Perussuomalaiset

Jaana Valle

Pahoinpitelyt kasvussa kouluissa

Melkein päivittäin saa lukea varsinkin alaikäisten psyykkisistä ja fyysisistä pahoinpitelyistä. Mielenterveys on koetuksella. Miksi asialle ei tehdä mitään konkreettista, puhetta riittää ja kiva kouluja on, mistä lieneekään nimitys tullut, kun niissäkin on kiusaamista. Koulukiusaaminen ei ole enää kiusaamista, jos kiusaaja joutuu sairaalahoitoon tai saa pitkäikäisiä henkisiä traumoja. Nykyään kiusaaminen on pahoinpitelyä ja rangaistavaa. Kun lapsi joutuu kiusatuksi, niin yleensä asiaan puututaan niin, että ehdotetaan, että kiusatuksi joutunut voisi vaihtaa koulua. Tämä on aivan väärä taktiikka, miksi kohde joutuisi vaihtamaan koulua. Se on kuin kunnioittaisi kiusaajaa tai kiusaajia ja toimisi niin kuin he juuri haluavat. Kiusauksen kohteeksi voi joutua mistä tahansa syystä. Kiusattu usein on tavallinen lapsi, ehkä hän on liian kiltti ja ei halua tehdä mitään ns. tyhmää niin kuin luokkakaverinsa ja joutuu ”nynnynä” kiusaajien hampaisiin. Jos lapsi ei yhtään laita edes vastaan kiusaajille, niin peli on menetetty. Asiaa on pahentanut myös monikulttuurisuus. Näinhän ei saisi olla. Kaikilla lapsilla pitäisi olla oikeus turvalliseen hyvään koulunkäyntiin ja opiskeluun.

Henkisesti kiusatulla tai fyysisesti pahoinpidellyllä lapsella on todella ahdistavaa mennä kouluun. Koko ajan saa pelätä milloin kiusaaminen taas alkaa, lyökö joku, kun kääntää selän vai valitetaanko hänelle taas jostakin, onko väärä paita päällä vai onko puhunut liian hiljaa. Aiheita on loputtomia, aina kiusaaja keksii mistä voi kiusata. Omaa lasta kiusattiin koko kouluiän. Toki hän meni siltinkin aina reippaasti kouluun, poissa oloja ei ollut, hän yleensä viis välitti kiusaajista. Olin kertonut tytölle, että ei välitä mitä tytöt hänestä sanovat, vaan kunhan tietää itse, miten asiat ovat. Hyvä itsetunto oli hänen pelastus. Häntä ei kiusattu fyysisesti. Muistan kerran, kun tytöillä oli muodissa pitkät toppatakit. Tytön iloksi ostin sellaisen takin tytölle joululahjaksi. Innoissaan tyttö meni joulun jälkeen kouluun. Kahdella muullakin oli samanlainen takki ja nyt hän oli sen vihdoin saanut, hän oli niin onnellinen. Meni pari päivää, huomasin, ettei tyttö käytä enää takkia. Kysyin, mikä vialla. Tyttö sanoi, että luokkakaveri oli huudellut hänelle, että hän matkii ja on varastanut häneltä idean käyttää samaa takkia. Tyttö ei enää koskaan laittanut takkia päälleen, edes kotipihassa. Häntä nimiteltiin, vaikka miksi ja tunnilla hänelle lähetettiin lappuja, joissa oli kaikenlaista tyhmää. Kerroin opettajalle kiusaamisesta, hän sanoi tyttöni kuvittelevan, asiaan ei puututtu kenenkään muun kuin minun toimesta.

Lapsesta tuntuu vielä pahemmalta kuin aikuisesta, lapsi ei useinkaan keksi ratkaisua kiusaamiseen eikä pysty tekemään mitään ja on muiden armoilla. Voi toki olla niinkin, että lapsi ei kerro kenellekään, että häntä kiusataan. Tuolloin, se alkaa haittaamaan koulunkäyntiä ja aiheuttaa mielenterveysongelmia. Lapsi voi alkaa jopa vahingoittamaan itseään, hän viiltelee, käyttää päihteitä tai harkitsee itsemurhaa, hän voi jopa yrittää tappaa itsensä. Fyysisestä kiusaamisesta voi jopa kuolla. Lapset eivät ymmärrä pahoinpitelyn seurauksia, usein he pahoinpitelevät hetken mielijohteesta tai ovat suunnitelleet vahingoittavansa jotakin, mutta eivät lainkaan huomioi, miten kohteelle voi käydä. Pahoinpitelyn uhri saattaa jopa vammautua pahasti, hän voi joutua pyörätuoliin tai menettää kaiken liikuntakykynsä.

