Onko Kuusamolla malttia vaurastua?
Maamme teollistuminen lähti voimakkaaseen kasvuun sotien jälkeen eräänlaisessa pakkoraossa jälleenrakennuksen ja sotakorvausteollisuuden siivittäminä. Myös sodissa kotinsa menettäneen siirtoväen ja rintamamiesten asutustoiminta, käytännössä usein uusien maanviljelystilojen raivaaminen korpeen, toi työtä ja toimintaa laajoille alueille maatamme ja maaseutuamme aina selkosia myöten
Massiivinen maaltapako
Maataloutemme rakennemuutos tilakoon kasvamisen ja maataloustöiden modernisoitumisen sekä metsätalouden ja hakkuiden koneellistumisen ja maan laajuisen keskittämispolitiikan vuoksi on johtanut väestön pakkautumiseen heikon työtilanteen vuoksi ruuhka-Suomen kasvukeskuksiin ja takavuosikymmeninä myös laajaan Ruotsiin suuntautuneeseen muuttoliikkeeseen.
1990-luvun lama idänkaupan romahtamisineen johti monessa Kuusamon kaltaisessa kehitysaluekunnassa pysyvään väestökatoon ja uuteen muuttoaaltoon pois synnyinseuduilta työn ja toimeentulon perässä. Edes kasvanut matkailuelinkeino ei ole pystynyt korvaamaan lähinnä maa- ja metsätaloudessa menetettyjä työtilaisuuksia. Kuihtuville kunnille on ollut ominaista yhden puolueen yksinvalta-asema, mikä osaltaan on luonut työntövoimaa kohti taajamia ja maakuntakeskuksia.
Kuusamon kuihtumista ja kurjistumista on nyt koettu ja katseltu neljännesvuosisata. Kaikki kehitysennusteet povaavat supistumisen kierteen jatkuvan edelleen, ellei sen kääntämiseksi tartuta todellisiin toimiin. Harjoitettu paikallinen päätöksenteko on ollut joko vääränlaista tai ainakin painotukset ovat olleet virheellisesti kohdennettuja ja riittämättömiä.
Kaivosteollisuus uutena mahdollisuutena
On aivan selvää, että vain matkailuun panostamalla ja sen varaan hirttäytymällä Kuusamo ei tule selviämään kääpiöitymisestään. Vaikka metsätalouden kasvatuspään työtilaisuudet ovat takavuosina vähentyneetkin, on siellä edelleen uinuvaa tarvetta nykyistä laajemmille hoitotyöketjuille, jos vaan siihen saadaan luoduksi taloudellisesti kannattavaa työ- ja palvelutarjontaa.
Kuusamo on nyt sellaisessa vedenjakajatilanteessa, missä meillä ei ole varaa sanoa ei millekään elinvoimaa edistävälle hankkeelle tai toiminnalle. Uutta elinvoimaa tänne on tarjolla laajamittaisesti ainakin toistaiseksi vain kaivannaisteollisuudesta. Jo nyt pelkästään malmioiden tutkimus- ja esiselvitystoiminta työllistää ja tuo Kuusamon ulkopuolista rahaa näille seuduille merkittävästi.
Ruka ei loista palkkatilastoissa
Ilta-Sanomien juuri julkaisema kooste maamme eri postinumeroalueiden mediaanituloista kertoo selvää kieltä eri kuntiemme elinvoimasta työntekijänäkökulmasta. Mielenkiintoista siellä on muun muassa se, että Rukatunturin postinumeroalueen mediaanitulotaso on heikompi kuin Kuusamon taajamassa. Se on vuositasolla peräti 2.500-5.000 euroa heikompi kuin kaivospaikkakuntien – Sotkamo, Kittilä ja Sodankylä – tulotaso.
Vertailtaessa Rukatunturin postinumeroaluetta kaikkien Kuusamon naapurikuntien taajamiin, se ei eroa merkittävästi Suomussalmesta, Taivalkoskesta, Posiosta tai Sallasta. Se voittaa tosin hieman Posion ja Sallan, ollen Taivalkosken kanssa suunnilleen muutaman satasen sisällä samoissa lukemissa, mutta häviten Suomussalmellekin.
Pohjoisen matkailukeskuksista Vuokatille ja Leville Rukatunturi häviää reilusti eli lähes 4.000 euroa vuotuisessa mediaanipalkkatulomäärässä. Nämä luvut kertovat karusti sen, että Rukan elinvoima ei näy mitenkään selkeästi ainakaan palkkatyöväestömme kukkaroissa.
Matkailu on haavoittuvaista
Näiden ja monien muidenkin tilastojen tosiasioiden valossa meidän on lopetettava se ylenmääräinen ja ylitsepursuava matkailuhehkutus, mitä paikkakunnallamme on harjoitettu jo kyllästymispisteeseen saakka. Matkailulla on toki oma merkityksensä, mutta sen loputon ylikorostaminen vain matkailutukien lisäonkimistarkoituksessa johtaa päättäjiämme raskaasti harhaan.
Koronaviruksen maailmanlaajuisen uhan pitäisi nyt viimeistään herätellä suurimmatkin matkailu-uskovaiset reaalielämään ja siihen, että matkailu on erittäin suhdanneherkkä ala niin taloudellisten heilahteluiden kuin terveydellisten epidemioidenkin suhteen. Se on näet molemmissa tapauksissa se elinkeinoala, mihin haittavaikutukset ensimmäisenä iskevät.
Nyky-Kuusamon lähiajan yksi suurimmista pelkokertoimista liittyy kiinteistöjen arvon alenemiseen. Vakituisten asuntojen ja vapaa-asuntojen yhteenlaskettu arvonalenema on Kuusamossa ollut varovaistenkin arvioiden mukaan yli 200 miljoonaa euroa, kun sen perusteena käytetään vajaat kymmenen vuotta jatkunutta myytyjen kiinteistöjen laskevaa hintakehitystä. Sen lisäksi on otettava huomioon se, että kaikki myynnin kohteena oleva kiinteistömassa ei mene kaupan ollenkaan.
Muutoin olen sitä mieltä, että Kuusamo on pelastettava!
Tekstin aiheet:
Ruka katkeruus rehottaa
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Pikemminkin jollakin taholla taitaa vaivata krooninen Kortesalmi-katkeruus!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Karunan ryöstö sähköhinnoittelu ja Turistien ryöstö nylkeminen kaikilla mahdollisilla konsteilla mm. Taksi kartellin toimesta ajaa Turistit ,asukkaat ja kaikki pakoon eikä asiaa helpota yhtään se että asia jolle ei edes kuusamon Kepulaiset voi mitään siis tuuliolosuhteet ei hirveästi houkutele keväiselle ladulle, rinteeseen eikä hyppyri mäkeen porukkaa.
Kuusamon ainoa pelastus on kaivos toiminta ja sitä kautta järjen ja moraalin ja turismin yhteen sovittaminen, se on Kuusamon ainoa toivo.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ihme kun Kuusamo ei ole laittanut maksuja Hiihtolatujen ja Moottorikelkka reittien käyttäjille ja ajanut ahneuksissaan niitä pois sieltä
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Matkailua ja kaivostoimitaa pitäs kehittää yhdessä toisia tukevina eikä kadehtia toisia kuten nyt tehdään.
Mutta matkailu homman ryöstöhinnoitelu pitäs laittaa kuriin jollakin konstilla Rukalla on paljon baareja ja kaikilla aivan sika hinnat niissä olisi varaa pudottaa tuopin hinta puoleen nykyisestään niin asiakkaita virtaisi joka vuoden aikaan sen jälkeen.
Kelta musta Taksi kartelli pitäs laittaa kuriin lainsädännöllä ! Rukalle pitäs kaavottaa ja lahjoittaa ilmainen tontti Lidlille joka laittaisi ruokien ja juomien hinnat kuriin jne… tehtävää olisi paljon näin matkailu saataisiin nousuun kun sinne olisi matkailijoilla järkeä tulla ilman että ne huomaa että ne on tuleet ryötettäviksi ja kusetettaviksi sinne… näin ne voisi palata toisenkin kerran sinne kun peli olisi rehellistä ja reilua.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Mikähän taho vois olla katkera?ei kyllä oo tullut mitään sellaista mistä vois olla joukamo katkera
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Päivän vitsi
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tietääkö joukamo montako työllistää etsintä
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Perussuomalaisten Kuusamon valtuustoryhmä on pyytänyt kaivosyhtiöltä kaivos-infoa, minkä se ystävällisesti järjestää ydintoimijoillemme 12.3. Haluamme saada suoraa eksaktia tietoa ilman välikäsiä Kuusamon kaivoshankkeen tämän hetken tilanteesta. Käsitykseni mukaan jo nyt malmioiden kartoitus työllistää ihan merkittävän joukon ihmisiä, mutta tarkat luvut saamme tiskiin huomenna.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
No mitkä oli luvut?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Parhaimmillaan talvisesonkina kahdella yksiköllä toimittaessa 25-35 henkilöä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Jaa se Joukano kepulinjalla kaivoksen suhteen
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kuusamon kepussa on kaivoksen suhteen melkoisen monta linjaa. Yksi keskeinen keskustapuolueen toimija on arvioinut siellä olevan kolme eri ryhmittymää puolueen sisällä. Tähän saakka keskustassa on niskan päällä ollut kaivosvastustus, mutta tilanne voi muuttua hyvinkin merkittävästi paikkakunnan talousahdingon syvetessä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Mit varma on että politiikko ei pelasta ketään
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti