Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

Valtamedia, mihin hukkuivat pakolaiset... otsikoista?

Muistatteko tilannetta muutama vuosi sitten? Aamulehti: Satoja ihmisiä kateissa Kreetan edustalla – pakolaislaiva kaatui.

Länsi-Suomi: Ranska: Välimerellä odottava pakolaislaiva saattaa päästä Maltan satamaan.

Yle: EU valmistautuu upottamaan pakolaislaivoja Libyan satamiin.

Tuollainen uutisointi aiheuttaa reaktion. Ainakin minussa. Aloin upottamaan pakolaislaivoja, otsikoista.

Yle uutisoi 16.6.2018: Italia ei halua enää osaa eikä arpaa paperittomien maahanmuuttoon” – kahdelle pakolaislaivalle rantautumiskielto.

Jos avaatte linkin siellä lukee nykyään: ”Italia ei halua enää osaa eikä arpaa paperittomien maahanmuuttoon” – kahdelle siirtolaislaivalle rantautumiskielto. Ja niin upposi pakolaislaiva otsikosta.

Yle 4.7.2019: Pakolaislaiva kaatui Tunisian edustalla – 70–80 ihmistä kateissa. Nykyään kun linkin avaa, näkee että jälleen olemme päässeet pakolaisista eroon: Siirtolaislaiva kaatui Tunisian edustalla – 70–80 ihmistä kateissa. Nyt yle osasi kertoa että otsikkoa oli muutettu.

Iltalehti 29.5.2018: Unkari on tekemässä pakolaisten auttamisesta laitonta. Soitto toimitukseen ja hey presto, pakolaiset olivat poissa. Unkari on tekemässä turvapaikanhakijoiden auttamisesta laitonta. Jutun lopussa kerrottiin, toisin kuin ylellä, ensimmäisessä jutussa että otsikkoa on korjattu.

Iltasanomat16.6.2018: Italia ja Malta löivät satamat kiinni, 629 merestä pelastettua pakolaista sai kärsiä – ruma osoitus EU-maiden kahnauksista.

Rumaahan tuollainen otsikointi olikin. Yhteydenottoni jälkeen uutinen korjattiin muotoon Italia ja Malta löivät satamat kiinni, 629 merestä pelastettua siirtolaista sai kärsiä – ruma osoitus EU-maiden kahnauksista Korjaus 17.6.2018 klo 17.59: Korjattu pakolaiset siirtolaisiksi otsikosta ja tekstistä. Ei tuota kannata uskoa. Juttua kuvittavaan kaavioon jäi sana pakolainen. 

Että tällaista hupaa oli nelisen vuotta sitten. Nyt kysymys kuuluu mihin ovat pakolaiset hukkuneet otsikoista?

Helsingin Sanomat: Italiaan saapui yli tuhat siirtolaista meritse muutamassa tunnissa.

Myös muut mediat kuten IS, IL, MTV ja yle ovat yhteneväisesti käyttäneet tulijoista sanaa siirtolainen.

Miksi tulijat ovat nyt siirtolaisia eikä pakolaisia? Tuskin tulijoiden kansallisuuksissa on tapahtunut radikaalia muutosta jos muutosta ollenkaan. Onko valtamedia, joka vuosia on syyttänyt vaihtoehtomedioita valehtelijoiksi syyllistynyt itse valehteluun? Olisiko viimein aika pyytää anteeksi lukijoilta että tulipa valehdeltua tulijoista muutama vuosi. Ja sen jälkeen lisätä sanan siirtolainen eteen sana laiton niin valtamedian uutisointi saavuttaa viimein totuuden.

Tutkimusten mukaan perussuomalaisten kannattajien luottamus mediaan on matalinta. Osaatteko yhtään arvata miksi?

Vielä pikku päivitys eiliseen kirjoitukseeni. Kerroin tuolloin että IL oli unohtanut Uniper-kauppoja koskevasta uutisesta osallisia. Nyt viimein viimeiseen, kolmanteen Uniper-kauppaan osallistuneet ovat saaneet kunniaa toimistaan: Viimeiset Uniper-kaupat Fortum teki 2020, jolloin pääministerinä oli Sanna Marin (sd) ja omistajaohjausministerinä Tytti Tuppurainen (sd). Saisivat Marin ja Tuppurainen kiittää minua. Kunnia niille joille kunnia kuuluu. Krediitin saamiseen ei riittänyt kaksi sähköpostia, soitin vielä tänään toimittajalle ennenkuin alkoi herua.

Tekstin aiheet: