Valtio voisi hyvin tarjota ohjelmistoja yrityksille
Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm toisti jälleen jo aiemmin esittämänsä ajatuksen siitä, että valtio ottaisi tehtäväkseen tarjota kaikille Suomen yrityksille pilvipalveluna toimivan ohjelmistopaketin firman pyörittämistä varten. Paketissa olisi mukana kaikenlaista, mitä tavanomaisessa liiketoiminnassa voi tarvita: reskontraa, laskutusta, kassasoftaa jne. Ajatus on oikeilla jäljillä.
Olen seurannut tuttavieni kautta Lekan kehitystä mielenkiinnolla sen perustamisesta saakka. Olen kotoisin Malminkartanosta ja Varustelekan avainhenkilöiden kanssa suurinpiirtein samaa ikäluokkaa. Yrityksen perustajaa en koskaan tuntenut, mutta toimitusjohtaja Henri Nyströmiltä ostin pienenä poikana lisäosan The Sims-peliin. Kaveri oli kova kauppamies jo tuolloin. Joitakin leikkauspisteitäkin tarinoissamme on ollut: esimerkiksi legendaarinen natsikortti oli niin hulvaton idea, että otin sittemmin kortin suunnittelijan työskentelemään omassa yrityksessäni. Moisen tekeleen pitäminen referenssikansiossa on tietysti aika uskaliasta.
Lekan menestys ei ole mikään väheksyttävä juttu, joten on aivan aiheellista kuunnella sen perustajan ajatuksia siitä, miten valtio oikeasti voisi vastaavien tarinoiden synnyttämistä edesauttaa myös jatkossa. Ajatus kaikille yrittäjille tarjottavasta softaperheestä kannattaa ottaa lähempään tarkasteluun.
Maailma on muuttunut sellaiseksi, että oikeastaan millä tahansa toimialalla menestymiseen tarvitaan ohjelmistoja – softaa. Kun työskentelin aiemmin toimitusjohtajana kuljetusalalla, tämä asia konkretisoitui selvästi: yhtä kuorma-autoa voi pyörittää paperisella muistikirjalla, mutta kahden kohdalla tulee vaikeaa. Tämän jälkeen apuun rientää Excel, mutta senkin käyttö rajautuu noin kuuden-seitsemän auton tarpeisiin. Jos kasvua tahtoo jatkaa, tarvitaan softaa. Liiketoiminnan kasvattaminen törmää alasta riippumatta jossain vaiheessa siihen, että asioiden hallitseminen muuttuu ilman kunnollisia ohjelmistoja erittäin työlääksi.
Valtterin ajatuksessa valtio tarjoaisi pilvisovellukseen kaiken. En usko hänen tarkoittaneen kirjaimellisesti kaikkea, eikä aivan kaikkea voi tai pidäkään tarjota. Mitä monimutkaisemmaksi ja toimialaspesifimmäksi softa menee, sitä kyseenalaisemmaksi muuttuu myös valtion kyky sellaisia softia puuhastella ja ylläpitää. Se ei ole enää valtion tehtävä.
Mutta jos ei kaikkea, niin ainakin tärkeimmät.
Valtiolla on jo ainakin yksi Valtterin ajatusta toteuttava, lyömättömän hyvä palvelu, Verohallinnon ylläpitämä ja uskonnollisen kultin orjapalkalla herran pelossa ohjelmoitu palkka.fi. Niin pitkään kuin muistan, olen laskenut palkat tällä ilmaisella palkanlaskentaohjelmalla. Ohjelma hoitaa myös ilmoitusliikenteen automaattisesti ja on varmasti yksi parhaista konkreettisista asioista, mitä valtio vain voi aloittavan yrittäjän avuksi tarjota. Kuten Valtterikin totesi: tällaisen softan kehityskustannukset ovat valtaviin innovaatiotukiin verrattuna minimaalisia, mutta niiden hyöty on massiivinen.
Jos valtio edellyttää yrityksiltä jotakin, on vähintäänkin kohtuullista, että valtio tarjoaisi myös sulavat softat näiden asioiden hoitamiseen. Vähintäänkin kahdenkertainen kirjanpito automaattisine ALV-ilmoituksineen pitäisi saada valtiolta. Ja jos kuitin antamista edellytetään, tarvitaan myös kassaohjelmistot sellaisten tekemiseen.
Kyllä minä olen tässä asiassa Valtiaan joukoissa.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia