Hyvinvointiasiat hoidettava kokonaisuuksina
Huhtikuun vaalit lähestyvät kovaa kyytiä. Nyt on korkea aika ja erityisen tärkeää keskittyä hyvinvointiasioihin Suomessa. Nämä tulevat vaalit jos mitkä koskettavat erityisen paljon hyvinvointiasioita ja määrittelevät pitkälti niiden jatkon. Erityistä huomiota sote-sektorilla on herättänyt se, että palvelut ovat hyvin pirstoutuneita ja vaikeasti hahmotettavia. Eri palveluita tarjotaan usein eri paikoissa ja monet palvelut ovat sähköisiä. Kaikilla ihmisillä ei ole osaamista eikä valmiuksia käyttää digitaalisia välineitä ja työkaluja. Tämä on valtavan suuri ongelma, jonka selättämiseen tarvitaan lähes aina sekä asiantuntevaa ammattiapua että läheisten tukea. Tuestakin huolimatta asioita jää hoitamatta ja erityisesti tarvittavat palvelut saavuttamatta.
Monelle fyysinen liikkuminen on myös ongelma eli konkreettinenkin saavutettavuus on usein vaikeaa. Palveluiden sijaintia pitäisi miettiä tarkoin ja yhdistää mahdollisimman paljon eri asioiden asiointipaikkoja samoihin tai läheisiin tiloihin. Tämä helpottaisi asioiden hoitamista. Hyvinvointiin liittyvät asiointipaikat pitäisi aina olla helposti löydettäviä ja ohjeiltaan selkeitä.
Aivan oma erillinen kysymyksensä ja usein myös ongelmavyyhti ovat Kela-taksit ja erilaiset kyytipalvelut. Eri paikkakunnilla ja alueilla niissä on suuria eroja. Jossain puuttuu ihan konkreettisesti riittävästi toimijoita, toisaalla ei toimi asiakaspalvelu tai -ohjaus, aikataulut eivät pidä jne. Korvaus työstä on muuttunut taksialalla sellaiseksi, että työn suorittajia kaikkiin aikoihin ja eri mittaisiin matkoihin voi olla vaikeaa saada. Lisäksi huonokuntoisia tai esimerkiksi huonomuistisia ihmisiä pitäisi ohjata usein palveluun sisälle asti. Ulos jättäminen ei aina toimi eikä ole riittävää huolenpitoa. Taksi-ja kyytikysymys pitäisi saada hallintaan riippumatta hyvinvointialueesta ja sijainnista. Ongelmalla on kerrannaisvaikutuksia mikäli esimerkiksi työssäkäyvät omaiset joutuvat työaikana hoitamaan kyytejä mikäli palvelu ei ole riittävää tai luotettavaa.
Olennaisinta olisi eri kysymyksissä ja aihe-alueissa hyvinvointiin liittyen muodostaa ja luoda toimivia kokonaisuuksia ilman aiheetonta viivästystä, byrokratiaa ja hankalia käytäntöjä. Joustavuus, sujuvuus, helppous ja tehokas resursointi olisivat kaikkien etu. Keskittäminen paitsi helpottaa asiakkaiden käytäntöjä myös vähentää kuluja ja jonoja. Tarvitsemme Suomessa enemmän monialaista yhteistyötä ja joustavaa eri toimijoiden.yhdistämistä.
Erilaisissa palveluasumisen yksiköissä tehdään usein hienoa työtä, joka on samalla myös sosiaalista kanssakäymistä asukkaille sekä työntekijöiden kanssa että muiden asukkaiden kanssa. Sosiaalisilla verkostoilla ja yhteisellä tekemisellä on valtavan suuri merkitys hyvinvointiin. Suomessa on liian paljon yksinäisyyttä ja yksin sinnittelyä monella tavalla. Yhteisöllisyys on myös ongelmien ennaltaehkäisyä. Ylipäätään Suomen hyvinvointiratkaisut ovat olleet pitkään enemmän reaktiivisia ja akuutteihin ongelmiin keskittyviä. Olisi toivottavaa, että siirryttäisi enemmän suunnitelmalliseen asioiden ja ongelmien ehkäisyyn ja etukäteiseen huomioimiseen.
Tekstin aiheet:
Suomen hyvinvointipalvelut vain Suomen kansalaisille.
Tietenkin voidaan tarjota myös muiden maiden kansalaisille, mutta heidän olisi maksettava täysi hinta käyttämistään palveluista.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kannattaa muistaa se tosi, esim. eläkkeet maksetaan eläkemaksuista, mutta eläkeläinen on normaalisti osallistunut koko elämänsä aja maan rakentamiseen, kuten hyvinvointipalvelujen maksamiseen korkean verotuksen maassa. Tällä ajatuksella hyvinvointipalveluissa ja niiden ansaitseminen ratkaisevaa on juurikin veromaksuhistoria. Näin ei ole maahanmuuttajilla, jotka tulevat valmiiksi katettuun pöytään. Kaikesta huolimatta monet joutuvat juuri korkean elinkustannuksien vuoksi ja kaiken kattavan veroketjun, mutta usein äärimmäisen pienten eläkkeiden vuoksi pihistelemään ruoan ja vaikka lääkkeiden välillä. Nykyisin suurimmalla osalla eläkeläisistä tulot ovat elinkustannuksiin verrattuna aivan liian pienet, ja vain harvalla riittää säästöjä iltapäiviensä ratoksi. Monet hoivakodit maksaa kuukaudessa jopa enemmän, mitä ministerit saava kuukausipalkkaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suomi on ajamassa ravintola-alaa konkurssiin, ja niin menee maahanmuuttajiltakin työpaikat. Tuo johtuu arvonlisäverosta, jota ei kerätä esim. USA:ssa ravintola-alalla, jossa verot kerätään myyntivoiton verotuksessa. Suomessa valtio ei juurikaan menetä verotuloja, jos vaikka alvi pudotetaan työkaluista pois ravintola-alalta. Jos vastaavasti alvin kannolla halutaan ajaa ravintolat nurin, se tietää tuhansia työttömiä ja jättimäiset kulut työttömyydestä, niin se on hullun hommaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Amerikkalaiset ovat vielä älyissään, kuten pitäisi Suomessakin toimia. Monen kertaisesta verotuksesta on päästävä eroon, ja etenkin ruoan hintaa on saatava alenemaan, ja vain yksi puolue ymmärtää asian.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suomi on tehnyt takapakkia nykyhallituksen aikana ehkäpä kolme tai neljkymmentä vuotta. Eikä ihme: kun blogia ja tässä edellä näitä kommentteja lukee syy takapakkiin selviää = ps eli hallituspuolue elää ulkoavaruudessa, jossa ei ole tdellisuudentajua. Edellä nuo kommentit eivät olisi mahdollisia, jos kommentoijat tietäisivät isänmaastaan esim. maahanmuuttajien työllisyysasteprosentit, eläkkeiden kertymämekanismin ja huoltosuhdekäsitteen tai USA:sta maahanmuuttajien merkityksen kansantaloudelleen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Höpöhöpö. Kerroppa esim. somalinaisten työllisyysprosentit.
Nyt ei puhuta synnytysprosenteista, vaan työllisyysprosenteista.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kerronpa sitä ennen, että työttömien työllisyysprosentti on 0. Vai onko liian vaikea asia ymmärrettäväksi?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niin, meillä ei taida olla kokemusta myöskään siitä, miten meillä menisi ilman maahanmuuttajia. Kuten yllä on sanottu, niin hyvinvointipalveluissa ja niiden kehittymisessä apuna on ollut pitkä ja aggressiivinen verokertymä, joka on johtanut myös liian korkeisiin vientihintoihin. Teknologian kehitys on johtanut joka tapauksessa siihen, että elämme edelleen käsityöpainotteisessa maailmassa, kun muualla tahkotaan automaateilla puolijohteita maailmanmarkkinoille, ei varmaankaan maahanmuuttajien taidoilla ja tiedoilla. Jos tarkoituksena on ajaa alas juuri ravintola-ala, jotta maahanmuutto loppuisi, niin sillee sitten, joskin ei maahanmuuttoon tarvita vain ravintola väkeä tai tomaatinkerääjiä, vaan parhaimmillaan tarvittaisiin ammattilaisia vaikka ohjelmoimaan automaatteja teollisuuteen ym. Suomi ei elä tomaateilla, ja jos ei suomalaisten kannatta mennä harventamaan tomaattipuskia, niin ei sitä tehdä ulkolaisia tukemallakaan.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Eläkkeiden kertymät eivät kerro läheskään kaikkea mitä työtekijä on maksanut eläessään ja tehdessään pitkän työuran. Jos ulkomaalainen maksaisi eläkemaksujaan vaikka tietty vuosimäärä, niin suomalainen on eläissään maksanut keskimäärin 400 tuhatta (tai hieman vähemmän) euroa veroina ja eläkemaksunsa (ja muut vapaaehtoiset). USA:ssa työntekijä on maksanut eläessään keskimäärin puoli miljoonaa dollaria veroja, ja siihen eläkemaksut päälle). Se on helvetin paljon enemmän, kuin se että maksaa vain työeläkettään tai jonkun vuoden veroja maassaoloaikanaan. Periaatteessa eläkeläisten tulisi maksaa monesta asiasta paljon vähemmän veroja, varsinkin kun eläkeyhtiöiden on jatkuvasti kasvatettava varallisuuttaan, eikä rahan anneta kiertää mm. eläkeläisten kautta valtiolle verotuloina, eikä se elämän iltapäivä rahaköyhänä mitään helppoa ole, nähdä nälkää, kylmää eikä ole varaa usein edes lääkeisiin. Ei vanhuus motivoi ketään yrittämään parastaan, tietää että helvetti alkaa vanhuudesta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juuri näin, helvetti alkaa usein vanhuudesta, ja sen ovat päättäneet poliitikot ja eläkeyhtiön ahneet.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei Suomessa kannata edes elää vanhaksi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti