Lapsilisä pitäisi poistaa
Lapsilisä perustuu Lapsilisälakiin, jonka tarkoitus on tukea lapsiperheitä. Lain mukaan alle 17-vuotiaan lapsen elatusta varten maksetaan valtion varoista lapsilisää. Ensimmäisestä alle 17-vuotiaasta lapsesta maksetaan 95,75 euroa kuukaudessa ja lapsilisän määrä kasvaa aina lasten määrän kasvaessa siten, että viidennestä ja sitä useammasta lapsesta maksetaan maksimimäärä 174,27 euroa kuukaudessa. Yksinhuoltaja saa lisäksi korotusta 48,55 euroa per kuukausi.
Lapsilisän ongelma on se, että se maksetaan kaikista lapsista. Myös niiden ulkomailla asuvien lasten perheille, joiden yksi vanhemmista on töissä Suomessa, vaikka lapsi tai muu perhe ei olisi koskaan käynytkään Suomessa. Lapsilisää maksetaan niin rikkaille kuin köyhille. Vuosittain lapsilisäkustannus veronmaksajille on noin 1,5 miljardia euroa. Lapsilisän saajia on kuukausittain noin 550 000.
Järkevintä olis kumota Lapsilisälaki ja täten poistaa koko lapsilisä. Perheitä voitaisiin tukea verotuksellisin keinoin. Tällöin tuki saataisiin suunnattua niille lapsiperheille, jotka tukea oikeasti tarvitsevat.
Samalla verotusta voitaisiin muuttaa kokonaisuudessaan perhekohtaiseksi. Jos oululaisen perheen äiti tienaa vuodessa 100 000 euroa ja isä 20 000 euroa, on perheen kokonaisverokertymä epätasa-arvoinen verrattuna perheeseen, jossa molempi tienaa 60 000 euroa vuodessa. Ensimmäisessä perheessä maksettaisiin veroja ilman vähennyksiä noin 40 000 euroa vuodessa. Toisessa perheessä maksettaisiin veroja 3500 euroa vähemmän. Mikäli perhettä verotettaisiin kokonaisuutena, maksaisi kumpikin perhe saman määrän veroja, koska perheen kokonaisansiot olisivat samat. Mielestäni tämä olisi reilua.
Tilastokeskuksen 2014 julkaistun palkkatutkimuksen mukaan yksityisellä sektorilla työntekijän keskiansio on 3 538 euroa säännöllisellä työajalla ja kuukausipalkalla. Keskiarvopalkkaa vähemmän ansaitsee noin 60 prosenttia suomalaisista. Mediaaniansio onkin nelisensataa euroa keskiansiota pienempi, 3 135 euroa. Puolet työntekijöistä siis ansaitsee yhtä paljon tai enemmän kuin 3 135 euroa ja puolet työntekijöistä yhtä paljon tai vähemmän.
Edellä mainitun tilaston mukaan eniten yksityisen sektorin palkansaajia on 2 500–2 600 euron palkkatasolla. Toiseksi ruuhkaisin tuloluokka ansaitsee 2 300–2 400 euroa. Julkisella sektorilla päästään valtion viroissa parempaan keskiarvopalkkaan kuin yksityisellä sektorilla ja kunnissa taas nautitaan kapeinta leipää.
Jos perheen verotuksessa lapsista saisi verovähennystä ja verovähennystä maksettaisiin antoisasti vaikkapa tuolle 60 prosentille suomalaisista, jotka ansaitsevat keskiarvopalkkaa vähemmän, olisi säästö nykyiseen lapsilisämalliin verrattuna huomattava. Tarkkaa laskelmaa en ole tehnyt, mutta suuntaa antavana lukuna voisi olla 600 miljoonan euron säästöt verrattuna nykyiseen lapsilisämalliin. Laskelma perustuu raakasti siihen, että lapsilisän saajien määrästä 60 prosenttia saisi lapsilisän arvoisen verohyödyn uudessa mallissa.
Kirjoitus julkaistu mm. Perussuomalainen-lehdessä 4/2016, Järjestö-liite
LÄHTEET
KELA: Tilastot lapsilisistä http://www.kela.fi/tilastot-aiheittain_tilasto-lapsilisista
HS: Suomalaisten keskiansio nousee yli 3 500 euroon – suurin osa ansaitsee kuitenkin selvästi vähemmän http://www.hs.fi/talous/a1440036036090
Tilastokeskus http://www.stat.fi/til/yskp/2014/yskp_2014_2015-08-20_tie_001_fi.html
Lapsilisälaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920796
Wikipedia: Lapsilisä https://fi.wikipedia.org/wiki/Lapsilis%C3%A4
Tekstin aiheet:
Parempi ratkaisu olisi porrastaa lapsilisä tulotason perusteella. Mainitsemasi tapa lisäisi byrokratiaa ja tulisi kalliikksi. Lapsilisä on alunperin tarkoitettu tukemaan vähävaraisia perheitä ja onkin käsittämätöntä, että yli 100 000 ansaitsevat perheet saavat jokaisesta lapsesta lapsilisää. Tai voitaisiin sitä maksaa, mutta minimaalinen summa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
niin kauan kun me ns hyvätuloiset maksamme siipiporukan elämisen verojenkautta on syytä olla koskematta lapsilisiin. tai jos kosketaan on otettava käyttöön tasavero. se sopii!;)
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Samaa mieltä.
Nettomaksajat hyvätuloiset kannattelee korkeilla progressiivisilla veroilla tätä ”tulonsiirtokonetta” ,josta riittääpi ottajaa laajalla rintamalla,vaikka nettomaksajan omassa perheessäkin olisi useampi jäsen.
Kiva maksaa muiden loisimisesta.
Tasavero olisi hyvä,koska en ymmärrä,miksi pitää osallistua maksamilla veroilla tännetulleiden ihmisten terveiden/työkykyisten elättämiseen ja lapsilisien/kotihoidontuen ym. maksamiseen.
Eikös Viroonkin makseta lapsilisää ja kotihoidontukea.Puhumattakaan tästä ”siirtolaisvyörystä” pohjoismaihin ”hunajapurkin ” ääreen ,kun ”puskaradio” soi ja Kela tiedottaa tuista eri kielillä Kelan sivuilla.Kela saa rahat yhtesisestä kuormasta eli veroista ja ehkä Suomen velkarahalla.
Toivottavasti loppuu rahat näiden maksamiseen.Itse asiassa eihän sitä edes ole ,koska päättäjät velkaannuttaa maatamme monta miljardia vuodessa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Lapsilisä pitäisi poistaa minustakin ja antaa pakolaisille sen veraan lisää rahaa,näin saisimme tänne enemmän pakolaisia ja Herrat saisi lisää uusia tärkeitä Eu kokouksia ja Virkoja.
Onhan se mahtavaa kun meidän herrat pääsee Brysseliin,minusta Soinin kuvia pitäisi laittaa joka paikkaan kaduille moottoritien varsiin ja lentokentille se on meidän idolli !
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti