Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

Vammaispalvelulain 9§, kodinkoneet

Kotikuntani sosiaalitoimella näyttää olevan vaikeuksia noudattaa vammaispalvelulakia. Siuntio ei liene poikkeus joten ohessa pieni tietoisku niille jotka mahdollisesti joutuvat tekemisiin sosiaalitoimen kanssa vammaislain tulkinnasta.

Vammaiselle henkilölle korvataan vammaispalvelulain 9§:n mukaan puolet niistä kustannuksista, jotka hänelle aiheutuvat päivittäisistä toiminnoista suoriutumisessa tarvittavien välineiden, koneiden ja laitteiden hankkimisesta. Vammaisen henkilön on pystyttävä näyttämään, missä määrin haettava väline tai laite on tarpeellinen ja toisaalta välttämätön vamman johdosta jokapäiväisessä elämässä suoriutumisessa.

Näihin tukitoimiin on oikeus vammaisella henkilöllä, joka tarvitsee välineitä, koneita tai laitteita vammansa tai sairautensa johdosta liikkumisessa, viestinnässä, henkilökohtaisessa suoriutumisessa kotona tai vapaa‑ajan toiminnassa. Lainsäädäntö ei sinänsä aseta mitään rajoituksia sille minkälainen kone, väline tai laite tulee korvauksen piiriin.

Vammaisella henkilöllä on oikeus vaihtaa väline uudempaan malliin tai hankkia kokonaan uusi laite. Korvauksen saamisen edellytyksenä kuitenkin on, että aikaisemmin myönnetty väline tai laite ei vastaa enää sairaudesta tai vammasta aiheutuvaa tarvetta laitteen toimintakyky on vähentynyt tai vamma tai sairaus on edennyt siten, ettei laite enää sovellu siihen tarkoitukseen, mihin se on alunperin myönnetty.

Korvauksen voi saada esim. autosta (kestettävä 4 vuotta), (muutostyöt, lisälaitteet, jne.) muista liikkumisvälineistä, (invalidimopo, kolmipyöräinen polkupyörä, jne.) kodinkoneista, (pyykinpesukone, kuivausrumpu, tietokone, jne.) tekstipuhelimista tai harrastusvälineistä (juoksuproteesit, hiihtokehikko, rullasukset jne.

Jos kyse on esimerkiksi pesukoneen hankinnasta, kunta ei voi tehdä kieltävää päätöstä yksin sen perusteella että momentille myönnetyt määrärahat ovat kyseisenä vuonna käytetty tai että henkilölle on myönnetty huomattava määrä avustajatunteja.

Esimerkkitapaus

Turun ja Porin LO 28.10.1992 T 1069/2 – Pyykinpesukone

Korvausta haettiin kuivausrummulla varustetun pyykinpesukoneen hankintaan. Vammainen henkilö totesi valituksessaan lääninoikeudelle, että hän oli halvaantunut aikanaan tapaturmaisesti, minkä johdosta hän oli pysyvästi liikuntarajoitteinen. Hänen oikea kätensä oli kankea ja heikkovoimainen eikä hän pystynyt suorittamaan sillä tehtäviä juuri lainkaan. Myös käveleminen on normaalia hitaampaa ja ontuvaa. Pyykin kuivumaan ripustaminen oli tehtävä yhdellä kädellä. Valittajan perheeseen kuului puoliso sekä kaksi alaikäistä lasta. Näissä olosuhteissa pyykkiä oli pestävä päivittäin ja ottaen huomioon valittajan vamman, hän katsoi, että kuivausrummulla varustettu pesukone oli hänelle välttämätön.

Lääninoikeus kumosi sosiaalilautakunnan päätöksen katsoen, että ottaen huomioon vammaisen henkilön terveydentilan ja olosuhteet hakija tarvitsi vammansa vuoksi valituksessa tarkoitettua pesukonetta, joka oli kuivausrummulla varustettu pystyäkseen suoriutumaan itsenäisesti perheensä pyykkihuollosta.

Korvausta ei voida evätä yksinomaan sillä perusteella, että muut perheenjäsenet voisivat tehdä kodinhoitoon liittyviä tehtäviä ilman ao. välinettä, laitetta tai konetta. Kysymys on yksinomaan siitä, miten vammainen henkilö pystyy itsenäisesti suoriutumaan kotona.

Kun nyt on käyty aluevaalit nämäkin ongelmat lienevät vain paha muisto ajalta ennen soteuudistusta.

Ja vielä:

Kovin on tempoilevaa hallituksen koronalinja. Huolimatta rokotesuojatuista vaaleista hallitus jatkoi ravintolarajoituksia 12.1 kuun loppuun. Jopa ravintolojen täyssulun mahdollistavaa lakia valmisteltiin ja nyt onkiire purkaa rajoituksia. Hienoa johtajuutta Marin ja toverit. Paino sanalla toverit. Toisaalta samaa logiikaahan hallitus noudattaa maakuntaveron kohdalla. Veroa valmistellaan vaikka sitä ei halua kukaan muu kuin vihreät ja vasemmistoliitto. Kysymys kuuluukin kuka tovereista hallitusta johtaa?

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
#1

Psyykenvammaisten on vaikea saada mitään vammaispalvelulain pohjalta.
Tarvitsisivat usein esim. henkilökohtaisen avustajan auttamaan lähes kaikissa jokapäiväisissä elämän toimissa.

Vammaispalvelulaki tehtiin pitkälti invalidilain pohjalta, jossa huomioitiin fyysisesti vammautuneita etupäässä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pro PerusSuomi
Tyytyväinen
#2

Jarmo Hussi on blogeissaan hämmentänyt onnistuneesti toisinajattelijoiden pakkaa ja saanut aamumurot aika monen heikompilahjaisen kirjoittajan rinnuksille. Jarmon kirjoitukset ovat taustoitettuja ja lähteet ilmoitettuina. Jarmo siis kirjoittaa tarkastettuja ja inhottavia tosiasioita, jotka aika monen väristen lasien takaa katsottuna ovat ilkeitä myöntää. Siksi nämä peräkammarin proosailijat yrittävät häivyttää Jarmon blogeissaan käsittelemiä aiheita perusteettomilla heitoilla ja ivan avulla kääntää asiat aivan muuksi.
Olisikin ihme elleivät nämä seivatut täyttäisi tätäkin blogia vahingon iloisilla terveisillään, sillä onhan Jarmo veistellyt heistä terävimmät särmät tämänkin vaalikauden aikana.
Varsinkin vaalien ”voittajilta” odottaisi terveisiä ja kirjoitettuina blogin aiheen vierestä jälleen kerran. Onhan se nykydemokratian mukaistakin kun kerran on saatu PerusSuomalaisia parempi kannatus.
Ja onhan tuo hehkutus PS:kin mielestä oikeutettua, ilman ivaa tai kanssa!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000