Perussuomalaiset

Kaisa Juuso

SOTE – uudistus ei ratkaise terveyskeskusten lääkäripulaa

Oppositiossa olevien puolueiden tärkein tehtävä on kyseenalaista ja kirittää hallitusta toimissaan. Tuoda esille uusia näkökulmia ja mahdollisia ongelmia. Kritiikkiä ei aina ole helppo ottaa vastaan ja useammin kuin kerran ovat ministerimme suutuspäissään silmät salamoiden penänneet oppositiopuolueilta parempia ehdotuksia. Tosiasiassa he eivät ole olleet valmiita muuttamaan yhtään mitään.

Yksi keskeinen ongelma meillä Lapissa on ollut, ja tulee olemaan jatkossakin, lääkäreiden saanti terveyskeskuksiin. Muistan, kuinka eräs Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kutsuma asiantuntija totesi tämän SOTE-esityksen suullisessa asiantuntijakuulemisessa, että vuokralääkärijärjestelmä pitäisi lailla kieltää. Jäin sitä miettimään, sillä se ei mielestäni kuulostanut lainkaan hassummalta ajatukselta. Voitteko kuvitella, että sairaanhoitopiiri voi joutua maksamaan vuokrafirman välittämästä päivystävästä lääkäristä jopa 200 e tunnilta. Viikonlopun ostolääkäripäivystykselle voi siten tulla hintaa jopa 12 000 euroa. En tiedä paljonko lääkäri itse siitä saa, mutta vuokralääkäreitä välittävä yritys taatusti rikastuu.

Toinen keskeinen ongelma on erikoissairaanhoidon ennakolta vaikeasti arvattavat kustannukset ja niiden vaikutus pienten kuntien talouteen. Tehohoidon vuorokausikustannukset ja eri toimenpiteiden kustannukset saattavat olla kymmeniä tuhansia euroja ja kun niitä sattuu vuoden aikana useammalle potilaalle, saattaa kokonaiskustannus olla pienelle kunnalle yllättävän suuri.

Tällä nyt säädetyllä SOTE-uudistuksella korjataan tuo toinen mainitsemistani keskeisistä ongelmista. Sitä kutsutaan laajemmiksi hartioiksi ja tarkoitetaan sitä, että kun erikoissairaanhoidon kustannukset jakautuvat suuremmalle määrälle kansalaisia, niin vuosittainen vaihtelu olisi pienempää ja siten paremmin ennakoitavissa tulevien hyvinvointialueiden taloudenpidossa.

Sen sijaan tuo ensiksi mainitsemani ongelma ei poistu. SOTE-uudistus ei tuo meille lisää vakituisia lääkäreitä terveyskeskuksiimme eikä siten takaa sitä, että lääkärille pääsy nopeutuisi. Vuokralääkärijärjestelmä kukoistaa edelleen ja vuokralääkärit hyppivät paikasta toiseen. Ministeri Kiuru on tosin luvannut tuoda Eduskunnalle esityksen siitä, että lääkärille olisi jatkossa päästävä viikossa nykyisen lakisääteisen kolmen kuukauden enimmäisodotusajan sijaan. Tätä odotellessa ja taas uusiin vaaleihin valmistaudumme.

Tekstin aiheet:

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja