Järjestötoiminnasta
PS järjestöjen (yhdistykset, piirit, puoluetoimisto) tehtävä on mahdollistaa vaaleissa menestymisen kautta puolueen vaikutus yhteiskunnan rakenteissa.
Puolue on organisaatio, jossa säännöt, ohjelmat, arvot ja asenteet ovat ohjenuorana. Varsinaisen työn suorittajina olemme kuitenkin me jäsenet, yksilöt. Kelvollinen toimintakulttuuri ja kannustava ilmapiiri lähtevät kanssaihmisten kunnioittamisesta ja huomioon ottamisesta.
Koulutus ja kokeminen ovat keinoja saada meidät ymmärtämään ja noudattamaan pelisääntöjä. Henkilökohtaiset tavoitteet ja terve kilpailu kuuluvat puoluetoimintaan. Ongelmallisia ovat tilanteet, joissa muutamien ihmisten eturistiriidat sotkevat suuremman yksikön työtä. Tällaisten skismojen ratkaisu on haaste.
Mikäli yksityisen toimijan etu kiipeää yhteisen hyödyn edelle, on asiaan puututtava. Asia on selvitettävä, soviteltava ja sovittava. Ellei sovinto synny, on organisaation tehtävä yhteisen edun nimessä ratkaisu, joka enemmistön ja mahdollisimman usean mielestä on oikeudenmukainen.
Teoriamielessä voi todeta, että järjestötoiminnalla pyritään saamaan aikaan toivottua vaikutusta ja ansaitsemaan oman olemassaolon edellytys. Toiminnan onnistumiseksi on herätettävä jäsenistön kiinnostus ja innostus. Psykologian oppikirjoista luemme, että voimme vedota ihmisen motivaatiotekijöihin: vahvan muistijäljen jättävä mielihyvä, uuden oppiminen ja kokeminen sekä vallan tunne että ihmisen tarve miellyttää.
Tässä meitä auttaa se, että suunnittelemme tehtävät käytännön tasolla ja aina vastuuhenkilöt ja suorittajat nimeten. Suunnittelussa on vältettävä passiivimuotoa ”tehdään” tai konditionaalia ”tehtäisiin”, vaan yksinkertaisesti:
– Jäsen N.N. järjestää ensi perjantaina yhdistyksen kokouksen.
Emme kuitenkaan saa jättää huomiotta kohderyhmän motivaatiotekijöitä:
– Jäsen N.N. Muista kopioida riittävä määrä asiapapereita äläkä unohda varata saunaa ja virvokkeita kokouksen jälkeiseen yhteiseen illanviettoon!
Puoluekokous valitsee puoluesihteerin yhdentoista päivän kuluttua.
Terve järki – reilu peli!
Näkemiin Tampereella.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia