Ulkoistetaan vaalit? Eliitti haluaa panna ranttaliksi?
Kuka muistaa Monica Lewinskyn ja Bill Clintonin?
Kyseessähän oli 1990-luvun kuumin poliittinen televisiodraama, jossa yleisölle vuodatettiin ronskeja ja yksityiskohtia maailman mahtavimman miehen yksityiselämästä ja puutteista.
Kyseinen termi #kuuma# näyttää jääneen sen sirkuksen jälkeen myös meille Suomeen. Joku on ”kuumaa” ja joku ei. Tässä viitataan tietämättä ja tietäen englanninkielen sanaan: ”hot”, joka se tarkoittaa myös seksikästä.
**
Eilen ei ollut kuumaa.
Katselin ihmeissäni eilen MTV:n ”Kuumat nimet” vaaliohjelmaa. Otsikko antoi odottaa jotain merkillistä mutta studiossa istuskeli niitä perin tavallisia ja arkisia ehdokkaita. Ainoa uutuus oli jonkinlainen mieto ”freak” vaikutelma?
**
Noin 2 minuutin jälkeen tajusin; kysehän oli viihdeohjelmasta. Odotettavissa oli hauskaa, jota voisi katsella popcornit sylissä perheen kanssa.
**
Tsori vaan. Ei ollut hottia, ei ollut hauskaa vaan oli hieman tylsää. Booooooring!!! Rupesi nukuttamaan. Ikävystymisen yltyessä fundeerasin sillä, että ehkä tässä asiassa pitäisi mennä yksi askel eteenpäin. Ihan koemielessä. Mitä jos ulkoistaisimme vaalit? Pitäisikö seuraavissa vaaleissa toimia samoin kuin lottoarvonnan kanssa – ulkoistaa se viihdekanaville? Vaikka MTV:lle kuten lottoarvonta?
**
Mitä hyötyä siitä olisi ja miten se yksinkertaistaisi tätä vaikeaa poliittista tilannetta?
Ensiksi, poliittinen eliitti huokaisisi helpotuksesta. Ei enää kansan ikävää ja pelottavaa arvaamattomuutta. Voisimme suunnitella yhteiskuntaa 10-20 vuoden tai jopa 100 vuoden kausissa. Sääty-yhteiskunta olisi mahdollista palauttaa. Saisimme aatelisarvot, verovapaudet ja rälssit.
Naistenlehdet saisivat kotoista loistoa ja poliittinen nykyinen kerma saisi kreivin ja paronin arvot. Miltä se kuulostaisi? Esimerkiksi paroni Sipilä auf Olofsborg? Tai markiisi Stubb von Esbo?
Toiseksi, MTV:lle ulkoistetulle vaalit merkitsisivät sitä että elämästä tulisi simppelimpää. Jos vaalit olisivat jonkinlainen ”selviytyjät-missikisa-putous” formaatilla toimiva realityshow, niin kaikki ikävät asiat olisi mahdollista poistaa politiikasta. Ei enää leikkauslistoja. Ulkoistamisen lisäksi politiikka olisi mahdollista karnevalisoida?
Politiikan karnevalisointia on tehty aina ja jos siihen saa myös liitettyä kaupallisia arvoja niin media on kyllä valmis tekemään siitä jonkinlaisen tuotteen. Politiikan karnevalisoinnin ystävänä kulkee aina käsi kädessä ns. poliittinen manipulointi ja lobbaus.
Ilmiö on tuttu niin idästä kuin lännestä; niin Berlusconin Italiasta kuin Venäjältä. Poliittisen vallan omistamat ja hallitsemat mediat taistelisivat poliittisia taisteluja, ansaitsisivat rahaa eivätkä informoisi maailmasta.
Tätä tapahtuu myös Suomessa.
Ennen vaaleja se on merkinnyt sitä, että hallitsevat puolueet ovat tietenkin pyrkineet parhaansa mukaan ohjaamaan äänestäjää ja viemään tätä kuin pässiä narusta.
Galluppien ohjaava valta on huseerannut ensin mikrotasolla, jossa väärin äänestäviä on pyydetty vielä miettimään uudestaan valintaansa. Tai jossa väärää puoluetta äänestävän kansalaisen ilmoitus ”painotetaan” alhaisemmaksi siksi, että kyseessä ei ole ”varma äänestäjä”.
Manipulaatiota on tapahtunut ja tapahtuu myös makrotasolla, jossa yritetään vakuuttaa äänestäjä siitä, että ”voittaja on jo varma” ja että ”tässä vaalipiirissä käy juuri näin”. Sitä tapahtuu juuri nyt.
**
Toive: ehkä säilytämme tämän vanhan tyylin. Demokratia on parempi.
Siis: mieluiten kylmää ja selvää kuin kuumaa ja hottia.
Arto Luukkanen
Järvenpää
PS. ”Kuumat nimet” olivat loppuneet kun heräsin soffalta. Olin kuulemma kuorsannut kevyesti.
PPS. Huomenna torstaina Espoon Lippulaivassa klo 10-12; sitten perjantaina 28.3. Jampassa klo 15-17 ja lauantaina Järvenpäässä, 28.3 Myyrmäki klo 12-13, Espoon Sello klo 14-15.
Kiitoksia vielä niille monille ihmisille, jotka ovat halunneet jakaa vaalimateriaalia puolestani. Olette kullanarvoisia!
PPPS. Katsokaapa vlokiani: https://
Tekstin aiheet:
Vaalit ovat pelkkää näytelmää. Helsingin Sanomien omistaja käyttää suurinta valtaa maassamme.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niin, Arto ymmärsinkö oikein jos mielipiteeni ei miellytä, gallupin tekijää niin sen voi vaikka, muuttaa esim.epävarma äännestäjä ?Tai jotain sinne päin. Epävarmoista äänistä, voi PeruS. tulla,jytkyn, jytky!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Joosua. Kyllä tietysti periaatteessa mutta nämä tekijät näkyvät toimivan yhdessä – kartellina.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Eliitti hallitsee muutenkin, ”vaalit” on pitkään ollut vain näytelmä.
Esimerkiksi Keskusta ja Kokoomus ovat eliitin oligarkkien lahjomia,
Keskusta ja Kokoomus kaappasivat eliitin oligarkkien jättituella vallan maassamme:
”Korhonen paljastaa: KMS-vaalirahakohu pientä – keskustalle jättituet elinkeinoelämältä vuonna 1987
Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen kertoo uutuuskirjassa, että keskusta sai elinkeinoelämältä vuosina 1986-87 jättituen.
Keväällä 2008 liikemiesten KMS-rahoista roihahtanut vaalirahakohu on euroissa laskettuna pientä, jos vertailukohdaksi otetaan vuoden 1987 eduskuntavaalit.
Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen paljastaa tänään maanantaina ilmestyneessä Väyrysen Valtakunta –uutuuskirjassa, että keskusta sai elinkeinoelämältä vuosina 1986-87 yhteensä vajaan 3,1 miljoonan markan jättituen. Euroissa laskettuna ja rahan arvon muutos huomioiden summaa vastaa 940 000 euroa. Summa on yli kaksinkertainen viiden yrityksen vuoden 2007 vaaleissa antamaan 400 000 euron KMS-tukeen verrattuna.
Keskustan 1987 vaaleja varten saaman potin suuruutta korostaa sekin, että KMS-tukea saivat myös kokoomuksen ja muutaman muun puolueen ehdokaat, tosin keskusta oli suurin yksittäinen KMS-tuen saaja.
Keskustan arkistot käyttöönsä saanut Korhonen kertoo kirjassa, että ”elinkeinoelämän” tuki maksettiin keskustan tilille suurissa könttäsummissa, joiden suuruusluokka oli 35 000 – 600 000 markkaa.
Kirjassa Korhonen arvostelee ankarasti keskustan silloisen puoluesihteerin, nykyisen kansanedustajan Seppo Kääriäisen toimintaa.
”Kääriäinen on vuodesta 1986 alkaen, 28 vuoden ajan uskotellut itselleen ja muille, ettei hän tiennyt mitään Väyrysen toimista Suomisen, Taxellin ja teollisuusmiesten kanssa ennen kuin joulukuussa 1986. Kääriäisen selitys joutuu outoon valoon, kun tarkastelee, että keskustapuolueen tilille tupsahti könttäsummissa vaalirahaa 1,335 miljoonaa markkaa joulukuun loppuun 1986 mennessä,” Korhonen kirjoittaa.
Ensimmäinen lahjoitus ilmestyi keskustan tilille kesäkuussa 1986 ja viimeinen maaliskuussa 1987.
Korhosen mukaan keskustan silloinen puheenjohtaja Paavo Väyrynen kertoi Kääriäiselle asioiden oikean laidan heti kesällä 1986.
”Kääriäinen esitti tietämätöntä hyvin. Syynä siihen saattoi olla se, että hän tunsi vaalirahan kiperät ongelmat, jos asiat tulisivat julki tai jos tuenantaja olisi jostain syystä vähentänyt antamansa tuen verotuksessa, jolloin se olisi rikos”
Taustalla porvarihallitushanke
Keskustan saama massiivinen rahapotti (rahaa saivat myös kokoomus ja Rkp) liittyy elinkeinoelämän alulle panemaan hankkeeseen, jonka tavoitteena oli synnyttää Suomeen vaalien jälkeen porvarihallitus.
Korhosen mukaan aloite tuli Nokian pääjohtajalta Kari Kairamolta.
”Kairamo tuli Väyrysen luokse vierailulle ulkoministeriöön 16.5. 1986, jolloin Kairamon ja Väyrysen kesken käynnistyi eduskuntavaalien jälkeinen porvarihallitushanke ja Väyrysen presidenttihanke,” Korhonen kirjoittaa.
Hänen mukaansa hankkeen toinen kummisetä oli Casimir Ehrnrooth.
Korhosen mukaan teollisuuden motiivina oli saada teollisuusmyönteinen hallitus, Sdp:n hegemonian murentaminen sekä kevään 1986 ”verinen” työmarkkinakierros, jossa SAK sai tavoitteensa läpi yleislakon avulla.
Hankkeen merkittävin siirto oli Korhosen mukaan kuitenkin se, että Väyrynen aloitti yhdeksän kuukautta ennen eduskuntavaaleja Kalevi Sorsan (sd) hallituksen ulkoministerinä salaiset neuvottelut hallituspohjan muuttamiseksi pääoppositiopuolue kokoomuksen kanssa.
Jarmo Korhonen arvostelee vuoden 1987 vaalien aikaan keskustan puolusihteerinä toimineen Seppo Kääriäisen toimintaa.
Jarmo Korhonen arvostelee vuoden 1987 vaalien aikaan keskustan puolusihteerinä toimineen Seppo Kääriäisen toimintaa.
Korhosen mukaan teollisuusmiesten, keskustan, kokoomuksen ja rkp:n puheenjohtajien tiivis mutta salainen yhteydenpito alkoi heinäkuussa 1986. Rauma-Repolan tiloissa pidettyyn ensimmäiseen yhteistapaamiseen osallistuivat Väyrynen, kokoomuksen puheenjohtaja Ilkka Suominen, Rkp:n puheenjohtaja Christoffer Taxell, Nokian Kairamo, Rauma-Repolan toimitusjohtaja Antti Potila, Ahlströmin toimitusjohtaja Krister Ahlström ja kauppaneuvos Heikki Bachman.
Tapahtumat johtivat kuuluisaan kassakaappisopimukseen joulukuussa 1987.
”Muistion allekirjoitukset hoidettiin niin, että teollisuuden edusmies kiersi jokaisen puheenjohtajan (Väyrynen, Suominen, Taxell) luona ja haki eri aikoina/päivinä puolueiden puheenjohtajien allekirjoitukset paperiin. Tästä johtuen muistiossa ei ole päiväystä.”, Korhonen paljastaa.
Vesa Vainion kassakaapissa?
Eräänlainen valtakunnan salaisuus on ollut se, kuka oli se teollisuusmies, jonka kassakaappiin sopimus talletettiin. Korhosen.
”Tutkittuani asiaa minulle kertoi asian varmasti tietävä henkilö, että kuuluisan kassakaappisopimuksen haltija vuonna 1986 joulukuussa olisi nykyinen vuorineuvos ja silloinen varatoimitusjohtaja Vesa Vainio.”, Korhonen kirjoittaa.
Kymi-Strömbergin varatoimitusjohtajana tuolloin työskennellyt Vainio oli Korhosen mukaan teollisuuden antaman tuen ”pääorganisaattori.” Tehtävä lankesi Vainiolle, koska hän oli Casimir Ehrnroothin ”luottomies” ja Kairamo-Väyrynen-keskusteluryhmän jäsen.
Korhosen kirjasta käy ilmi, että suomalainen teollisuus perusti vuoden 1987 vaalien alla Pohjoismaisen teollisuuden kehityssäätiön, jossa olivat mukana Imatran Voima, Nokia, Kone, KOP, SYP, STS, Wärtsilä, Partek, Outokumpu ja Neste. Korhonen ei kuitenkaan suoraan sano, toimivatko juuri nämä yhtiöt keskustan rahoituslähteenä.
Mika Koskinen”
lähde:Iltalehti
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti