertelemättä. Lainaan näitä voittoisalle hallitukselle ja sen pääministerille esitettyjä epäilyjä tahoilta, jotka ovat orjaakin uskottavampia.

Taloustieteen dosentti ja tutkimusyhtiö GnS Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malinen on sitä mieltä, että Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelman taloutta koskevan osuuden ”epämääräisyys on hyvin hälyttävää”.

Malinen ennustaa maailmantalouden romahdusta tulevan talven aikana ja sen ajautumista peräti lamaan vuonna 2020. Suomen talouden Malisen yhtiö ennustaa supistuvan useilla prosenteilla ensi vuonna.

Ennuste poikkeaa valtavirrasta, sillä käytännössä kaikki muut tahot ennustavat Suomen talouden kasvavan ensi vuonna, vaikkakin kasvun nähdään heikentyvän. Maanantaina Suomen Pankki leikkasi Suomen ensi vuoden kasvuennustettaan aiemmasta 1,7 prosentista 1,5 prosenttiin. Samalla myös Suomen Pankki reagoi ja varoitteli menostamme.

Vaimentuneista näkymistä huolimatta Suomen Pankki katsoo edelleen, että edellytyksiä Suomen talouden kasvulle on yhä olemassa.

Malinen kirjoittaa blogissaan olevansa huolissaan siitä, että Rinteen hallituksella ei tunnu olevan suunnitelmaa taantuman varalle. Se on omituista. Suomessa on tapana pitää varasuunnitelmia ja vielä niillekin jotain kaiken varalta. Se on ankaran luonnon meille lahjottamia maailmankuvia, pragmaattista asennetta ja arvojamme. Katovuosi voi seuraat toista ja nälkä yllättää. Siihen on varauduttava siinä missä vihollisen väijytyksiin.

”Jos yksistään huomioidaan, että ensi kuussa Yhdysvaltojen nousukaudesta tulee kaikkien aikojen pisin, pitäisi taantuman läheisyyden hälytyskellojen soida. Kun mukaan lisätään maailmantalouden selkeä hidastuminen kaikkialla, hallituksen tulisi välittömästi kaivaa taantumavarautumissuunnitelmansa esille. Sellaista vain ei käytännössä ole”, Malinen kirjoittaa.

Malisen mielestä hallitusohjelmassa on ”täysin ylimalkainen ja potentiaalisesti hyvin vaarallinen” kirjaus taantuman varalle. “Memento mori” on siten kuiskattu voittoisan pääminiterin korvaan.

On muitakin kuiskailijoita opposition. Oppositio kun ei kuiskaa vaan tekee välikysymyksen ja antaa kuulua ihan äänekkäästi ja ujostelematta olemassaolostaan.

Koko oppositio ja valtamediat ovat samaa mieltä hallituksen kuolevaisuudesta. Myös Forssan Lehden kolumnistina tänään (13.6) kirjoittava entinen nimekäs ja arvostettu kansliapäällikkö Erkki Virtanen (sd). Budjettipäällikkö monen pulavuoden aikanakin. Hän ei ole ikinä nähnyt noin paksua ja pehmoisia kirjoittelevaa hallitusohjelmaa, jossa on liki 150 “selvitetään” sanalla alkavaa kohtaa.

Lainaan Virtasta, johon uskon budjettiriihen hoitajana enemmän kuin yhteenkään toiseen suomalaiseen. Näin siis Virtanen: “Vähän ontolta tosin tuntuu, kun Rinne kertoo ohjelman perustuvan tavanomaiseen kansantuotteen parin prosentin kasvuun. KUKAAN MUU ei tämmöisiä lähivuosien tavanomaisesta kasvusta ole kuullut.” Jotain tällaista kirjoitin itsekin ja taisi oppositiossa olla muitakin tämän havainneita.

Tai suoraan Erkki Virtasta (sd) lainaten: ” Uutta erikoista on, että hallitus ilmoittaa tekevänsä kertaluonteisia tulevaisuusinvestointeja kolmen miljardin euron edestä ja rahoittavansa ne myymällä valtion omaisuutta. Katselin hallitusohjelman liitelistaa läpi. Ei sieltä mitään tulevaisuusinvestointeja löydy. Näyttää siltä, että seminaareja pari viikkoa pitäneet “ilmiöalueryhmät” ovat saaneet kaadettua HÖTTÖTOIVETYNNYRINSÄ tämän HUMORISTISEN otsikon alle. VOI VOI.” (FL 13.6. 2019). Näin minäkin voivottelin ja kohta voivottelee koko kansa.

Edelleen suoraan Erkki Virtasta lainaten: ” Ohjelmassa luvataan SELVITELLÄ asioita 150 kertaa, Julkisen sektorin 10 miljardin euron KESTÄVYYSVAJEESTA VAIETAAN HÄVELIÄÄSTI. Jakovaraa näyttää löytyvän, eli siis VELKAA LAPSILTAMME ja lastenlapsiltamme, heiltä lupaa kysymättä.

Perustuslain mukaan ministereiden pitäisi olla taitavaksi ja rehelliseksi tunnettuja ihmisiä. Oikeuskansleri tätä valvoo, kun hallitus nimitetään. Vaatimusta taitavuudesta ei kai ole otettu ikinä huomioon.

Rehellisyyskysymys tuli testiin, kun talousrikoksista ehdolliseen vankeuteen tuomittu mies on oikeuskanslerin mielestä rehelliseksi tunnettu. Minusta hänet on epärehelliseksi tunnettu, suorastaan tuomittu. Jotenkin outoa…” Näin siis Erkki Virtanen (sd), valtionhallinnossa budjettipäällikkönä ja kansliapäällikkönä toiminut kirjoittaja (FL 13.6).

En ole ennen lainannut näin paljon muiden kirjoituksia. Nyt oli kuitenkin pakko. Ilmiö kun on niin outo ja samalla pelottava koko kansakuntamme kohdalla. Oli pakko ottaa käyttöön sellaisia myös demareita lähellä olevia asiantuntijoita, jotta asia menisi varmasti perille.

Olen vuosien ja vuosikymmenien aikana oppinut luottamaan tohtori ja tilastotieteilijä Erkki Virtaisen osaamiseen. Nyt hän ihmettelee aivan samoja asioita, joista olen kirjoittanut toki jo ennen nykyistä hallitustammekin.

Onneksi sain vahvistuksen taholta, joka on taatusti uskottava. Aloin jo itsekin epäillä, että kirjoittelen poliitikkona. En useamman kerran väitelleenä ihmisenä ja professorina, mielestäni kohtuullisen kokeneenakin. Erkki Virtanen lupaa palata hallitusohjelmaan vielä pari kertaa. Hyvä niin.

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja