Perussuomalaiset

Jari-Pekka Teurajärvi

Turvallisuus huolettaa turvapaikanhakijoiden naapurissa

Oulussa, Oulunsuun peruskoulun (Kastellinhäkki) tiloissa järjestettiin 10.9.2015 keskustelutilaisuus liittyen viereisen Kastellin vanhan lukion tiloihin avattuun turvapaikanhakijoiden hätämajoitukseen. Lukion tilat ovat olleet pois käytöstä, lähinnä sisätilaongelmien vuoksi. Lukion vieressä oleva peruskoulurakennus toimii väistötiloina Pöllökankaan koulun alakoululaisille. Sairaalanrinteelle noin puolen kilometrin päähän vanhoista kouluista on valmistunut Kastellin uusi koulukompleksi, jossa on lapsia päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin. Uudessa koulussa lapsia on useita satoja.

Keskustelutilaisuuteen osallistui muutamia kymmeniä kansalaisia sekä lisäksi asiantuntijoita Oulun kaupungilta, poliisista, hätämajoituksesta, SPR:ltä ja vastaanottokeskuksesta. Keskustelussa tuli ilmi, että Haaparannan kautta tulee päivittäin Pohjois-Suomeen noin 300 turvapaikanhakijaa, joista päätyy Oulun poliisilaitoksen ovelle keskimärin 50. Noin puolet hakijoista ovat paperittomia riippuen siitä mitä lasketaan virallisiksi henkilöpapereiksi ja mitä ei. Uutena ilmiönä verrattuna aikaisempiin vuosiin, jolloin koko maahan saapui reilut 3000 turvapaikanhakijaa per vuosi on ollut se, että turvapaikanhakijat tilaavat henkilöpaperinsa kotimaastansa vasta kun ovat saapuneet turvapaikkakohteeseen. Tähän voi poliisiviranomaisen mukaan vaikuttaa se, että turvapaikanhakijat pelkäävät kadottavansa paperit matkalla tai se, että heidät käännytettäisiin heti EU:n rajalla mikäli paperit olisivat mukana.

Turvapaikanhakijoiden suuri määrä on yllättänyt kaikki ja tämä on johtanut siihen, että tänä päivänä saapuneiden turvapaikanhakijoiden päätös turvapaikasta saadaan käsiteltyä keskustelutilaisuudessa olleen poliisiviranomaisen mukaan noin kahdessa vuodessa. Toki tähän on olemassa poikkeuksia, sillä viranomaisen mukaan eri hakijat priorisoidaan hakemuksen käsittelyn osalta eri tavalla riippuen esimerkiksi hakijan kansallisuudesta.

Sekä Kastellin alueen asukkaiden, että Pöllökankaan alakoulun vanhempien suurin huolenaihe oli turvallisuus. On epätodennäköistä, että mitään rangaistavaksi luokiteltavaa rikosta sattuisi, mutta kukaan ei halua sitä ensimmäistä ”yksittäistapausta”. Turvallisuuskysymys otettiin asiantuntijoiden parissa vakavasti, kun riittävän moni yleisöstä nosti sen esille. Keskustelu oli asiallista, mutta aika-ajoin kiihkeää. Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen lupasi kummankin alueella toimivan koulun osalta, että tilanne tullaan arvioimaan uudelleen ja toimenpiteitä asian suhteen tullaan toteuttamaan.

Kastellin vanhan lukion tilat olivat viranomaisten mukaan vaihtoehtona hätämajoitustiloiksi jo aiemmin kesällä, mutta ajatuksesta luovuttiin mm. vieressä sijaitsevan alakoulun vuoksi. Nyt tilavaihtoehtoja ei kuitenkaan enää kaupungin alueelta löytynyt, joten hätämajoitus päätettiin pakon sanelemana sijoittaa Oulunsuuhun, Kastellin vanhaan lukioon.

Hätämajoitustilojen apulaisjohtajan mukaan tiloissa on tällähetkellä noin 70 turvapaikanhakijaa, joiden joukosta ei löydy esimerkiksi peruskouluikäisiä lapsia, vaan ainoastaan aikuisia ihmisiä. Turvapaikanhakijat saavat suomalaista ruokaa, eikä heille tilata esimerkiksi Halai-teurastettua lihaa. Vanhan lukion tiloissa on Oulun kaupungin hallintojohtajan mukaan kaikki lupa-asiat, kuten paloturvallisuus kunnossa. Hätämajoitustilan on SPR:n aluejohtajan mukaan tarkoitus olla käytössä vuoden loppuun saakka.

Paikalla olleiden viranomaisten mukaan loppuvuonna on odotettavissa arviolta noin 4000 turvapaikanhakijaa lisää Pohjois-Pohjanmaalle, joten tämä tarkoittaa 27 hätämajoitustilan järjestämistä, jos oletetaan jokaiseen mahtuvan 150 turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijoille järjestetään vapaaehtoisten toimesta lämpimät odotustilat siltä varalta, jos hakijoita saapuu Ouluun esimerkiksi yöllä talvipakkasten aikana.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
res.ylil
Tyytyväinen
#1

ei muuta kuin paikallisista reserviläisistä kodinturvajoukot pystyyn…sra/mpk piireistä ydin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Viktor
#2

Totta puhut. Kannatan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

ccmgmvm
#3

Eikai se Jari-Pekka nyt vain kiihota kansanryhmää vastaan?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000