Perussuomalaiset

Jaana Vesterinen-Prähky

Myrskyn jälkeen tulee poutasää

3 kommenttia

Viime viikonloppuna Perussuomalaiset valitsivat itselleen uuden johdon Jyväskylän puoluekokouksessa. Valinta sai väistyvältä johdolta kylmän vastaanoton jo ennen valintaa, jonka jälkeen puolueen sisäinen valtataistelu ja vastakkainasettelu ryöpsäytettiin valloilleen.

Osallistuimme kokoukseen vilpittömin mielin ja haikeudella, sillä kokoushan oli Timon omasta tahdosta tältä erää puolueen puheenjohtajana viimeinen. Arvostusta elämäntyölle osoitettiin pitkään seisten ja taputtaen. Henkilökohtaisestikin käytiin kiittämässä. Kaikesta – mutta tällaista jäähyväislahjaa meistä ei kukaan Timolta tilannut.

Eniten hyvin suunniteltu eduskuntaryhmän joukkoero tuntuu hämmentävän tavallisia rivijäseniä, ja siksi meidän kaikkien kannattaa nyt laittaa jäitä hattuun. Kun taitavasti suunniteltu poliittinen vallansiirtonäytös juoksuttaa hallitusta ja mediaa, ei meidän rivijäsenten tarvitse juosta sen mukana. Käsillä kun on mitä todennäköisimmin edelleen hieno mahdollisuus Perussuomalaisten uuteen alkuun, ja se alku ei ole vain puolueen uusi alku, vaan se koskettaa meitä kaikkia ja siksi siitä alusta saa ja pitää puhua.

On sanottu, että kaiken alku on tosiasioiden tunnustaminen ja niin se on myös tässäkin tilanteessa. Kahdenkymmenen edustajan joukkolähtö ei tapahtunut tyhjiössä tai yllättäen, vaan jo nyt on selvää, että sitä liikettä suunniteltiin koko kevään ajan pitkään ja tavalla, jossa kyse ei ollut enää yhteisestä aatteesta tai tavoitteista, vaan aivan jostain muusta.

Tiistaina eroprosessin julkistamisen jälkeen annetuissa puheenvuoroissa lähtijät ovat toisensa jälkeen lausuneet julki tavoitteittaan, joissa yhtenä on ollut yksinkertaisesti kiistää Perussuomalaisten kansanliikkeeltä sen nykyinen olemassaolo poliittisella kentällä. Samalla meidät on haastettu tavalla, jossa kyse ei ole enää pelkästä poliittisesta kritiikistä, vai mitä mieltä olette esimerkiksi edustaja Elovaaran käsimerkkilausunnoista tai Simon Elon vallankaappausteorioista?

Tiedämme kaikki, että nämä väitteet ovat vain rankasti väritettyä ”muka kokemusta” kokouksesta ja keskeinen osa lähtijöiden feikkisanontoja, joilla meitä on haluttu johtaa harhaan heidän todellisista vaikuttimistaan. Tärkeintä tässä kuitenkin on se fakta, että lähtijät ja sanojat ovat itse vastuussa sanoistaan ja teoistaan, ja me itse omistamme.

Siitä olen samaa mieltä monen lähtijän kanssa, että Perussuomalaiset eivät ole tänään sama puolue, kuin mitä se oli vuosituhannen alussa tai silloin kun siihen itse liityin mukaan. Osittain syynä on arvioijan omat teot tai pikemminkin tekemättömyys mutta suurin syy löytyy kuitenkin muualta.

Muu maailma ympärillämme on kiihdyttänyt juoksuaan ja siinä niin koko Suomella kuin perussuomalaisilla on vaikeuksia pysyä perässä. Huoli suomalaisten huomisesta ei ole vain perussuomalaisten huoli, vaan se koskettaa meitä kaikkia, ja tuosta huolesta saa ja pitää puhua.

Ainoa toimiva ratkaisu parantaa maamme kilpailukykyä ja suomalaisten arkea on esimerkiksi maltti palkankorotuksissa, verotuksessa ja maahanmuutossa sekä monien asioiden tekeminen entistä fiksummin. Näihinkin vain muutamiin mainitsemiini ratkaisuihin tarvitaan kuitenkin mukaan kaikkia kansanliikkeemme tasoja. Sopimaan ja suunnittelemaan yhdessä, ei repimään rikki, eikä taipumaan saneluun.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Minä tunnen monia perusperheeni jäseniä ja useammankin kanssa olen istunut saman pöydän ääressä ja kuunnellut kun he puhuvat. Tiedän, että heillä kaikilla on varmasti lähtökohtana pyrkimys yhteiseen hyvään, kullakin omasta näkökulmastaan. Tämän vuoksi heitä arvostan ja juuri siksi heihin luotan, ja jokaisen ymmärrystä kunnioitan. Ketään heistä en ole lähtenyt, enkä lähde demonisoimaan, enkä kenenkään motiiveja kyseenalaistaisi.

Vaikka kokemus petetyksi tulemisesta maanantaina oli todellinen, koen päivä päivältä vähemmän tarvetta käsitellä koko asiaa ja teen nyt kuten moni muukin rivijäsen, ja siirrän katsetta kesään sekä puolueen sen jälkeiseen uuteen alkuun.

Uskon siis tuntevani puolueemme kenttää ja sen toimijoita, ja siksi nyt tarvittavat rivijäsenen askeleetkin on helppo määritellä. Unohdetaan kaikki lähtijöiden provokatiiviset erohaastattelut ja päätetään, ettei kenenkään tarvitse selitellä enempää. Ei tuohduta uuvattien ”soihdut sytytettiin ja kotini poltettiin” mediakommenteista, vaan keskitytään oman kotitonttimme ja toimintamme vahvistamiseen entisestään sekä Suomen kääntämiseen parempaan suuntaan kaikin puolin.

On harhaluulo, ettei ihminen uhattuna pystyisi kompromisseihin tai haastettuna ja olomassaolostaan kamppaileva järjestö ei kykenisi toimimaan asioissa, joissa sen pitää eteenpäin mennäkseen kyetä toimimaan. Käydään läpi kaikki viime aikojen herättämät tunteet, olivat ne sitten vihaa, pettymystä, surua, inhoa, kaipuuta, rakkautta, iloa, helpotusta ja hyväksytään ne sellaisin kuin ne ovat ja mennään sen jälkeen eteenpäin ilon kautta ja yhdessä; askel askeleelta edelleen toisiimme luottaen ja menneestä irti päästäen.

Aloittaa voimme jo tänään ja tältä pyytämättämme saadulta puhtaan valkealta pöydältä. Ilman sen suurempia julkilausumia, tekemällä asioita edelleen arkisesti yhdessä, kuten tähänkin asti mutta toisiimme entistä enemmän luottaen, sillä nyt olemme siinä onnellisessa asemassa, että puolueemme pärjääminen on täysin kiinni meistä itsestämme.

Otetaan sen jälkeen kaikki muut tarvittavat uudet askeleet, valppautta unohtamatta. Osaaminen, tahtotila, kyky, toisemme ja kaikki vuorovaikutuksen välineet haasteiden ratkaisemiseksi meillä ovat jo käsissämme ja niihin onnistumisen avaimet.

Kesän jälkeen edessämme on uusi alku ja innostava mahdollisuus, kaikki järjestyy.

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
#1

Nyt vaaditaan rauhallisuutta vaikka provosointi yrityksiä tulisi mistä suunnasta tahansa siihen ei kannata lähteä mukaan, turhat nokittelut ym sivuun. Tärkeintä on nyt saada tuotua esille PS:n tavoitteet ja suunnitelma muu on sivuseikka eikä kaikkea tarvi puida ja selvittää lehtien palstoilla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mauri Mäkinen, Helsinki
#2

Simon Elo puhuu puhui 15.06.17 Ylen sivuilla vanhoista äänistä: ”Tuhannella äänellä ei kumota puolta miljoonaa.” Nyt ja tänään perussuomalaisille(!) eniten merkitsevät äänet antoi oma puoluekokous. Oliko kokous laiton?

Simon Elo kääntää niin sanotusti vanhaa paskaa (eduskuntavaalien tulosta), vaikka ei se kääntämällä miksikään muutu eikä niillä ratkaista tulevia vaaleja. Elämme edustuksellisessa demokratiassa ja äänillä on merkitystä vain, kun luottamushenkilöt valitaan. ”Ensimmäisenä” ja ”viimeisenä” valitulla kansanedustajalla on yhtä paljon valtaa henkilökohtaisista äänimääristä riippumatta – demokratiassa!

”Puolueiden ratkaiseva äänipotti muodostuu kuitenkin pienistä puroista. Kaikkein oleellisinta on sen saama kokonaisäänimäärä.” (Yle)

”Tuhannella äänellä ei kumota puolta miljoonaa”, sanoi Simon Elo, mutta eduskunnassa 101 äänellä voi kumota 3 miljoonaa ääntä?

Sellainenkin kysymys on käynyt mielessä, miten määräytyy ministerin eläke ja paljonko se on?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Sivustakatsoja
Iloinen
#3

Timo ja Jussi olivat jo pitemmän aikaan nuottasilla ja oli vain ajan kysymys milloin räjähtää. Timo ei pitänyt Jussin blogeista, ei syyttestä, eikä varsinkaan rangaistuksesta. Toisaalta Jussi ei lämmennyt Timon hallitukseen menosta ja kompromisseista ja oli valmis haastamaan vanhan puheenjohtajan. Kipinät oli kylvetty ja kytivät. Puoluekokouksen tulos ja valinnat lopulta johtivat siihen, jota moni oli jo uumoillut, tiet erkanivat. Kyse ei ollut hetken mielijohteesta, vaan useamman vuoden väännöstä, jonka oli pakko joskus levitä käsiin. Se vaati vaan suotuisat olosuhteet lisättynä onnttomalla pelisilmällä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000