Ehdotuksia syntyvyyden nousuun
Tilastokeskuksen mukaan Suomen syntyvyys on laskenut seitsemänä vuonna peräkkäin. Vuonna 2017 nainen synnyttikeskimäärin 1,49 lasta. Vuonna 2017 syntyi 50 321 lasta.Syntyneitä oli 2 493 eli 4,7 % vähemmän kuin vuonna 2016.
Syntyvyyden lisäämiseksi ei ole tarjolla ihmekikkoja, mutta tiedetään, että taloudellinen epävarmuus vaikuttaa kielteisesti lastenhankintasuunnitelmiin.
Kun tiedämme nykyisen taloustilanteen ja ikärakenteen muutoksen, ei pidä heitellä populistisia eläkesatasia sinne ja synnytystonneja tänne, vaan päätösten tulee perustua harkintaan.
Muistettakoon, että perinteisesti suomalaiset ovat pitäneet kunnia-asianaan, että pystyvät elättämään jälkikasvunsa omalla työllään. Mutta mitä tehdä, kun lapsiperheen rahat eivät nykyään meinaa riittää?
Ratkaisuksi on ehdotettu maahanmuuttoa kolmansista maista. Maahanmuuton puolesta puhujien perustelut ovat jatkuvastimuuttuneet: Ensin piti tulla naisia ja lapsia -> tulikin nuoria miehiä, piti tietää kaikkien taustat -> Suomessa on tuhansia paperittomia joiden taustoja ei tiedetä, tulijoiden piti paikata työvoimapulaa -> luotiin sosiaalisektorille töitä veronmaksajien kustannuksella, piti saada eläkkeittemme maksajia -> saimme ikuisia eläkeläisiä entisten lisäksi jne.
Euroopan asioita seuraavat tietävät siellä tapahtuneista pakolaisten ja työvoimavajetta paikkaamaan tulleiden toisen, kolmannen ja neljännen polven (Strasbourgin puukotukset joulukuussa) maahanmuuttajataustaisten tekemistä rikoksista ja terrorismista.
Meillä ei ole enää varaa unelmoida, vaan perustaa päätöksentekorealiteetteihin. Niista yksi on, että kantasuomalaisiin perheisiin syntyvät lapset sopeutuvat maahanmuuttajataustaisia paremmin, koska yhteiskuntamme on rakennettu suomalaisten arvojen pohjalta.
Ehdotan, että harkittaisiin lapsiperheiden nykyisten etujen lisäksi seuraavanlaisia tukemisen vaihtoehtoja:
Synnyttäneiden naisten työtulosta ja eläkkeestä suoritetut veronalennukset voisivat mennä jotenkin näin: Yhdestä lapsesta 2 % yksikön veronalennus, kahdesta 4%, kolmesta 6 % jne. Jos vaikka veroprosentti on 20, ja jos bruttopalkka olisi vaikka 2600 €/kk, niin kahden lapsen antama veronalennus olisi 2600 – 520 + 104 (joka siis tulisi veronalennuksena takaisin), eli lopullisen veron määrä olisi 416 euroa.
Toisena vaihtoehtona voisi olla lisäkerroin työeläkeosuuteensynnyttäneille äideille. Jos synnyttää yhden lapsen, saisi työeläkkeen esim. 1,1 -kertaisena. Synnyttäessä kaksi, saisi työeläkkeen 1,2 -kertaisena jne. On oleellista, että tämä kertoimen osuus tulisi lisätä kokonaiseläkkeeseen kansaneläkkeen perusosaa pienentämättä.
Nämä prosentit ja luvut ovat suuntaa antavia, mutta tällaisiasynnytysbonuksia tulisi valtionhallinnossa miettiä. Uskon, että lasten syntyvyyden lisäämiseen voisi verotuksen laskemisen ja/tai työeläkkeen nostamisen kautta vaikuttaa.
Jenni Lastuvuori, kunnanvaltuutettu (ps.) Pornainen
Tekstin aiheet:
Ei nykytasoinen syntyvyys ole mikään huolenaihe. Isot ikäluokat ovat jo suurin osin haudassa. Minunkin ikäisiä 1947 synt. koulukavereita, työkavereita ja nuorempiakin tuttuja on paljon maan alla.
Kun on ikää 71 yli, on porukkaa raakattu. 20 vuoden kuluttua meitä on enään mitätön määrä. Katsopa kuolinilmoituksista syntymävuodet.
Huolenaihe on se, miten nyt syntyvät ja nykynuoret säilyvät koivillaan edes eläkeikään asti. Elämäntapaliikkumattomuus on suuri uhka. Lihavuus, sokeritauti! nuorten osteoporoosi! …
Mikä merkitys tulee olemaan kännykän aina mukana olosta?
Heillä ei ole sellaista lapsena saatua peruskuntoa, joita ikäluokallani on. Syynä moottorikulkuneuvot ja julkinen liikenne. Perseen alla olevia ulokkeita, ei liikuteta vuorotellen toisen eteen, jolloin ruho on liikkeessä, kuten ME olemme joutuneet tekemään. Auto oli harvalla.
Ne mäkiset lumihaget joissa hiihtelimme 50-60 luvuilla umpihangessa päivät, ovat olleet koskemattomina jo 30 – 40 vuoden ajan…
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
90 luvulta lähtien on lapsiperheiden köyhyys kasvanut. Syntyvyys on alentunut noin 1990-2017 noin 10 000 lapsella. Pidän kiistattomana asiana sitä että lapsiperheiden köyhyys ja syntyvyyden alentuminen kulkevat käsi kädessä. Nykyisillä eväillä syntyvyyden alentuminen tulee jatkumaan kun lisätään uusi tekijä, turvattomuus. Verohelpotus on eräs konsti, mutta se ei yksin riitä. Usein monilapsinen perhe on toimeentulo asiakas. Tästä syystä lapsiperheille tulisi maksaa erityistä korotettua toimeentuloa. Meidän toimeentulo-tuki on liian alhainen lapsiperheille. Porkkanoita pitää olla, totesi Väiski. Verotusta voisi alentaa huomattavasti, vaikka nollakirjaan, jos perheen kokonaistulot jäävät alle 40 000 €. Tälläinen veronalennus vähentäisi toimeentulo tarvetta. Tietysti tämä nolla verokirja olisi määräaikainen. Suurempi ongelma on nykyinen yhteiskunnan turvattomuus. Kuten olemme huomanneet Oulussa. Ensin pitäisi vahvistaa kansallista,sisäistä turvallisuutta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Työvoimapulaa on hoettu JO 1970 luvulta lähtien.
Pulan pitäisi näkyä palkkatarjonnassa, mutta eipä näy. Siksi työvoimapula ei ole aitoa.
Taas sopivasti otettiin tuo aihe esille, jotta edes hiukka saataisiin musumaahanmuutolle positiivisuutta.
Jos tarvitsemme vuosittain 17000 mamua, ja he olisivat täysi-ikäisiä aikuisia irakista ja somaliasta, olisi heistä vielä 10 vuoden kuluttua työttöminä 16000.
Ainakin he LISÄÄNTYISIVÄT. Näin ei pidä syntyvyyttä hoitaa!
Tänne voi muuttaa työhön mistä päin maailmaa tahansa AMMATTIHENKILÖ, joka elättää itsensä ja perheensä omalla työllään.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti