Perussuomalaiset

Henna Kajava

PS:n Afrikka-politiikan suuntaviivat

Kun halutaan lopettaa kehitysyhteistyö ja osoittaa se kankkulan kaivoksi, vedotaan usein Matti Kääriäisen esittämään kritiikkiin. Kääriänen on ulkoasianneuvos, joka toimi 40 vuotta ulkoministeriössä mm. Kenian, Sambian ja Mosambikin suurlähettiläänä. Kääriäinen on kuitenkin joutunut oikomaan käsitystä, jonka mukaan hän vastustaisi kehitysyhteistyötä sinänsä. Kääriäinen vastustaa nimittäin ainoastaan nykyisenlaista, tehotonta kehitysyhteistyötä. Lisäksi Kääriäinen on samaa mieltä PS:n kanssa siitä ilmiselvästä tosiasiasta, kuinka epäoikeudenmukaista on asuttaa osa pakolaisista – noin kymmenisen prosenttia – erittäin kalliisti Eurooppaan loppujen jäädessä noukkimaan avustusten murusia pakolaisleireille. Kääriäinen mainitsee saksalaistutkimuksen, jonka mukaan rikkaat maat tukevat noin 135-kertaisesti pakolaisia rikkaissa maissa verrattuna leireille jääviin pakolaisiin, joita tosiaan ovat ne jäljelle jäävät 90 % pakolaisista.

Entinen suurlähettiläs ei pidä pakolaisten asuttamista Eurooppaan järkevänä myöskään siksi, että paikallisväestön kanssa seuraa ongelmia, kun integroitumaton väestö kasvaa suureksi. Konfliktit liittyvät kohoaviin vuokratasoihin, asuntojen saatavuuteen, sosiaaliturvan jakamiseen, palkkauksen kehittymiseen, jne. Kääriäinen korostaa, että nämä seuraukset ovat faktoja.

Matti Kääriäinen kannattaa kuitenkin vahvasti kansainvälistä solidaarisuutta köyhiä maita kohtaan paitsi eettiseltä kannalta, myös siirtolaisvirtojen hillitsemiseksi. Olen itse samoilla linjoilla. En halua elää maailmassa, jossa esimerkiksi lapsia sokeutuu vain siksi, etteivät he saa riittävästi A-vitamiinia, enkä toisaalta halua myöskään siirtolaisvirtojen aiheuttamia konflikteja ja kehitysmaapiirteitä Eurooppaan.

Kun talous on heikoilla voidaan – ja PS:n tulisikin – vaatia kehitysmaiden auttamista siten, ettei se velkaannuta meitä enempää. Keinoja on monia. Ensinnäkin EU:ta tulisi moralisoida voimakkaasti siitä, että EU-maat hyväksikäyttävät Afrikan maiden hallintojen heikkoutta. Kääriäinen on hyvin perillä siitä, kuinka EU-maiden yritykset neuvottelevat itselleen esim. 25 vuoden verovapauksia, toisinaan jopa suoraan lahjomalla. Tämä onnistuu tietenkin helposti, kun kehitysmailla on heikko neuvotteluasema ja hirveitä diktaattoreita samalla, kun korruptio rehottaa. Suomessa on ilonpilkahduksena parhaillaan valmisteilla yritysvastuulaki, jolla voidaan näyttää mallia muille maille. Kun joku länsimaa näyttää esimerkkiä, pystyvät kehitysmaat vaatimaan helpommin samoja vastuullisuusperiaatteita muilta mailta.

Matti Kääriäinen mainitsee kehitysmaita köyhdyttävänä seikkana myös länsimaiden pankkisektorin. Kehitysmaiden velkaantuminen on jälleen kasvussa, kun pankit ovat joutuneet vaikeuksiin Euroopassa ja sen vuoksi siirtyneet rahastamaan kehitysmaita. Pankit antavat kehitysmaille löysästi rahaa kaikenlaisiin huonoihinkin hankkeisiin. Nyt tulisikin vaatia pankkien valvontasysteemin kehittämistä. Perinteisestihän kehitysmaat ovat maksaneet moninverroin enemmän lainojensa korkokuluja länsimaihin kuin saaneet kehitysyhteistyövaroja, joten rahavirrat ovatkin suuntautuneet perinteisesti köyhistä maista rikkaisiin – päinvastoin kuin yleisesti kuvitellaan.

Kääriäinen on samoilla linjoilla PS:n kanssa myös siinä, kuinka EU:n tulee vaatia kehitysmailta enemmän. Näiden tulee sitoutua aidosti korruption vastaiseen toimintaan. EU:n on vaadittava myös vastuullista väestöpolitiikkaa. Kääriäisen mukaan esimerkiksi Tansanian presidentti on sanonut, että sitä parempi, mitä enemmän naiset saavat lapsia. EU:n tulisi reagoida voimakkaasti tällaisissa tapauksissa ja miettiä tukien suuntaamista uudelleen.

EU voisi myös alkaa toimia pontevasti Afrikan maiden yhdysmiehenä maiden välisen kaupan edistämisessä, koska yhteistyö Afrikan maiden välillä on toistaiseksi ollut laihaa. Kauppa se on kuitenkin, joka kannattaa ja jolla voidaan päästä eroon köyhyydestä. Afrikassa on kyllä Afrikan unioni (AU), mutta ilmeisesti Afrikan diktaattorit ovat epäluuloisia toisiaan kohtaan, eikä kai se maiden kehittäminen muutenkaan kiinnosta tarpeeksi. Infrastruktuuri ei edelleenkään palvele maiden välistä kaupankäyntiä.

Kaikkein akuutein ja kiireellisin asia ulkopolitiikassa Suomen, Euroopan sekä myös hädänalaisten lasten kannalta olisi kuitenkin pakolaisleirien kehittäminen pysyviksi, pitkälle omavaraisiksi keskuksiksi, joissa voisi saada hyvää koulutusta, tehdä työtä ja elää normaalia elämää. Näiltä voisi viedä sitä tietotaitoakin takaisin kotiin, jos sinne joskus pääsee palaamaan. Kääriäinen näkee pakolaiskeskukset ratkaisuna siirtolaisvirtojen pysäyttämiseksi. Näitä on sivuttu julkisessa keskustelussa aiemminkin, mutta eräänä esteenä on ollut se, etteivät maat halua pysyviä pakolaiskeskuksia alueilleen. Nämä saattaisivat tosiaan muodostua ongelmiksi esimerkiksi sikäli, että ne houkuttelisivat helposti aina vain lisää ihmisiä köyhemmiltä alueilta. Ja voisivatko kehitysmaat luottaa siihen, että rikaat maat tukisivat pysyvästi ja riittävästi pakolaiskeskusten toimintaa, kun apu pakolaisleireille on ollut hyvin niukkaa tähänkin saakka? Ehkä voitaisiin allekirjoittaa sitovia sopimuksia, joihin voitaisiin luottaa.

Kääriäinen ehdottaa, että pakolaiskeskuksista luotaisiin verovapaita erityistalousalueita, joissa ulkomaiset yritykset voisivat toimia edullisesti. Ehkä tosiaan yritystoiminta voisi pakolaiskeskuksista laajentua helposti ympäristöönkin, mikä tekisi niistä houkuttelevampia mahdollisille isäntämaille.

Kun PS nousee hallitukseen toivon, että uusi hallitus harjoittaa myös aktiivista Afrikka-politiikkaa, jonka tavoitteena on Afrikan väestönkasvun ripeä hidastuminen. Se on tärkeässä roolissa taistelussa laitonta siirtolaisuutta vastaan. Inhimillisyyden ja kovuuden yhdistelmällä päästään parhaisiin tuloksiin, mutta kummalla tahansa yksinään epäonnistutaan eniten. Sekä inhimillisiä, että kovia keinoja olisi tärkeää miettiä jo etukäteen ja pyrkiä ottamaan omaa kokoa suurempi rooli EU:n Afrikka-politiikassa, koska EU:ssa ei liene edelleenkään näkyvissä merkkejä maininnanarvoisista pyrkimyksistä ehkäistä Afrikan väestöräjähdystä. Itse kukin haluaisi varmasti myös, että Afrikan safarieläimet säilyisivät meidän jälkipolvienkin iloksi.

Täältä voi kuunnella Matti Kääriäisen koko haastattelun (2019): https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/06/12/matti-kaariainen-maahanmuuttajat-uhka-vai-mahdollisuus

Osallistu keskusteluun!


9 kommenttia
Nimetön
Tyytyväinen
#1

Kyllä se , Henna on , nykyinen kehitysapu systeemi , kuin heittäisi rahat kankkulankaivoon !!? Tai parempi , että ne heitettäisi , kankkulankaivoon !!? Ei ne ainakaan menisi vääriin käsiin !?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Kehitysapu pois Suomen ja EU:n budjeteista. Kehitysapu vapaaehtoiseksi, kuten muukin hyväntekeväisyys. Ei kannettu vesi kaivossa pysy. Nykyinen pakkoveroilla kerättävä kehitysapu päätyy Kankkulan kaivoon eli vihervasemmisto ”avustus”järjestöjen toimihenkilöille, gepardihattujen veroparatiisitileille eli korruptioon. Ainoa toimiva kehitysapu on väestöräjähdyksen esto Kiinan yhden lapsen malliin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Erinomaisia näkökulmia niin Kääriäiseltä kuin Kajavaltakin. EU:n asenteet ja pakotepolitiikka ovat vähintäänkin kummallisia. Venäjää vastaan on ties mitä pakotteita voimassa (ehkä syystäkin), mutta Afrikan valtioiden diktaattorimaisilta heimojohtajilta ei vaadita yhtään mitään vaan toimitetaan ruokaa, lääkkeitä, ym. aivan ilmaiseksi eikä puhettakaan mistään pakotteista. Ja entäs sitten Kiina, EU nuolee Kiinaa kuin panda-karhu turpaansa. Kiina on niin jees ja ihanaa, sinne viedään omaa teollisuutta ja teknologiaa, mikä on johtanut etenkin Euroopan hyvin riippuvaiseksi Kiinan yhteistyöstä. Jos Kiina on hyvällä tuulella se lähettää Eurooppaan kasvomaskeja ja lääkkeitä ja teollisuustuotteita, ja jos ei ole hyvällä tuulella, Kiinalla on mahdollisuus kiristää Euroopalta mitä tahansa, esim. kuulemma Kiinan on pakko päästä Ruotsin 5G-markkinoille. Kiina, jonka ihmisoikeusloukkaukset ovat täysin ilman rajoja! Kiina, joka valtaa ulkopuolisia alueita aivan rauhassa. Kiina, joka on kuristavan maol

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

(…jatkoa) Kiina, joka on kuristavan maolaisen ja Pohjois-Koreaan verrattavan hirmuhallinnon otteessa. Niin EU:ssa ollaan niiiiiin kaveria että… Kiina, joka tuottaa niin ihanan edullisia tuotteita pakottamalla ihmiset nälkäpalkalle ja tästä halpistyövoimasta EU ei ole ilmeisesti kuullutkaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#7

Kommunismia ihannoivalta EU:lta ja sen kannattajilta on jäänyt kokonaan tajuamatta, että juuri Trump oli se, joka irrotti USA:n talouden Kiinan pitämästä talutusnuorasta. Ennen korona-pandemiaa USA:ssa oli täystyöllisyys ja iso osa teknologiateollisuudesta oli kotiutettu takaisin USAan, mutta kertoiko valtamedia näistä mitään tai antoiko EU tunnustusta Trumpille hienosta taloudellisesta saavutuksesta?? No eihän pikkupunikit mitään voi tunnustaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Ja kyllähän se pres.Niinistökin soitti keväällä niin miellyttävän ja kiittelevän puhelun Kiinan presidentille.
Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 13/2020
14.4.2020:
”Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi pitkähkön ja miellyttävän puhelinkeskustelun Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa tiistaina 14. huhtikuuta 2020. Esillä oli Kiinan päättäväinen toiminta koronaviruspandemian ja sen aiheuttamien taloudellisten rasitteiden torjumiseksi.”

Juu, oli sitten niiiin miellyttävää keskustella kommunistisen johtajan kanssa ja pandemista oli kivaa antaa kiitoksia (kun Kiina ensin linkoaa laboratorioistaan helkkarinmoisia viruksia lamauttaakseen muun maailman talouden…).

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#9

Kuinka idiootti pitää ihmisen olla nykyisin, että pääsee presidentiksi Suomessa?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

H Moilanen
#4

TV:ssa pyörii SPR:n mainos heidän avustustoiminnastaan Bangladeshissa. Siellä kun syntyy lapsia vaikeisiin oloihin. Ruutukasvona on joku suomalainen hoitaja/kätilö, oikea hyvyyden ruumiillistuma siis.

Vaikka olot ovat vaikeat, kenenkään ei kuitenkaan tarvitse pelätä Bangladeshin väestön olevan kuolemassa sukupuuttoon. Vuosittainen kasvu on n. 1,6 miljoonaa ja maan väestöntiheys on 1270 nuppia per km2.

SPR:n tavoitteena täytyy olla Bangladeshin väestön loputon kasvattaminen kunnes maan vähäinen vapaa luonto on saatu tuhoutumaan ihmismassojen jalkoihin. Ei tätä oikein muuten pysty ymmärtämään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

YLE rikkoo toimilupaansa näillä SPR:n mainoskampanjoillaan. Miksi mainoskanavat eivät tästä valita?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000