Perussuomalaiset

Kaisa Garedew

Alkoholilain uudistus - tulonsiirto henkien kustannuksella

Äänestin 24.5.2024 ainoana perussuomalaisena alkoholin vapauttamista ja hallituksen linjaa vastaan. Hallitus oli päättänyt tuoda enintään kahdeksanprosenttiset, käymisteitse valmistetut alkoholijuomat vähittäiskauppoihin.

En voi hyväksyä minkäänlaisia höllennyksiä alkoholi- tai huumepolitiikkaan. Päihdehaittojen ehkäisy ja suomalaisten, erityisesti lapsiperheiden, hyvinvoinnin parantaminen on erittäin merkittävä osa sitä, miksi lähdin mukaan politiikkaan. Jo nyt alkoholi aiheuttaa liikaa kärsimystä suomalaisille, enkä halua sitä yhtään lisää.

Kasvoin perheessä, jossa juotiin. Äitini joi vain olutta. Hän kuoli 42-vuotiaana alkoholiin. Isäni kuoli 51-vuotiaana, paleltui ulos kotioven eteen. Oma elämäni on meinannut tuhoutua kokonaan alkoholin seurauksista. Kannan edelleen seurauksia alkoholin vaikutuksista lapsuudessani. En halua kenellekään samaa.

Alkoholin vapauttaminen johtaa kärsimyksiin ja ehkä kuolemiin, joista koen, että olisin vastuussa, jos lain hyväksyisin. En voisi elää sen kanssa, että olisin itse vapauttamassa alkoholia lisää. Tämä on minulle omantunnonkysymys.

Lapset ja nuoret altistuvat laajemmalle alkoholijuomien tarjonnalle

Lasten ja perheiden kokemat haitat lisääntyvät ja syventyvät. Tämä lisää nuorten syrjäytymistä, perheissä avioeroja ja työttömyyttä. Sen myötä lastensuojelutoimien tarve ja niiden kustannukset kasvavat.

Lisäksi päätökseeni vaikuttivat sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnössä (StVM 5/2024 vp) esitetyt näkökulmat alkoholin käytön negatiivisista vaikutuksista: väestön hyvinvoinnille, edellisen alkoholilain uudistuksen seuraukset sekä vaikutukset valtion taloudelle ja valmiiksi kuormittuneelle sote-sektorille.

Hallituksen esityksen (HE 7/2024 vp) mukaan alkoholin kulutuksen ja liikenne- sekä väkivaltarikosten välillä on kiinteä suhde. Alkoholin saatavuuden lisäämiseen liittyvät liikenneriskit koskevat erityisesti nuoria kuljettajia.

Julkisen vallan tehtävä on edistää väestön terveyttä

Perustuslain mukaan julkisen vallan tehtävä on edistää väestön terveyttä, eikä uudistus ole senkään mukainen. Tässä esityksessä kilpailun vapauttamisen nimissä lisätään sote-menoja ja kuolleisuutta, aiheutetaan lapsille lisää kärsimystä ja luodaan nuorille yhä uusia kiusauksia kokeilla päihteitä.

Vuoden 2018 uudistuksen myötä vapautettujen juomien myynti kasvoi 500-600 %. Muutoksen vaikutus oli noin 3 % tilastoitua alkoholin kulutusta lisäävä. Uudistus lisäsi päihdepalvelujen tarvetta. Vuosina 2018—2020 alkoholin aiheuttamia kuolemia oli yhteensä lähes 450 enemmän kuin jos niiden määrä olisi pysynyt uudistusta edeltäneellä vuoden 2017 tasolla. Kuolemat lisääntyivät enemmän kuin alkoholin kokonaiskulutuksen muutoksen perusteella oltiin oletettu. Erityisesti lisääntyivät miesten alkoholiperäiset maksasairauskuolemat.

Vaikutukset olisivat olleet vielä surullisemmat, mikäli samalla ei olisi tehty merkittävää 10 % korotusta alkoholiveroon, mikä hillitsi kokonaiskulutusta. Kuitenkin juuri niillä, jotka jo käyttivät paljon alkoholia ja joihin haitatkin kumuloituvat, annosmäärät kasvoivat. Ja todennäköisesti tulevat kasvamaan tämänkin uudistuksen myötä.

Alkoholista valtiolle isommat menot kuin tulot

Talousnäkökulmasta alkoholin haitat maksavat yhteiskunnalle enemmän, kuin alkoholiverotuksesta saadaan tuloja, ja muutos lisää julkisia kuluja pitkällä tähtäimellä.

Alkoholilain tarkoitus on vähentää alkoholin kulutusta ja sen aiheuttamia haittoja käyttäjille, muille ihmisille ja koko yhteiskunnalle. Hallituksen esityksen puolestaan arvioidaan lisäävän haittoja.

Alkon monopolin murentaminen

Uudistus on käytännössä 50 miljoonan euron tulonsiirto päivittäistavarakaupoille yhteiskunnan heikompiosaisten hengen kustannuksella. Epäilen myös suuresti motiiveja tämän tulonsiirron edistämisessä ja sitä, voiko siihen liittyä jotakin muuta hyötyä joillekin. Alkoholilain höllentäminen ei ole kansan tahto: THL:n tammikuussa 2024 teettämän kyselyn mukaan nykyistä väljempää alkoholipolitiikkaa halusi 26 prosenttia vastaajista. Se on alin osuus sitten vuoden 2015.

Pois pohjoismaiselta linjalta

Uudistus siirtää Suomea kauemmas Pohjoismaiden enemmistön linjasta. Suomessa jo nyt löysin rajoitus verrattuna Ruotsiin (3,5 %), Norjaan (4,75 %) ja Islantiin (2,25 %). Yksinoikeusjärjestelmän omaavista Pohjoismaista Suomessa myös käytetään jo nyt alkoholia eniten henkeä kohden.

Näistä maista meidän tulisi ottaa mallia, eikä Tanskasta, jossa ei ole alkoholin vähittäismyynnin yksinoikeusjärjestelmää, alkoholin kokonaiskulutus on Pohjoismaiden suurinta, humalajuominen yleisintä maailmassa ja missä 15-vuotiaat juovat eniten koko Euroopassa.

Alkoholilain uudistuksessa tulonsiirto kaupoille heikompiosaisten hengen kustannuksella

Kaikenlainen alkoholin myynnin vapauttaminen johtaa yhä useamman suomalaisen kärsimykseen ja jopa kuolemiin. Olen näistä vastuussa, mikäli olisin hyväksynyt Alkon monopolin vähittäisen purkamisen.