O tempora. o mores
O tempora, o mores
on kuuluisa latinankielinen ilmaisu ja tarkoittaa suomeksi ”Oi aikoja, oi tapoja”. Lausahdus pätee mielestäni hyvin vireillä olevaan hallitusneuvotteluun. SDP:n puheenjohtaja Rinne puhuu tänään yhtä ja huomenna toista koskien perussuomalaisten tuloa/menoa hallitukseen.
Olen aiemmin todennut eri yhteyksissä, että nykymuotoinen suomalainen parlamentarismi on tiensä päässä. Miksi? Siksi, että kun ollaan oppositiossa, niin vaaditaan menolisäyksiä yhteen jos toiseenkin menoerään. Kun päästään hallitukseen, niin leikataan samaisista määrärahoista.
Melkoista meininkiä on eduskuntavaalien jälkeinen hallituksen muodostaminen. SDP:n puheenjohtaja Rinne ei puheittensa mukaan kelpuuta perussuomalaisia hallitukseen, vaikka puolue sai viime vaaleissa 39 kansanedustajaa. Olisiko nyt korkea aikaa muuttaa systeemiä ja siirtyä kauan kaivattuun demokraattiseen parlamentarismiin?
Tämä tarkoittaisi sitä, että hallitus valittaisiin samaan tapaan kuin maamme peruskunnissa ja kuntainliitoissa. Jos kuntien poliittinen vallankäyttö on pelittänyt maamme kaikissa kunnissa jo toista sataa vuotta, niin miksei se toimisi myös eduskunnassa?
Jos hallitus valittaisiin suoritettujen eduskuntavaalien tuloksen perusteella, niin maamme hallitukseen tulisi neljä demaria, kolme perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan edustajaa sekä yksi hallituksen jäsen vihreistä ja vasemmistosta. Hallituksen puheenjohtajan eli päämisterin paikka kuuluisi tässä esimerkissä demareille.
Muiden ministereiden salkkujen jako sovittaisiin voimasuhteiden perusteella. Hallituksen ulkopuolelle jäisivät vähäisen kannatuksen vaaleissa saaneet pienpuolueet.
KAUKO TUUPAINEN
Jyväskylä
Tekstin aiheet:
Onko tuo laajemminkin Sosiaalidemokraattien käsitys demokratiasta? Kauas on ajauduttu joistakin Väinö Tannerin ajoista.
Onko kenellekään kirkastunut mitä tarkoittaa jakamaton ihmisarvo? Noinniinkuin käytännössä? Epämääräisenä sloganina sitä voi heitellä väliin kuin väliin.
Entä mitä on rasismi? Jotenkin tuntuu, että se on ennakkoluuloista, varauksellista tai vihamielistä suhtautumista mm. eri tavoin ajatteleviin.
Onko meillä havaittavissa Poliitista rasismia? Jo ennen vaaleja julistetaan, että ainakaan noiden kanssa me ei yhteistyötä tehdä. Sanokoon kansa mitä tahansa.
Vahvistaako se vain nyky SDP:n johdon demokratia käsitystä? Vaihtakaa nyt puolueen nimeä, toimilla on hyvin vähän tekemistä demokratian kanssa. Miten olisi Sosialistinen jakopuolue?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
En ole ihmeissäni tuosta, että Antti Rinne ei välttämättä päästä persuja hallitukseen. Vika on kuitenkin Jussi Halla-Ahossa joka ei näytä millään tajuavan, että hänen olisi kannattanut jo poistaa kokonaan Scripta bloginsa eikä aktivoida blogiaan uudelleen käyttöön. Koska Jussin blogia lukemalla hänestä saa erittäin epäsivistyneen ihmisen mielikuvan jota ei moni korkeasti koulutettu ja sivistynyt ihminen halua päästää hallitukseen. Halla-ahon ei olisi myöskään kannattanut puolustella blogiensa kirjoituksia, vaan hänen olisi kannattanut aiemmin poistaa bloginsa ja sanoa julkisuuteen vaikka näin ”Olen poistanut blogini koska se sisälsi niin paljon huonoa ja vanhentunuttta tietoa, että en kokenut enää blogini olemassa oloa mitenkään hyödylliseksi sivustoksi”. Näin hän olisi puhdistanut maineensa, eikä häneltä enää kyseltäisi yhtään minkäänlaisia kysymyksiä hänen blogikirjoituksiinsa liittyvistä asioita. Samalla olisi saanut nykyistä enemmän luottamusta muilta puolueilta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ollaanko #2 /oletko oikea ihminen neuvomaan Halla-ahoa ??? Missäs niitä paljon korkeammin koulutettuja , muuten on ja sivistyneempiä ??! Jussillakin on koulutusta !
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Maan hallituksella on hyvä olla konsensus ainakin joistain isoista kysymyksistä, kuten EU jäsenyys ja sen kehittäminen. Suomi on 1.7 alkaen EU puheenjohtajamaa ja vie eteenpäin tärkeitä yhteisiä asioita. Turvallisuus, talous, hallittu maahanmuutto. Tähän tarvitaan puolueita, jotka näihin kehittämistoimiin sitoutuvat. Onko PS sitten tällainen hallituskumppani, sitä voi jokainen miettiä. Kun saa kunnioitettavat 17.5% kaikista äänistä, niin on hyvä muistaa, että muut saivat reilut 80%. Nationalismi on ollut nousussa monessa maassa ja näin perinteistä poliittista pakkaa on sekoitettu. Usein on kuitenkin käynyt muuallakin niin, ettei hallituspaikkaa ole herunut. Kyse ei ole pelkästään
” arvoista ” , vaan poliittisesta agendasta. Yhteistyöhaluiset ja kykyiset menevät hallitukseen, muut jää oppositioon ja hyvä näin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Meinaako Paasikivi markkinoida , kaksi puolue jjrjestelmää Suomeen PerusSuomalaiset ja muut ??? Etteikö muita ja korjaavia esityksiä saisi enään Suomessa esittää ??!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Mikähän logiikka liittyy tuohon monien jopa tutkijoiden prosentti laskuun että kaikki reilut 80 prosenttia jotka eivät äänestäneet perus-suomalaisia niin olisivat jyrkästi erimielisiä enpä usko,eikö voitaisi ajatella jokaisesta puolueesta samalla tavalla prosentit alkaisi näyttää useimman puolueen osalta paljon heikoimmilta, miksi pitää näin toitottaa vain yhden puolueen kohdalla,toisin ajattelioita löytyy varmaan jokapuolueista eikä sitä voi yleistää että vain perus-suomalaiset on joku erillinen kansan ryhmä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Siis, kaikki muut saivat 80% äänisaaliin? Viiraako sulla?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Noin sen pitäisi mennä jos maassa olisi toimiva demokratia
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hieman juuri kuultua ja siitä päätelmät. Sipilä tyytyy oppositioon ja Kepu jää sinne. Vihreet ei mee PS kanssa samaan hallitukseen, ei myöskään Vassarit. RInne haluu Vihreet vierelleen ja Kokoomus tasapainottaa RKP:n kanssa nelikkoa. PS, Kepu ja KD ja Vassarit ulkona. Näin tulee käymään ja demokratia toimii! 4v päästä sit uudet kuviot, eiks je?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti