Perussuomalaiset

Joukamo Kortesalmi

Valtio vivuttaa velkavankeudella

8 kommenttia

Koronaepidemia paisui hiljattain maailmanlaajuiseksi pandemiaksi ja maassammekin epidemia-aste lienee jo ylitetty. Joulukuussa 2019 Kiinan Wuhanin kaupungista liikkeelle lähtenyt yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi määritelty Covid-19 -niminen vitsaus oli jo vähintäänkin tammikuun loppupuolella 2020 sellaisessa levinneisyystilassa, että alkoi olla varsin selvää siitä muodostuvan todellinen terveysuhka laajoilla alueilla.

Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Arja Juvonen vieraili Kuusamossa 28.1.2020, jolloin järjestetyssä telttatilaisuudessa ja järjestötapaamisessa koronakriisi nousi keskusteluissa keskeisesti esille. Juvonen oli tehnyt jo edellisellä viikolla eduskunnassa asiasta kirjallisen kysymyksen: Mihin toimiin hallitus ryhtyy varautuakseen koronavirusepidemiaan Suomessa?

Koronaepidemia oli selviö jo alkuvuodesta

Jo viimeistään tammikuun loppupuolella olin itse tullut mediatietojenkin kautta vakuuttuneeksi siitä, että koronaepidemia tulee paisumaan ja uhka Suomenkin suhteen on todellinen. Kun maassamme ja Kuusamossakaan ei siihen suhtauduttu oikealla vakavuudella, jätin Kuusamon kaupunginhallitukselle 27.2. valtuustokysymyksen: Kuinka Kuusamo aikoo suojautua koronaviruksen leviämiseltä?

Koronakriisin suhteen on ollut selkeästi havaittavissa, että tilaajapohjainen paikallislehtemme ei jostakin kumman syystä ole julkaissut ainoatakaan korona-aiheista kannanottoani tai siitä huolestunutta toimenpide-ehdotustani. Korona on näin ollen ollut käytännössä kielletty keskustelunaihe Kuusamossa. Siitä on päästy tuomaan näkemyksiä julki vain ja ainoastaan sosiaalisen median kautta. Ja sielläkin räikeä mielipidesensuuri jyllää ”Kuusamossa puhutaan” -palstalla.

Vaikka koronavirusta ei toistaiseksi tunneta läpikotaisin, on sen etenemistä voitu ennustaa suhteellisen tarkasti jo viikkojen ajan. Ainoastaan sen leviämisjärjestys eri maihin on riippunut matkailijavirroista. Kun riittävät sytöt kuhunkin maahan on saatu joko viedyksi tai haetuksi, on loppu lähes pelkkää matematiikkaa ja mallinnusta. Koronaa voidaan pitää sen kantaja- ja leviämistavan suhteen perustellusti eliitti- ja matkailusairautena. Muutaman ammattiryhmänkin voisi mainita sen levittäjinä, harrastajapohjana vaikuttavat olevan etenkin laskettelijat.

Torjuntatoimenpiteet toistuvasti myöhässä

Suomen koronatilanteelle kuvaavaa on ollut THL:n lausuntojen selkeä harkitsemattomuus ja kaikkien toimenpiteiden suorittaminen lähes säännönmukaisesti viikon tai kaksi myöhässä kulloisestakin optimiajankohdasta. Maan hallitus piilottautui aivan liian pitkään virkamiesjohdon selän taakse ja ryhtyi välttämättömiin toimiin vasta selkä seinää vasten ajettuna ja oppositio-ohjattuna.

Maamme koronatilanne on nyt ajautunut vaiheeseen, missä taudin kantajia on todennäköisesti tietymättömissä enemmän kuin on positiivisen koronadiagnoosin saaneita. Tähän pisteeseen on tultu ongelman kieltämisellä, viivästyneillä vastatoimilla ja viimeisimmäksi aivan liian suppealla testauksella. Epidemiavarautumisemme on yksinkertaisesti ollut perin puutteellista ja vaillinaista.

Tällä hetkellä hämmästyttävintä on se, että koronapesäpaikoiksi osoittautuneita laskettelukeskuksia ei ole maastamme vieläkään saatu suljettua, vaikka muut kansalaiset ovat jo tovin aikaa joutuneet elämään rajoitetusti. On aivan käsittämätöntä, että näiden hiihtokeskuksien toiminnan annetaan jatkua yksinoikeudenomaisesti vielä reilun viikon senkin perään, kun koronaongelmat niissä ovat ryöstäytyneet käsistä. Kun rinteet ovat auki ja baarit käytössä ei kyse ole vain hypoteettisesta hillumisesta.

Matkailuhaittoja maksetaan miljardimitalla

Koronaepidemia sattuu hyvin arkaan hetkeen niin valtiontalouden kuin kuntienkin kantokyvyn suhteen. Taloudellinen taantuma alkoi jo viime vuoden viimeisellä kvartaalilla ja sen päälle tuli vielä tämä koronakatastrofi. Suomen valtion ylimääräiset kustannukset ovat jo tässä alkuvaiheessa miljardiluokkaa ja sen päälle tulevat vielä yritystemme ja yksityisten kansalaistemme kärsimät tappiot.

Jälkitsunamin lailla terveydellistä haittaa seuraa vielä pörssikurssien romahtaminen, talouslama ja mittavat taloudelliset menetykset, joiden heijastusvaikutukset tuotantohäiriöineen, lomautuksineen ja konkurssiaaltoineen saattavat hyvinkin jatkua ja jopa syventyä vuosimitalla senkin jälkeen, kun ensimmäisestä epidemia-aallosta on jotenkin selviydytty.

Koronakriisissä vaikuttaa siltä, että varsinaisen vahingon aiheuttajat selviävät kuin koira veräjästä ja sen kustannukset maksavat monessa tapauksessa täysin syyttömät veronmaksajat. Matkailupiirit ovat kyllä ensimmäisinä ja kopolla kourin olleet vaatimassa valtion tukea menetystensä kattamiseksi.

Tukea velkaorjuuden sijaan

Valtion koronahaittoja ja -menetyksiä korvaava tukipolitiikka on paljoudessaan vain maksuaikaa, tilapäisiä helpotuksia tai lisälainaa yrittäjille. On todennäköistä, että suuryritykset ja isot pojat kahmivat näistä eduista selvän enemmistön. Vuorineuvokset jakavat potin ja vastaavasti pien- ja mikroyrittäjät, kivijalkakauppiaat sekä ammatinharjoittajat jäävät nuolemaan näppejään.

Pahimmillaan tilanteesta saattaa muodostua sellainen, että valtion mahdollisesti tyhjiksi osoittautuviin lupauksiin pettyvät jo ennestään ahdongossa olevat pienyrittäjät ja pikkupuotien pitäjät jäävät turhaan odottelemaan liiketoiminnan pysähdyttyä olemattomia tukia ja sen johdosta ajautuvat vain aikaisempaa suurempiin vaikeuksiin lisävelkaantumalla.

Ei velkaraha tällaisessa kansallisessa yleisonnettomuudessa ole mikään kestävä tai oikeudenmukainen ratkaisu, sillä se on mitä todennäköisemmin edessä olevassa pitkäkestoisessa lamassa suuri sudenkuoppa kaupankäynnin tason pysähtyessä vuosikausiksi.

Kuusamossa suuri joukko yrittäjistä ja liikkeenharjoittajista on jo sukupolvenvaihdostilanteen partaalla yritysten edelleenluovutusnäkymien ollessa heikot ja jatkajien puuttuessa ei lisävelanottokierteeseen ajautuminen ole millään muotoa perusteltua. Juuri sen vuoksi yritysten koronatuentaan on saatava vahva suoran rahallisen korvauksen väylä ja ilman byrokraattista paperisotaa. Tukirahoitus on myös saatava juoksemaan ilman kohtuutonta viivettä, muutamissa viikoissa.

Muutoin olen sitä mieltä, että Kuusamo on pelastettava.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


8 kommenttia
Rauno Kallunki
Vihainen
#1

Tunturikeskuksissa tuhansia huviloita, jotka tulee myyntiin
nopeasti. Myydään mielummin huvila, vene, metsätila kuin otetaan lisää syömävelkaa. Varsinkin yrittäjät, jotka jo ovat miet-
tineet lopettamista.
Tunturikeskukset ovat kuntien kukkarolla alta aikayksikön.
Tarkoittaa kuntien rajua velkaantumista ja niin ollen jokainen
kuntalainen joutuu maksumieheksi.
Kiinteistöjen hinnat laskevat rajusti eli tulee ostajan markkinat.
Minkään valtion rahat eivät riitä kaikkien yritysten pelastami-
seen. Kehä-3 sisälle jää suurin osa pelastusrahoista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Järkipersu
#2

On Päivänselvää että Italia,Espanja ,Kreikka menevät konkurssiin ja rahaa otetaan niiden ruokkimiseen niiden Eu maiden nimillä kenellä vielä luottoa on (SUOMEN AA+ Luokitus)

Se miksi Kommunisti tyttö politikkomme antavat tämän tapahtua on Eu:N Miljoona virat johon ne ei muute pääse ellei ne lapio rahaa sinne.

Suomi ottaa sikamaisesti jo Kriisin alkuvaiheessa velkaa vaikka valtion talouden romahdus lasku ei ole vielä tullut se tulee kun verotulot romahtaa ja työttömyys räjähtää…

ON PÄIVÄNSELVÄÄ ETTÄ SUOMIKIN MENEE KONKURSSIIN TÄLLÄ POLITIIKALLA !

Suomen konkurssi voidaan ehkäistä vain Hallituksen kaatumisella !

Suomen Hallituksen voi kaataa vain ja ainostaan Keskustapuolue jos se lähtee Hallituksesta !

Keskustapuolueen pää voi kääntää vain ja ainostaan Jussi Hallaaho jos se lupaa seuraavasta Hallituksesta Kepulle paikan palkaksi siitä että se kaataa tämän Suomen talouden ja Turvallisuuden tuhoavan Hallituksen…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Järkipersu
#3

PERSUJEN ON KERROTTAVA SUOMEN KANSALLE ETTÄ SUOMI TUHOTAAN KOMMUNSITIEN TOIMESTA IHAN SAMANLAILLA KUIN VENETSUELA TUHOTTIIN KOMMUNISTIEN TOIMESTA

JA MYÖS KEPULAISILLE TÄMÄ ON KERROTAVA !

Kepulaiset äänestäjät on viisaita ja äänestävät jaloillaan…mutta nämä Eu Trolli politikot on saatava järkiin nyt !
JOTKA PITÄVÄT PANTTIVANKINA KOKO SUOMEN KANSAA JA TALOUTTA JA TURVALLISUUTTA TUHOTEN SEN !!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Unelma
#7

Persujen kiina yhteys sepä se

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kuusamolaiset
#4

Joukamo elä jaksa aina tota samaa paskaa jauhaa

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kuka maksaa
#5

Keners tuet pois vaan heti

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Järkipersu
#6

Sairasta politikoida epidemian keppihevosella

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kuusamolaiset
#8

Vieläkö Joukamolla paniikki?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000