Perussuomalaiset

Katja Rantala-Airola

Yksityisen ja julkisen terveydenhuollon yhteistyö?

Yksityisen ja julkisen terveydenhuollon yhteistyö jonojen purkamiseksi?

Tämä malli ei maksaisi asiakkaan suuntaan juurikaan enempää kuin julkinen, mutta onko malli toteuttamiskelpoinen?

Malli ei saisi polkea hintoja muttei myöskään nostaa niitä pilviin. Jostainhan raha on saatava ja jonot purettava nykyistä tehokkaammin.

Ulosottoon päätyy edelleen lähes puoli miljoonaa asiakasmaksua. Luku on hieman laskenut vuoden 2020 piikistä mutta edelleen määrä on huolestuttavan korkea. Nämä maksut ovat syntyneet ihmisille terveyden kannalta välttämättömien peruspalvelujen käyttämisestä.

Tänään olin yhteyksissä Takuusäätiön kanssa ja todettiin että epävarmuuden aika koskettaa yhä useampaa.

Inflaatio ja elinkustannusten nousu koskettaa yhä useampaa ja joukko taloudellisia haasteita kokevia ihmisiä kasvaa kasvamistaan. Taloudellinen epävarmuus on lisääntynyt. Yhä useampi joutuu miettimään mihin rahat riittää ja mihin ei , osin joudutaan tinkimään mm. hoitoon menosta ja lääkkeiden hankinnasta jotta rahat riittävät pitämään katon pään päällä ja ruokaan. Hyvinvointivaltiossa joksi Suomea kutsutaan tällainen ei kyllä kuulosta kovin hyvältä.

Lue tarkempi selvitys alta ulosoton osuuksista terveysmaksuissa:

SOSTE selvitti: Ulosottoon päätyneiden asiakas­maksujen määrä väheni – ulosotossa silti tuplasti enemmän maksuja kuin 2010-luvun alussa

Terveyskeskus/ lääkäri käynti maksut eivät ole järin suuria julkisella puolella, mutta viimeisimpien uudistusten myötä kuntien ja kaupunkien väliset erot luvuissa hieman vaihtelevat. Kuitenkin silloin kun talous on tiukalla ei välttämättä näihinkään maksuihin ole varaa.

Tässä muutama esimerkki hinnoista:

Kertamaksu on enintään 20,90 euroa.

Yhdessä terveyskeskuksessa maksu voidaan periä enintään kolme kertaa kalenterivuodessa.

Vaihtoehtoisesti voidaan periä vuosimaksu, jonka suuruus on enintään 41,80 euroa kalenterivuodessa.

Päivystyskäynti Maksu voidaan periä 18 vuotta täyttäneeltä. Enintään 28,70 euroa kerralta.

Päivystysmaksu voidaan periä arkisin klo 20-08 välillä sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä.

Maksu voidaan periä myös vuosimaksun maksaneelta tai henkilöltä, joka on jo maksanut kolme kertamaksua.

Sarjahoito- ja terapiamaksut

mm. lääkinnällinen kuntoutus, jatkuva dialyysihoito, säde- tai sytostaattihoito Maksut voidaan periä 18 vuotta täyttäneeltä.

Sarjahoidon enimmäismaksu on 11,60 euroa hoitokerralta. Maksun voi periä enintään 45 käynnistä kalenterivuodessa.

Poliklinikkamaksu Enintään 41,80 euroa käynniltä.

Maksu voidaan periä 18 vuotta täyttäneeltä.

Ajokortin saamiseksi tarvittava lääkärintodistus maksaa enintään 61,80 euroa.

Muut lääkärintodistukset maksavat enintään 51,50 euroa.

Käyttämättä ja peruuttamatta jäänyt palvelu: Maksu on enintään 51,50 euroa ja se voidaan periä 18 vuotta täyttäneiltä.

Maksua ei saa periä, jos peruuttamatta jättämiseen on hyväksyttävä syy.

Täältä voit lukea lisää maksuista:

https://stm.fi/terveydenhuollon-maksut

Tulisiko mielestäsi köyhimmille tarjota nämä palvelut niin ettei heille maksukirjeitä lähetettäisi ollenkaan ?

Tämä jakaa mielipiteitä rankasti puolesta ja vastaan.

