Perussuomalaiset

Ion Mittler

UusiSuomi sensuroi-Aviorikoksen tulisi olla rangaistava teko

Uuden Suomen Puheenvuoro on Suomen ainoa laajaa kansalaiskeskustelua mahdollistava poliittinen blogialusta, joka kerää paljon kirjoittajia ja lukijoita monenlaisista ideologisista taustoista. Sitä on syytä kunnioittaa saavutuksena, johon mikään muu alusta ei edes yritä yltää. Useimmat suuret mediatalot lakkauttivat blogialustansa jo vuosia sitten, tai antavat mahdollisuuden kirjoitteluun vain tunnetuille henkilöille.

Uuden Suomen toimituksella on kuitenkin myös omat oikkunsa. Maahanmuuton kritisointia sensuroidaan melko herkällä hipiällä, kuten myös rokotteita koskevia kirjoituksia, jotka suhtautuvat epäilevästi viranomaisten linjauksiin. Olen osannut luovia Puheenvuoron ilmapiirissä melko sujuvasti: minulla on siellä noin 800 kirjoitusta, joista vain kaksi on sensuroitu ylläpidon toimesta. Ensimmäinen sensurointi 28.7.2021 osui yllätyksettömään aiheeseen, blogin otsikko oli Afrikkalainen iltapäivä Paciuksenkadun leikkipuistossa. Tuossa blogissa pohdiskelin, miksi suuressa ja hyvin varustellussa leikkipuistossa hyvällä sijainnilla oli läsnä vain 20 afrikkalaista ja minun perheeni? Missä kantasuomalaiset? Karttavatko he tuota leikkipuistoa, ja miksi karttavat? Eivätkö he viihdy siellä? En esittänyt tarkempia johtopäätöksiä, mikä olisi mahdollisesti syynä.

Tänään 31.1.2022 Uuden Suomen ylläpito teki vähän suuremman yllätyksen, poistamalla blogin, jonka aiheessa on vaikea nähdä mitään ”vaarallista”, jota pitäisi sensuroida jonkun tahon ”suojelemiseksi” kansalaisten vapaalta mielipiteiden vaihdolta. Mielikuvitukseni ei riitä keksimään, mitä Puheenvuoron ylläpidolla on liikkunut päässä, kun on tehty päätös tämän blogin sensuroimisesta. Tähän blogiin ehti tulla 100 kommenttia, vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan, ilman aggressiivista loanheittoa mihinkään suuntaan.

Syyksi blogin poistoon ylläpito ilmoitti: Se on rikkonut keskustelun sääntöjä ja on poistettu. Säännöissämme lukee muun muassa: ”Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai muuhun henkilökohtaiseen ominaisuuteen liittyviä asiattomia viestejä.”

Muuten hyvä, paitsi blogissa ei esitetä mitään yllä mainitun kaltaista.

Arvoisa yleisö: tässä on vaarallinen blogi, jonka Uuden Suomen ylläpito katsoi parhaaksi sensuroida, jotta maailma olisi hieman parempi paikka meille kaikille.

Otsikko: Aviorikoksen tulisi olla rangaistava teko, lainsäädännössä tai sopimuksellisesti

Blogin otsikko saattaa olla hieman särmikäs viher-wokemmistolaisin silmin katsottuna. Taasko jotain syrjivää vihapuhetta? Aviorikoshan on ihmisoikeus! Miksi petos olisi rikos? Ei sen tarvitsekaan olla rikos kaikille. Mutta useimmille sen kannattaisi olla.

Avioliitossa voi joskus sattua ja tapahtua kaikenlaista. Eräs naispuolinen Kokoomuksen paikallispoliitikko teki lapsen muun miehen kuin oman aviomiehensä kanssa, kertomatta siitä omalle miehelleen. Mies sai asian selville vahingossa, vaimon sähköposteista rakastajalleen, jotka eivät olleet tarkoitettu oman aviomiehen nähtäväksi koskaan. Tämä tapaus tuli valtakunnallisesti kuuluisaksi sen takia, että oikeus määräsi elatusmaksujen maksajaksi sen miehen, joka ei ole lapsen isä.

Aviollinen uskottomuus voi aiheuttaa puolisolle järkytyksen ja masennuksen, joka voi kestää jopa vuosia. Niin kävi tässäkin tapauksessa. Hakemus elatusmaksujen maksajan oikaisemiseksi ei ehtinyt perille lakisääteiseen takarajaan mennessä, koska petetyksi tulleen miehen mielenterveys ja toimintakyky ei ollut ihan täydessä vireessä seuraavien parin vuoden aikana.