Jokainen aikuinen voisi miettiä, miltä tuntuisi mennä joka päivä töihin ja saada heti oven avattua turpaan tai kun menee vessaan, niin pää saatetaan työntää vessan pönttöön. Tai joka työpäivän aluksi tervehdyksen sijaan huudettaisiin ilkeyksiä ja pitkin päivää valitettaisiin työn tekemisestä. Luulenpa, että asialle tehtäisiin välittömästi jotakin, mutta kun kyse on lapsista, niin mitään ei oikeastaan tapahdu. Itse olin lapsi 70-80-luvuilla, tuolloin ei ollut pahoinpitelyjä tai ei ainakaan osunut koskaan koulupäivieni kohdalle. Toki oli poikien kesken välillä nahisteluja, mutta harvoin ja nekin olivat vain kerran turpaan ja siihen se sitten loppui. Henkistä kiusaamista oli, mutta sekin lievempää kuin nykyään, pikemminkin ääneen nimittelyä. Tuolloin rangaistukset olivat nöyryyttäviä. Ylä-asteella ollessani, muutama poika melusi tunnilla, varsinkin tunnin alussa. Meillä oli musiikin opettajana iso kokoinen nainen ja hän otti pojat istumaan viereensä tai polvelleen tunnin ajaksi niin pojat hiljenivät. Muilla tunneilla luokassa mölyävä joutui ulos luokasta, tuohon aikaan se oli nöyryyttävää, kun ei saanutkaan esittää ns. kovista muille. Ja jos jatkuvasti häiritsi, sai siirtyä ns. tarkkailuluokkaan, jossa opetus oli erilaista ja luokassa vähemmän oppilaita. Nykyään kouluissa opettaja on melko keinoton, jos lapset eivät käyttäydy. Lapseen ei saa koskea ja jos puuttuu asioihin, niin joutuu ehkä youtube videoon tai joutuu syytetyksi.

Minun mielestäni ennalta ehkäisy ja asioiden käsittely oikeilla nimillä olisi hyvä toimenpide ja myös rangaistus pitäisi olla kunnollinen. Jokaisessa koulussa, vaikka joka toinen viikko pitäisi keskustella koko koulun oppilaiden kanssa pahoinpitelyn seurauksista, mitä tapahtuu pahoinpidellyn mielenterveydelle tai fyysisesti pahoinpidellylle. Selostettaisiin aivan konkreettisesti, mitä ihmiskeholle tapahtuu, kun pahoinpidellään, sekä mihin henkinen kiusaaminen johtaa. Tilaisuudessa saisivat oppilaat esittää kysymyksiä tilaisuuden vetäjälle. Kiusaamiseen tulisi puuttua välittömästi ja ryhtyä toimenpiteisiin. Myös rangaistukset pitäisi olla kunnolliset. Pahoinpitelijä heti erotettava koulusta määrä ajaksi ja hän joutuisi harjoittamaan ns. yhteiskuntapalvelua valvotusti.

Osallistu keskusteluun!


11 kommenttia
Nimetön
#1

Ei Suomen kouluissa ole varauduttu tähän tiettyjen maahanmuuttajien harjoittamaan alistusväkivaltaan millään tavoin.
Nämä lapset ja nuoret saavat lähipiiriltään ohjeet kuinka toimia. Ei siinä liberaalin kivaopen kaketukset paljoa auta.
Kouluissa on paljon myös saman kulttuurin työntekijöitä ”ohjeistamassa”. Kukaan ei todellisuudessa tiedä mitä he oppilaille puhuvat omalla kielellään. Tulee mieleen toimintatapa jossa, ensin hymyillään viholliselle, mutta kun tilaisuus tulee, niin puukotetaankin selkään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Tietyn ”rauhanuskonnon” syytä.
Islam ei kuulu Eurooppaan, islam ei kuulu Suomeen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

> mielestäni ennalta ehkäisy ja asioiden
> käsittely oikeilla nimillä

Miten on mahdollista edes kuvitella, että syyllinen voisi olla perheen isä, joka kotona fyysisesti pahoinpitelee ja raiskaa äitiä ja lapsia. – Varsinkaan silloin, kun on olemassa edes pieni mahdollisuus, että pahoinpitelyt tehdään tarkkaan korkean uskonnollisen oppi-isän kirjoittamien määräysten mukaisesti.

