Perussuomalaiset

Kai Karhukorpi

Sisäinen turvallisuustilanne edellyttää pikaisia toimia.

Saamme lukea päivittäin mm. seuraavanlaisia otsikoita: Poikajoukko pahoinpiteli vanhuksen, Koululainen hakattiin tajuttomaksi, Vanginvartija pahoinpideltiin, Vankiloiden turvallisuustilanne heikentynyt, poliisin ajokalusto huonossa kunnossa ja viimeisimpänä mm. tällä viikolla: Poliisien määrärahat eivät riitä edes yhden poliisiaseman peruskorjaukseen ja korjattavia olisi yhteensä 57 noin sadasta jäljellä olevasta poliisiasemasta. Suurin osa poliisin tiloista on tullut elinkaaressa peruskorjausikään. Ei hyvältä näytä. Määrärahat ovat osasyy resursseihin niin henkilöstöpuolella kuin kaluston sekä neliöiden suhteen. Vankilapuolella monet uudistukset, joita on tehty kuuntelematta kenttää, on johtanut henkilöstön tyytymättömyyteen ja pahimmillaan henkilöstöpulaan sekä sitä kautta turvallisuusriskeihin.

Väkivaltaa ja rikoksia on aina ollut ja tulee myös olemaan siitä ei pääse mihinkään. Johtuuko edellä mainittujen otsikoiden lisääntyminen median muuttuneesta uutisoinnista, tuskin. Syitä on monia, mutta yksi suuri tekijä on raha ja resurssit. Väkivalta on muuttanut muotoaan, huumausaineet ovat aiempaa enemmän mukana kuvioissa, rikollisuus on ammattimaistunut, raaistunut, kansainvälistynyt ja ennen kaikkea lisääntynyt. Jos aiemmin otsikoihin pääsi perinteinen nakkikioskitappelu kahden herrasmiehen välillä, niin nykyään noita tapauksia ei muista kukaan- ei edes osapuolet itse.
Samaan aikaan raha ja lähinnä sen suuntaaminen muualle kuin esim. poliisin, vankiloiden tai vaikkapa koulujen käyttöön on aiheuttanut pulaa tekijöistä, välineistä kuin keinoistakin.

Se on yleisesti tiedossa, että kouluissa kiusaamiseen tai suoraan väkivaltaan puuttumisen keinot ja tekijät uupuvat.

Sama ilmiö näkyy jo nyt kaduilla ja toreilla. Poliisin nykyisillä voimavaroilla ei millään ehdi tai pysty puuttumaan muuhun, kuin aivan pakollisiin tapauksiin. Tilaisuus tekee varkaan sanotaan. Valvonnan puuttuminen ja poliisin näkymättömyys katukuvassa antaa tilaa temmeltää. Ei sillä, etteikö suuri osa temmeltäisi vaikka poliiseja katukuvassa näkyisikin. Joka tapauksessa näkyvyydellä olisi hieman ennaltaehkäisevä vaikutus ja ennen kaikkea tekoihin pystyttäisiin puuttumaan välittömästi .

Omaan tuttavapiiriin kuuluu (osin omasta ammattitaustastakin johtuen) paljon poliiseja, vartijoita, järjestyksenvalvojia, vanginvartijoita sekä alan kouluttajia. Viesti on ollut jo pitkään joka puolelta hyvin samanlainen. Resursseja puuttuu, turvallisuustilanne kaikkinensa on huolestuttava. Valitettavan monesta suusta on kuulunut puheita ja varsin moni on siirtynyt jo puheista tekoihinkin eli alan vaihtoon.

Tällä menolla ei hyvä heilu. Muutoksia on tultava. Hallituksen ja päättäjien on herättävä todellisuuteen, joka ei näy ministeriön ikkunasta vaan pitäisi uskaltaa kurkistaa kulman taakse ja mikä tärkeintä kuunnella kenttää. Todellisuus näyttää toimiston ikkunasta kovin toisenlaiselta kuin kongin kulmalta tai kujan päästä. 

Kun turvallisuusuhat muuttavat muotoaan tai lisääntyvät, on yhteiskunnan elettävä mukana pystyäkseen vastaamaan niihin.

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja