Perussuomalaiset

Marcus Toppari

Vaaliteema 1: Työ ja yrittäminen

Kuntavaalit lähenevät ja minunkin on aika alkaa blogissani käsittelemään kunnallisia aiheita. Ajattelin avata ajatuksiani jokaisesta vaaliteemastani hieman laajemmin tänne ja kirjoittaa sitten tiiviimmät versiot Lapuan paikallislehteen.

Moni kuntavaaliehdokas ottaa kantaa teemoissaan työhön ja yrittämiseen, joten minäkin ajattelin lähteä siitä liikenteeseen. Tämä on tietenkin ymmärrettävää, sillä ne ovat jokaisen kunnan hyvinvoinnin perusta. Minä tietysti käsittelen teemaa Lapuan sijainnin, sekä oman työkokemukseni ja koulutukseni lähtökohdista.

Opiskelen Vaasan yliopistossa pääaineena julkisjohtamista ja sivuaineena yritysjohtamista. Sekä yksityisen että julkisen sektorin työskentelyyn tulevaisuudessa liittyy vahvasti digitalisaation megatrendi. Digitalisaatio ja muutkin uudet työskentelytavat tuovat entistä enemmän mahdollisuuksia etätyöskentelylle, kun työ ei ole aina enää paikkaan sidottua. 2020-luvun työtapojen muutos lähtikin käyntiin koronakriisin ansiosta, sillä moni sellainen organisaatio, joka ei ollut aiemmin etätyötä tukenut, joutui siihen siirtymään. Nämä käytännöt ovat tulleet jäädäkseen ja monessa organisaatiossa ne eivät varmasti jää vain kriisin mittaisiksi, sillä etätyöskentely avaa mahdollisuuksia työnhaulle myös niille, joiden työmatka kävisi muutoin liian pitkäksi. Ihan konkreettisena esimerkkinä mainittakoon, että Vaasan yliopiston rehtorikin on lapualainen ja koronakriisin aikana myös Vaasan yliopistoa on johdettu Lapualta käsin etänä.

Minä olenkin keskustellut muiden opiskelijoiden kanssa maallemuutosta ja monelle kynnyskysymys on nimenomaan töiden saatavuus. Moni ei koe saavansa alaansa vastaavia töitä isojen kaupunkien ulkopuolelta. Etätöihin kannustamisella ja sen mahdollistamisella olisi valtavia vaikutuksia nuorten osaajien muuttamisessa maalle.

Jo ennen koronakriisin alkua 16.12.2019 Maaseudun tulevaisuus kirjoitti siitä, miten lähes miljoona suomalaista miettii maallemuuttoa. YLE:n uutiset kertoivat Tilastokeskuksen väestönkehityksen ennakkotietoihin viitaten jo 17.8.2020 siitä, miten koronakriisi on saanut suomalaisia muuttamaan kaupungeista maaseutumaisiin kuntiin. Voidaan nähdä, että koronakriisi on siis lisännyt myös maallemuuttoa ja moni näistä maallemuuton harkitsijoista on saanut siitä viimeisen niitin päätökseensä.

Mitä tämä tarkoittaa Lapuan kannalta? Lapualla on ihan erityinen asema siinä mielessä, että Seinäjoki on vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä. Seinäjoki on Suomen pisimpään yhtämittaisesti väestöään kasvattanut maakuntakeskus ja muutenkin Suomen nopeimmin kasvavia maakuntakeskuksia. Perinteisesti Seinäjoen asema on nähty uhkana Lapualle, kun palvelut ja hallinto karkaa maakuntakeskukseen. Asia voidaan nähdä myös niin, että Seinäjoen kasvu luo sinne uusia työpaikkoja ja Lapualta pystyy kätevästi käymään siellä töissä. Lisäksi nyt lisääntyneet etätyömahdollisuudet helpottavat tätä mahdollisuutta entisestään. Tämä toimii myös toisinpäin, sillä lapualaisten yritysten on entistä helpompi löytää työntekijöitä myös muista kunnista. Lapualla on jo nyt hyvin erilaisia palveluita tarjolla, mutta myös Seinäjoen palvelut ovat kohtuullisen lähellä.

Mutta mikä saisi yrityksen tai maallemuuttajan valitsemaan juuri Lapuan? Miten Lapua voi kaupunkina tukea yrittäjiä ja työntekijöitä? Esimerkiksi Seinäjokeen verrattuna Lapualla on kohtuulliset asumiskustannukset. Ihan viime vuosina Seinäjoen asumisen hinnat ovat nousseet kasvun myötä. Esimerkiksi Etuovesta voi kuka tahansa katsoa paljonko uudet asunnot Seinäjoen keskustassa maksavat ja verrata vanhempienkin omakotitalojen hintoja keskustan ulkopuolella vastaavin, joita Lapualla on tarjolla. Lapua piti 27.11.2020 Black fridayn, jossa myytiin omakotitalotontteja -50% alennuksella. Vastaavat tempaukset kannustavat myös rakentamaan uusia taloja Lapualle ja minusta tämä olikin oikein hyvä idea. Lapuan tulee tehdä myös yrittäjäystävällistä kaavoitusta ja tarjota tontteja myös yritysten tarpeisiinsa kilpailukykyisin hinnoin. Huomattavaa toki on, että liiketilojen hinnat ja vuokrat ovat jo nyt Lapualla selkeästi Seinäjokea edullisempia.

Lapuan tulee siis olla houkutteleva paikka myös sijoittaa. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Novapark-hanke saa tuulta siipiensä alle tulevina vuosina. Myös valtatie 19 perusparannus Lapuan ja Seinäjoen välisen osuuden osalta alkaa jo kuluvana vuonna. Kyseinen uudistus tulee nopeuttamaan ja sujuvoittamaan liikennettä kaupunkien välillä entisestään.

Koronakriisin vuoksi myös suomalaiset yritykset voivat huonosti. Koronakriisi näkyy kulutuksessa ja kulutusta pitäisi lisätä yritystoiminnan elvyttämiseksi. Tässä tärkeää on, että Lapua ei saa nostaa kunnallisveroa tällaisessa tilanteessa, sillä rahaa pitää jäädä kulutukseen entistä enemmän. Tällä hetkellä suomalaisia verotetaan jo ihan liikaa valtion taholta.

Lopuksi vähän oheislinkkejä kirjoittelun tueksi:

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.764349

https://yle.fi/uutiset/3-11494111

https://lapua.fi/uutisia/lapua-fi-blackfriday/#

https://www.lapuansanomat.fi/uutiset/novaparkhanke-jatkuu-ei-ostoskeskusta-vaan-kaupan-keskittyma-6.1.55686.ab4ae3cd03

https://www.lapuansanomat.fi/uutiset/vaasan-yliopistoa-johdetaan-etana-lapualta-6.1.55781.7b316d88e4

https://investlapua.fi/liike-ja-teollisuustontit/valtatie-19-suunnitelmat-valmiina-jouttikallion-kaava-etenee/

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000