Koulussa lapsen käyttäytyminen vain toistaa sen mitä kotona näkee.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Punaiset fasistihuorat mielisairaan,Suomalaisvastaisen,rasistisen vihapropagandansa kanssa ja heidän paapomansa muslimit asialla.On aika rankaista näitä vastuussa olevia punaisia fasistihuoria.Järjestelmällisesti.Liian kovia otteita EI ole edes teoriassa – kyseessä on lastemme suojelu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#4

Hei. Kiitos Jaanakin. Kirjoitit; kuin: Tivaan ja maan Isä. Fantastista; ”Puhetta”. Tätä lisää. Kyllä perkeleen henki maanpäällä loittonee. Perkele on juuri nyt Suomessa hyvin huolissaan, kun sillä on toiminta-aika käynyt niin vähiin, kun hän ymmärtää: ”Että: ”Tuo Jeesus Kristushan onkin vielä Elossa.” Siksi hän on pelossa. Perkeleen pää on jo murskattu; mutta hän kiemurtelee vielä; auringon laskuun saakka; niinkuin; kyykin. Älkää RAKKAAT pelätkö: Jeesus Kristus Elää ja Isä ei ole antanut meille pelkuruuden Henkeä: Vaan: Rohkeuden, Reippauden ja Raittiuden: Pyhän Hengen: Joka ei eläimiinkään yhdy; vaan: yhtyy Pyhyyteen, oikeudenmukaisuuteen, rehellisyyteen ja rakkauteen; Siis: Isään; kolmiyhteiseen. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Tämä uskonto-hihhuli-persun karikatyyri on kyllä huikeaa ironiaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#9

Hei. Kiitos nimetönkin. Niin sinun mielestäsi, (hihhuli); Kiitos. Rakas nimetön; sanoisitko sille esimiehellesi, että lopettaisi sen itsemurhien suosimisen? Jeesus Kristus Elää. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#5

Terve Jaana!

Poliisien tilastojen mukaan lasten ja nuorten tekemät pahoinpitelyt ovat laskussa. Sama kokee koulukiusaamista.

Mutta ne ovat lisääntyneet tietyissä kouluissa segregaation takia.

Tuntuma on, että ko. koulujen pahoinpitelyt ovat myös raaistuneet, mutta tutkimustuloksia pitäisi saada.

Tietenkin koulukisaamisen ja -väkivallan lukemat pitäisi saada lähelle nolla, kovasti vielä tekemistä on.

Ystävällisin terveisin,
Kai-Ari

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#7

Kuten tiedämme, poliisin ja muiden tahojen tilastot ovat vain tilastoja. Niihin ei oikestaan pitäisi nojautua lainkaan. Ne ovat toki suntaa antavia, en vetäsi suuria johtopäätöksiä tilastoista, koska ei ole olemassa kaiken kattavaa tilastointia kouluissa tapahtuvista lainvastaisista teoista tai rikoksista. Törkeyksistä ei tule viranomaisten tietoon kuin ainoastaan jäävuoren huippu.

Kun poliisille tai lastensuojelulle ei ilmoiteta törkeyksistä, ongelma vain kelluu ja kelluu vuosikymmenestä toiseen. Rikoksia ja lainvastaisia tekoja on tapahtunut aina koulumaailmassa. Siksi kunnat tarvitsevat selkeää lainmuutosta puuttuakseen napakammin törkytemppuihin.
Selkeä toimintamalli ja sanktiointi tuo turvaa ja koulurahan koululaisille ja heidän vanhemmille. Häiriköt saataisiin edes toviksi pois koulusta.

Segregaatio on todellakin alueellisesti koko ajan nouseva ongelma, koska kaikilla tuntuu olevan vain oikeuksia, eikä lainkaan velvollisuuksia toisten hyvinvointia kohtaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000