Rikoslaista löytyy rikosnimikkeitä paljon pienemmänkin vahingon aiheuttamisesta toiselle ihmiselle. Kunnianloukkaus? Keskimääräinen aviorikos iskee uhriinsa paljon lujempaa kuin keskimääräinen kunnianloukkaus. Tässä on ideologista epätasapainoa havaittavissa, kun viher-wokeisto puskee lainsäädäntöön koko ajan lisää pseudo-rikoksia, joilla on joku kuviteltu ”uhri”, joka kokee asian ”ahdistavana”, ja siksi se pitää kieltää rikoslaissa ankarin rangaistuksin. Mutta aviorikosta ei ole kukaan lisäämässä samalle listalle, vaikka objektiivisten kriteerien mukaan (mitä tulee uhrin kokemaan henkiseen kärsimykseen ja mielenterveydelliseen kuormitukseen) tämä kyllä kuuluisi mukaan samaan joukkoon.

SETA ry:n kirjallisuudessa aviorikos lienee moraalisesti hyväksyttävien, jos ei suorastaan suositeltavien asioiden listalla. Ei kai se ole puolison vika, jos hän oireilee panemalla naapuria sillä välin kun oma kumppani on töissä? Eri maissa aviorikoksen oikeudellinen asema on varsin riemunkirjavaa. Suomessa se oli rikos vuoteen 1948 asti. USA:ssa Pennsylvanian osavaltiossa aviorikoksesta voi saada 2 vuotta vankeutta tai 18 vuotta hoitoa mielisairaalassa. Michiganin osavaltiossa aviorikoksesta voi saada teoriassa jopa elinkautisen tuomion, Wikipedian mukaan.

Wikipedia: Aviorikos

Useimmissa USA:n osavaltioissa aviorikos on vielä rikoslaissa entisaikojen malliin, mutta siinä on tehty ”virkamiehen temppu” ja ”tuomarin erikoinen”: näiden rikosten tuomitsemisesta on luovuttu. Jostain syystä vallan kolmijako-opilla on tapana joskus vuotaa tällä tavalla, että poliitikot eivät saa aikaiseksi muuttaa lakia, mutta poliisi tai tuomiolaitos alkaa kohdella lakia kuin sitä ei olisi olemassakaan. Vallattomuuden kolmijako-oppi. Näin on käynyt Suomessakin muutamassa asiassa.

Esimerkiksi ilotalot ovat Suomessa laittomia, paitsi jos ilotalon ovessa lukee ”thai-hieronta”, siinä tapauksessa poliisilla on käytäntönä antaa toiminnan jatkua aivan kuin se olisi laillista. Samoin huumepoliisi saattaa katsella sivusta alamaailman toimintaa puuttumatta siihen. Jari Aarnio voisi kertoa aiheesta enemmänkin. Sukupuolen vaihdoksessa Suomen laki on vaatinut lisääntymiskyvyttömyyttä, mutta siinäkin virkamiehet lopettivat jossain vaiheessa tulkitsemasta lakia tosissaan, ja sukupuolen vaihtaminen alettiin sallia siten että henkilö syö e-pillereitä tms. sen hetken ajan kun hän täyttää lomakkeen jolla hän anoo juridisen sukupuolen vaihtamista. ”Lisääntymiskyvytön, kuten laki vaatii.” No ei ole, mutta näin nämä asiat koetaan virkamiesten keskuudessa.

Palatakseni aiheeseen aviorikos, siinä on avioliiton moraalinormeja rikkonut osapuoli, ja kyseisen toiminnan uhri, jonka kokema ahdistus tai kärsimys saattaa olla joskus hyvinkin merkittävää ja pitkäkestoista. Oikeuskäytännössä pyritään yleensä siihen, että vahinkoa kärsinyt osapuoli saisi jonkunlaisen hyvityksen, vahingonkorvauksen. Ei se tehtyä tekemättömäksi tee, mutta se lohduttaa uhria (ja usein sivullisiakin) jonkun verran, kun rikoksen tekijä saa ”rangaistuksen”, ja rikoksen uhri saa jotain konkreettista hyvitystä kärsimästään vääryydestä. Yleensä rahaa.

Tämän takia olisi perusteltua, että aviorikoksen tapauksessa rikkova osapuoli tuomitaan velvolliseksi maksamaan rahallinen korvaus rikoksen uhrille. Koska se lohduttaa rikoksen uhria masentavan tilanteen keskellä. Länsimaiden lainsäädännössä tällainen ajattelu on hyvin yleistä, että joku asia määritellään rikokseksi sen takia, koska tiedetään että kyseinen teko aiheuttaa jollekin uhrille ahdistusta tai kärsimystä. Sitten määrätään vahingonkorvaus, joka tekijän pitää maksaa uhrille. Niin se ajattelu menee, yleisesti ottaen.

Mutta entä viher-wokeisto, joiden mielestä aviorikos saattaa olla ihan OK, ja normaali osa ihmisen seksuaalista monimuotoisuutta? Ei mitään hämminkiä, asia järjestyy kyllä. Avioliiton ehdoissa voisi olla valinnan varaa tämän verran, että osapuolet voivat yhteisestä sopimuksesta valita (ja myöhemmin muuttaa valintaa), sisältyykö avioliiton ehtoihin kielto harrastaa seksiä ulkopuolisten tahojen kanssa ilman oman puolison nimenomaista ja tapauskohtaista lupaa. Avioliiton ehdoissa voisi lukea myös se rahasumma, joka tulee maksettavaksi siinä tapauksessa, että toinen osapuoli rikkoo ehtoa.

Tarvitaanko tähän lainsäädäntöä? Vai riittäisikö pelkkä avioehdon tyyppinen vapaamuotoinen sopimus? En ole lakimies, joten en tiedä kuinka helppoa tai vaikeaa aviorikoksen uhrille olisi käytännössä hakea vahingonkorvausta, jos se perustuisi vain osapuolten allekirjoittamaan vapaamuotoiseen sopimukseen, nykyisen lainsäädännön vallitessa. Tässä tulee mieleen kauhutarinat siitä, kuinka kallista yleensäkin on haastaa ketään oikeuteen yksityishenkilönä.

Asenneilmapiirin ja siviilirohkeuden kannalta on suuri ero sillä, voiko rikoksen uhri soittaa rikosuhrien tukinumeroon, jossa päivystävä henkilö lohduttaa ja neuvoo mitkä lomakkeet pitää täyttää ja sitten poliisi ja yhteiskunta hoitaa loput. Vai pitääkö soittaa lakimiehelle, joka ei ole koskaan kuullutkaan mitään niin hullua kuin että jollain olisi tällainen sopimus piirongin laatikossa. Ja joka veloittaa 150 euroa tunnilta jokaisesta keskustelusta.

Tällaisten sopimusten olemassaolon tilastollinen yleisyys olisi hyvin erilainen siinä tapauksessa, että avioliittoa hakiessa saa automaattisesti eteensä lomakkeen jossa on tällainen kohta, tai jos yhteiskunta ei edistä asiaa lainkaan ja kaikki on kiinni vain ihmisten omasta aloitteellisuudesta. Veikkaan että Suomessa ei ole yhtäkään piirongin laatikkoa, jossa lepäisi tässä blogissa kuvailtu vapaamuotoinen sopimus uskollisuudesta aviollisessa elämässä. Ei löydy minunkaan pöytälaatikostani. Mutta jos tällainen ehto löytyisi avioliiton hakemuslomakkeesta, sitten niitä ehtoja olisi voimassa satoja tuhansia. Aikamoinen ero, nolla vai satoja tuhansia. Vaikka on samat ihmiset kyseessä, sama väestö ja samat asenteet.

Tämä on yksi ajattelutavoista, joka ohjaa lakien säätämistä: poliitikot haluavat usein edistää tai vähentää jonkun asian yleisyyttä, ja käyttävät lainsäädäntöä keinona siihen. Tässä blogissa kuvailemani vapaaehtoisen ”uskollisuus-ehdon” lisääminen avioliiton juridisiin ehtoihin lisäisi sen tilanteen tilastollista yleisyyttä, että jos jossain on selkeästi aviorikoksen tekijä ja siitä henkistä kärsimystä kokeva uhri, niin uhri saa korvaukseksi lohdullisen summan käteistä rahaa, ja sen maksaa aviorikoksen tekijä.

Tällaista se on, lakien säätäminen. Tällaisilla perusteilla säädetään lakeja hyvin paljon.

Osallistu keskusteluun!


45 kommenttia
Nimetön
Iloinen
#1

SETAn ja Islamin näkemys on eri ja sitä pitää noudattaa ettei tule turvaton tila.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ion Mittler IT-konsultti
#6

Jostain SETA-väen suunnalta ilmianto ylläpidolle on ehkä mennyt. Ylläpito ei huvikseen lueskele mitään siellä, jonkun täytyy tehdä ilmianto, jonka jälkeen ylläpito sitten jakaa viisaita ja oikeita tuomioita.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Setäti
Hämmentynyt
#13

Luin kyseisen kirjoituksen, eikä se yleisesti sinänsä tosiaan mitenkään asiaton ollut. Ihmettelen kyllä, että 1) mikä aivopieraus viittaus Setaan ko. kirjoituksessa oli ja mihin se liittyi tai 2) mikä tässä purnaustekstissäsi sai syyttävän sormen kohdistumaan Setan suuntaan? Fetissi?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#14

HEI. KIITOS IONKIN SINUNSUHTEEN MARKULLE TAI KELLE UUDESSASUOMESSA ON ❤️ KÄYNYT SAMA ”TEMPPU” , MISTÄ JEESUS KRISTUS VAROITTI: AUTUAS, ELI, ONNELLINEN HÄN, JOKA EI LOUKKAANNU MINUUN. UUSISUOMILEHTI, OLI LAPSUUS,-NUORUUAJAN SANOMALEHTI KODISSANI, IÄKKÄIDEN SUKULAISTÄTIEN TILAAMANA ISÄLLENI. SIITÄHÄN ME KAIKKI SAIMME AMMENTAA VIISAUTTAKIN. KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#7

HEI. KIITOS. NIMETÖN ILOINENKIN . EI MEILLE TULE TURVATON OLO MIKÄLI JÄTÄMME NOUDATTAMATTA PAKANAIHMISTEN PAKANALLISIA OHJEITA, VAAN SIITÄ, MIKÄLI EMME OLE KUULIAISIA: ISÄLLE JA POJALLE. PAKANA EI ANNA MEILLE: IANKAIKKISTA ELÄMÄÄ, KUTEN JEESUS KRISTUS ANTAA. KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#2

HEI. KIITOS IONKIN KARMIVAKSI ON ❤️ SUOMALAINEN, ENTISEN KRISTITYN MAAN ELÄMÄ, KRISTITTYJEN IHMISTEN OSALTA MENNYT. EI PERKELETTÄPALVELEVIEN, KOSKA EIHÄN PIRU OMIANSA KIUSAA:NÄHTIINHÄN SE PÄIVI RÄSÄSENKIN KOHDALLA. RAIJA TOIVIAINENHAN SINNE LINNAAN KUULUISI, MIKÄLI ASIAA KYSYTÄÄN ISÄLTÄMME, JA JEESUKSELTA KRISTUKSELTA. MUTTA ME ELÄMME, NIIN SAIRAIDEN, JEESUSTATARVITSIVIEN, PAKANAIHMISTEN KESKELLÄ, ETTÄ TÄMÄ ON ❤️ HEIDÄN NORMAALIA ELÄMÄÄNSÄ, KUN HE OVAT ELÄNEET TÄTÄ JO 1222 VUOTTA: ELI VARAKKAIDEN IHMISTEN TUKEMANA, JOISTA KEHITTYI AJAN SAATOSSA KOKOOMUSPUOLUE JOKA PITÄÄ ISÄNTAHDONVASTAISESTI TAPPOOIKEUDEN ITSELLLÄÄN, JA LÄÄKÄRIT PITÄVÄT SITÄ TAITOA VIREESSÄ: ETTEI SE PÄÄSE ”RUOSTUMAAN”: REPIMÄLLÄ SIKIÖILTÄ ELÄVÄLTÄ ELIMIÄ IRTI. KOKOOMUS ON ❤️ KASVANUT YKSINVALTIUTEEN, ILMAN, ETTÄ ON ❤️ PITÄNYT LÄMMINTÄ SUHDETTA, MEIDÄN ❤️ ISÄÄMME, ENNEMMINKIN PERKELEESEEN. KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Defund YLE
Iloinen
#3

Vihapuhepoliisien rajattomat resurssit luovat pelon ilmapiirin. Kuka tahansa voi saada vihapuhepoliisin kimppuun. Vain kansallismielinen toivoisi, että ensin tutkitaan raiskaukset.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#4

”Uuden Suomen Puheenvuoro on Suomen ainoa laajaa kansalaiskeskustelua mahdollistava poliittinen blogialusta, joka kerää paljon kirjoittajia ja lukijoita monenlaisista ideologisista taustoista.”
Hieman myöhemmin tekstissä: ”Maahanmuuton kritisointia sensuroidaan melko herkällä hipiällä, kuten myös rokotteita koskevia kirjoituksia, jotka suhtautuvat epäilevästi viranomaisten linjauksiin. ”
Toisin sanoen US ei ole laajan kansalaiskeskustelun mahdollistava blogialusta. M.O.T.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ion Mittler IT-konsultti
Iloinen
#8