Kuinka yhteispeli sitten toimisi yksityisen ja julkisen välillä, millä katetaan kulut ja pidetään huoli ettei hinnat nouse pilviin?

Hallitusneuvottelut ja tarkka toimintasuunnitelma tämän tiimoilta ovat vielä kesken, mutta puolueet ovat yksimieliä siitä että yhteistyö olisi hyvä tapa purkaa jonoja ja taata palvelua kansallemme.

Tätä mieltä olen itsekkin että ehdottomasti yhteistyö yksityisen ja julkisen välille, tästä oien kirjoittanut aiemminkin.

Mitä mieltä sinä olet voisiko yhteistyö yksityisen ja julkisen välillä toimia ja mikä olisi paras tie toteutukseen ?

Kelan tuki / korvaus osuutta lisäämällä saataisiin maksut pysymään aisoissa asiakkaan suuntaan.

Yhtälö on haastava sillä samaan aikaan Sote- uudistuksen myötä tulisi saada säästöjä. Kulut katettaisiin osin muutoksilla jotka lisäävät tehokkuutta ja sitä kautta ”turhia” kulurakenteita, osa tulisi vakuutusmaksujen kautta.

Säästöjä syntyisi toki myös sitä kautta että ongelmat eivät kärjistyisi ja pitkittyisi kun apua saataisiin ajoissa voitaisiin olla terveitä nopeammin ja sairaslomatkin lyhenisivät, ainakin ns. turhat sairaslomat jotka johtuvat osin pitkistä jonoistamme ja niiden luomasta lumipalloefektistä.

Asia ei suinkaan ole yksioikoinen vaan hyvinkin mutkikas ja byrokraattinen sillä osaa palveluista ja mm. palvelusetelien käyttömahdollisuuksia säätelee säännöt ja lait.

Meillä on Suomessa olemassa hoitotakuu jossa luvataan seuraavaa

Hoitoon on päästävä kolmessa kuukaudessa. Suun terveydenhuollossa tämä aika voidaan ylittää kolmella kuukaudella potilaan terveydentilan vaarantumatta jolloin aika siellä päässä on 6kk.

Tällähetkellä jonot ovat senverran pitkiä että näitä aikoja ylitetään ja jotakin olisi tehtävä!

Se, että jonot pitkittyvät aiheuttaa moninaisten lääkkeiden syöntiä, toleranssin kasvua, edistää työkyvyttömyyttä ja pitkittää sairaslomia sekä alkuunsa pienempi ongelma voi kasvaa paljon suuremmaksi odottaessa. Tämä lopulta maksaa paljon enemmän.

Moni tietää että nämä ajathan eivät tällähetkellä toteudu!

Mielenterveyspavelut ovat yksi hyvä ja surullinen esimerkki siitä että jonot ovat liian pitkiä hoitoon pääsyyn. Mielenterveysongelmat ovat kasvaneet niin nuorien kuin aikuisväestönkin osalta räjähdysmäisesti.

Työkyvyttömyyseläkkeistä 53,2% on mielenterveysongelmista johtuvia.

Vuosittain noin 800 suomalaista kuolee itsemurhan kautta.

Suomessa on eniten euroopassa alle 25-vuotiaiden huumekuolemia, satoja vuodessa.

Samaan aikaan syntyvyys on laskussa.

Lue lisää aiheesta:

https://www.valvira.fi/terveydenhuolto/potilaan-asema-ja-oikeudet-oikeudet/hoitoon_paasy

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009650918.html

Asiallista kommentointia, Kiitos

Osallistu keskusteluun!


8 kommenttia
Nimetön
#1

Liian monimutkaisia laskelmia ja lukuja, jos ei ole perehtynyt asiaan.
Tavan tallaajat eivät ole perehtyneet.

Ei yksityinen lääkärikeskus aina ole hyvä tai toimiva.
Lääkärit tekevän sinne työsopimuksia lähinnä ansaintamielessä.
Kaikki lääkärit eivät ole hyviä tai edes keskenkertaisia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#5

Voipi olla. Jokatapauksessa hinnat eivät asiakkaan päähän saa karata käsistä ja palvelua tulee saada nykyistä nopeammin ja jokaisella on oikeus laadukkaaseen ihmisarvoiseen hoitoon pääsyyn ja hoitokokemukseen. Tämä varmasti maksaa itsensä moninverroin takaisin vaikka alkuun vaatisi investointeja sillä pitkät jonot aiheuttavat monia liitännäis ongelmia ja alkuperäinenkin hoitoon hakeutumisen syy ehtii kasvaa lumipallon lailla. Kun pääsee nopeammin hoitoon sairaslomat lyhenevät ja hyvinvointi varmasti kasvaa ja sitä kautta myös terveydenhuollolliset kulurakenteet laskevat. Nykyään jonot ovat aivan liian pitkiä ja mielenterveyspuoleen olisi satsattava roimasti myös.

Totta on että ei se yksityinen palveluntarjoaja välttämättä ole yhtään sen parempaa ”palvelua ” kuin julkisellakaan ja osin samat henkilötkin. Haluaisin kuitenkin uskoa että työskenteli kummassa päässä tahansa että jokainen tekisi työssään parhaansa osaamistason mukaisesti. Jokaiselle työpaikalle toki mahtuu monenlaista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Yksityisten terveyspalvelujen käyttö ei juurikaan tule yhtään kalliimmaksi, kuin kunnallinen ym. Tuo johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että oli palvelut kenen tahansa hallinnassa, verotulot on se, joka tuo rahat takaisin valtiolle, kokonaisverot ovat luokkaa 99%, euroakaan ei jää verottamatta nykyisessä verohelvetissä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Joutomaahanmuutto kanamaista älyttömyyttä
#4

Näin on, Kanadassa pääsee lääkäriin tunnissa ilman varauksia. Pääosa valtion verotuloista tulee välillisten verojen ja riistotasaverojen kautta. Maahanmuuttajien rahtaaminen terveyshuoltoon on kanamaista älyttömyyttä, kun vapaata kapasiteettia riittää yksityisellä puolella, jotka kaiken lisäksi ovat koulutettua ja kotimaisilla kielillä varustettuja jo valmiiksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#8

Maahanmuuttajiakin varmasti osaan työpaikoista tarvitaan mm. laitoshuoltajista ja siivoojista on pulaa ja kantasuomalaiset tuntuvat osin vieroksuvan näitä matalapalkka aloja joita löytyy toki muitakin kun nämä mainitsemani. Monikansalaisuus voi olla rikkaus silloin kuin se toimii. Mutta samaa mieltä olen että meiltä löytyy tämän yhteispelin myötä paljon ammattilaisia kansaamme hoitamaan ja ennen olisi työllistettävä omia työttömiä ja sitten vasta ulkopuolista työvoimaa. Kielitaidottomana ei voi työskennellä asiakaspalvelua vaativassa työssä se voi vaarantaa jopa potilasturvallisuuden eli tehtävät olisi katsottava osaamistason, mukaan lukien kielitaito mukaisiksi mikäli tarvetta on. Mikäli henkilö tulee Suomeen tekemään töitä on se ok, mutta työn pitäisi jatkua ja sillä elää, tähän vaadittaisiin seurantaa jottei tilanne pian olekkin tukiperäinen maahanmuutto jollaiseen meillä ei ole varaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#6

NO se on totta että verorahoilla moni asia kustannetaan ja niitä kyllä saa maksaa ihan kiitettävästi ja osittain päällekkäinkin.

Tässä ideassa osa kulurakenteista tulisi katetuksi myös vakuutusmaksujen kautta ja mm.kelan tuki osuutta nostamalla saataisiin hinta pysymään samalla tasolla kuin julkisella asiakkaan suuntaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Oma lääkäri järjestelmä olisi varmasti hyvä juttu.
Pitäis tietysti sitten tuntea se oma lääkäri hyväksi lääkäriksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#7

Sellainen kyllä mikäli mahdollista ainakin osassa paikkoja on toteuttaa niin olisi paras, silloin lääkäri tuntee jo potilaan ja luottamussuhdekkin on pelittävä kun henkilöt tutumpia keskenään. Mutta ainakin niin sen pitäisi olla että järjestelmät ja eri palveluntarjoajat keskustelisivat keskenään elikkäs tieto siirtyisi sujuvasti paikasta toiseen ilman alusta aloittamista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000