Ei ole laajan kansalaiskeskustelun mahdollistava, mutta kuitenkin laajimman. Missään muualla neutraalissa paikassa, johon kerääntyy ihmisiä laajasti erilaisista ideologioista, ei ole niinkään laajaa sananvapautta. Joku YLE uutisten tai Hesarin uutisten kommentointi, ei todellakaan saa sanoa yhtään mitään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#11

HEI. KIITOS JARMOKIN SUOMESSA SAISI OLLA LAAJA KRISTITTYPOHJAINEN KIRJOITUSALUSTA MISTÄ EI PYHÄÄ HENKEÄ VAINOTTAISI POIS JEESUKSEN ❤️ LAILLA VAAN ETTÄ HÄNEEN OLTAISIIN RAKASTUNEITA, ETTÄ:OI ! IHANAA: SINUA JEESUS MINUN SIELUNI KAIPAA: TARTUTA RAKAS RAKKAUTESI MINUUN. SEURA TEKEE KALTAISEKSEEN, SANOTAAN, SITÄ: ”JANOTAAN”. KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#12

Toiset taikurit taitaa osata jotain, mitä Tyni ei. Koronasta huolimatta ja ilman apurahaa esiintyvä televisosarjassa rikkaat ja rahattomat. Eikä muutes se rahaton.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Utelias
#5

Ai näin sinulle kävi. Tästä ilakoi herra Lamminpää jo Puheenvuorossa. Olisiko ilmiantaja?
Mutta kirjoitukseesi. Uskoisin, jos maailmassa on vähääkään järkeä ja US:n toimituksessa edes rippeitä, että mainintasi thai-hieromalaistoksista on se joka aiheutti poistamisen. Leimaat siinä kaikki thai-hieromalaistokset ilotaloiksi. Tietämättä asiaa, koska en ole ko. paikkoihin tutustunut, uskoisin että kaikki paikat eivät ole ilotaloja.

Mielenkiintoiseksi kirjoituksesi tulee myös siinä mielessä että miksi ei voisi olla vieraan naimisen kieltoa sopimuksessa kun nykyään aletaan jo lähestyä tilannetta että avioliiton sisälläkin olisi parasta olla kirjallinen sopimus kolmen todistajan todistamana että: Aiomme harrastaa molempien suostumuksella seksuaalista kanssakäymistä, johon sisältyy myös penetrointi, tulevana lauantaina saunan jälkeen kello 22:00 – 24:00 välisenä aikana.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ion Mittler IT-konsultti
Iloinen
#9

Juridinen tilanne on itse asiassa nyt sellainen, tämä ei ole vitsi vaan totta, että oman puolisonsa kanssa seksin harrastamisesta voi saada tuomion raiskauksesta, jopa perusteettomasti pelkän tarinan perusteella, joka ei ole välttämättä tottakaan. Mutta aviorikoksesta ei voi saada tuomiota, koska se ei ole rikos.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ion Mittler IT-konsultti
#10

Minun arvaukseni on, että joku LGBT-aktivisti tarkkailee Puheenvuoroa sillä silmällä, että jos on jotain heidän etujensa vastaista, ilmiannetaan heti, ehkä jopa porukalla. Tässä voisi olla SETA ry:n ja aviorikoksen hyväksymisen yhdistävä lausuma se pieni muotovirhe, josta ovat valittaneet, ja ylläpito hyväksynyt valituksen.

Thai-hierontaan liittyvää kommenttia on vaikea uskoa syyksi, koska se on ollut jopa niin hienossa mediassa kuin YLE esillä tässä asiayhteydessä. Laitetaanpa tästä muutama esimerkki, eiköhän asia tule tästä selväksi, että on totuuttakin mukana tässä väitteessä:

https://yle.fi/uutiset/3-5065989

https://yle.fi/uutiset/3-5065736

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/09/10/seksikauppaa-yhteiskunnan-takapihalla-kasikirjoitus

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/09/10/satoja-thainaisia-tyoskentelee-ja-elaa-suomessa-hierontapaikoissa-joissa

https://yle.fi/uutiset/3-5500289

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#15

Muuta syytä en kirjoituksestasi löydä.
Yleistät, sitä ei tee Yle jutuissaan.

Tuo arviosi LGBT-porukasta on varmasti aivan kohdallaan.
Jos he eivät muuta tee niin he pyrkivät sotkemaan keskustelun.
Samaa tekee täällä tuo HIETANEN.
HIETASEN kommentointi aiheuttaa aivan varmasti sen että moni ei yksinkertaisesti viitsi lukea siältä täällä. Nehän eivät ole kommentteja yhtään mihinkään vaan joutavaa paskaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000