Yksittäisiä huomioita kansojen mentaliteettieroista
Viime vuosien julkisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa on puhuttu paljon tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista.
Absoluuttista tasa-arvoa ihmiset tuskin edes voivat saavuttaa. Miksi esimerkiksi minulla kuuluisi olla tililläni sama rahamäärä kuin vaikkapa nerokkaalla mobiilipelikehittäjällä, jonka työn tulokset herättävät yhteiskunnassa enemmän vastakaikua kuin oman lingvistisen työni tulokset, niin tärkeitä kuin jälkimmäiset itselleni ovatkin? Ihmisoikeuksia taas tunnutaan nykyään penättävän jos jonkinlaisista asioista. Oikeus olla terve tuntuu pintapuolisesti järkevältä ajatukselta. Lähempi tarkastelu tekee kuitenkin ainakin omissa silmissäni siitä ainakin jossain suhteessa älyttömän. Jos vaikka joku terve nuori ihminen ehdoin tahdoin kiipeää vapaasta tahdostaan vaaralliselle vuorelle ja loukkaantuu yrityksessä vakavasti ja peruuttamattomasti, onko hänellä automaattisesti oikeutta vaatia yhteiskunnan pyrkivän korjaamaan kaikki hänen vammansa esimerkiksi minun maksamistani verovaroista?
Jos kuitenkin ajatellaan oikeuksia olevan, eivätkö velvollisuudet kulje niiden kanssa käsi kädessä?
Tätä mietin kiivaasti katsoessani esimerkiksi karttamuodossa esitettyjä maakohtaisia tilastotietoja New Yorkissa työskennelleiden kansainvälisten diplomaattien maksamatta jättämistä pysäköintivirhemaksuista 1997-2002.
(https://ourworldindata.org/grapher/unpaid-parking-violations-per-diplomat)
(Kartan tietoja on helppo tarkastella eritellysti viemällä hiiren osoittimen kartan alapuolisen palkin eri osiin, jolloin kartalla näkyvät korostettuina osoitetun palkin lukumäärätiedon mukaiset maat. Lisäksi tilastoja voi valita tarkasteluun myös luettelomuodossa.)
Vaikka eri maiden diplomaattitoiminnan varojen allokoinnissa varmasti on eroja, niin sen oletuksen uskallan tehdä, ettei eri maiden diplomaattien pysäköintivirhemaksujen maksamattomuus New Yorkissa ole johtunut silkasta varojen vähyydestä.
Lisäksi uskallan olettaa kaikkien maiden diplomaattien olevan selvillä siitä, että kukin heistä käytännössä toimii ulkomailla oman maansa, kansansa ja kulttuurinsa lähettiläänä ja (hm…) brändin rakentajana.
Sitten niistä itse tilastotiedoista.
Hymähdän huvittuneena, jos joku tämän ensimmäisen blogitekstini lukija yllättyy seuraavien esimerkkimaiden diplomaattien joko välttyneen kohdeaikana parkkisakoilta tai hoitaneen mahdolliset virhemaksut asianmukaisesti:
Ruotsi, Norja, Kanada, Australia ja Japani.
Myönnän kuitenkin minulle olevan jonkinlainen yllätys, että samaan nollakerhoon tarkasteluaikana ylsivät myös esimerkiksi seuraavat maat:
Turkki, Keski-Afrikan tasavalta, Burkina Faso, Kolumbia ja Ecuador.
Tästä uskallan itse vetää sellaisen johtopäätöksen, ettei pysäköintivirhemaksujen (eräänlaisten ikävien velvollisuuksien) hoitaminen ole eri maanosissa eläville ja eri rotua ja kulttuuritaustaa edustaville ihmisille (joita diplomaatitkin voittopuolisesti lienevät) fyysinen mahdottomuus tai kulttuurisesti hyljeksittävä tabu vaan ihan oman henkilökohtaisen valinnan tulos.
Suomi ja Uusi-Seelanti muuten ylsivät ”vain” saldoon 0,1 maksamatonta pysäköintivirhemaksua diplomaattia kohden. Vaikka maamme on tutkitusti maailman toimivin, niin kansainvälistä kuvaamme on edelleen varaa kiillottaa tämän tiedon valossa.
Tilaston mustassa päässä yli 100 maksamattomalla pysäköintivirhemaksulla kutakin diplomaattia kohden olivat ainakin seuraavat maat:
Bulgaria, Mosambik, Tšad, Egypti ja Sudan.
Mitä tällaisella tilastokertauksella on väliä? Onhan kyseenalaista vetää syy-yhteyksiä erillisten tilastojen välille ja perusteella.
Itselleni niillä on väliä. Minulle tuollainen tilasto kertoo kulttuurisidonnaisesta yleisestä piittaamisesta oman toiminnan vaikutuksista yhteiskunnassa. En voi uskoa, että esimerkiksi Suomen ulkoministeriössä sivuutettaisiin olankohautuksella suuret määrät suomalaisdiplomaattien maksamatta jättäneitä pysäköintivirhemaksuja, kun taas näköjään monissa maissa asia ei ole nk. kunniakysymys. Minusta myös on sokeaa naiiviutta olla huomaamatta eroja tässä.
Projisoidaan sitten keskustelu Suomeen. Vaikka Suomeen pyrkiviä maahanmuuttajia tulee arvioida yksilöinä, joista kullakin on mahdollisuus hoitaa omat velvollisuutensa maassamme moitteettomasti, en itse käsitä, miksei tämän tilaston kaltaisia asioita oteta ensimmäiseksi lähtökohdaksi maatamme oikeasti kehittävän maahanmuuton suunnittelussa. Ei tietysti yksittäisten parkkisakkojen perusteella vaan laajemmassa tarkastelussa esimerkiksi maahanmuuton verrokkimaista lähtömaapohjaisten eri vaikutusten perusteella. (Tiedän, että Suomen Perusta tätä ansiokkaasti yrittää ajaa, ja olen siitä rohkeasta työstä ajatuspajalle kiitollinen.)
Kun parhaillaan esimerkiksi Ruotsissa jo vasemmistokin joutuu myöntämään epäonnistumisen maahanmuuttopolitiikassa, niin eikö siinäkin olisi syytä tarkastella yhteiskunnan rakentamisen ulkopuolelle jättäytyneiden maahanmuuttajien omia valintoja, omia ”maksattomia parkkisakkoja”? En voi millään muotoa kuvitella Ruotsia jonkinlaiseksi salaisen Ku Klux Klanin maaksi, jossa valkoiset kyykyttävät muunvärisiä joka välissä, kampittavat johdonmukaisesti näiden etenemistä yhteiskunnassa ja aiheuttavat tällä näiden syrjäytymisen.
Eiköhän meillä Suomessakin maahanmuuttajilla ole tarjolla varsin paljon mahdollisuuksia hyvien valintojen tekemiseen, myös parkkisakkojen maksamiseen, jos oma asenne ei ole esteenä. Itse toivotan tervetulleiksi yhteiskuntaamme sopeutujat ja sitä omalla tavallaan rakentavat, joita varmasti tulijoiden joukossa on paljon. Samalla kuitenkin yhä enemmän toivon ideologisilta maahanmuuton kannattajilta rohkeutta maahanmuuttofaktojen rehelliseen tarkasteluun ja tiedon perusteella reagointiin.
Tekstin aiheet:
Elätti-mamujen parkkisakot. Siinäpä mielenkiintoinen tarkastelukulma.
Selviäis sekin, miten paljon elätti-mamuilla on omistuksessaan autoja.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Sakemannit ne vasta erikoista kansaa onkin.Suomalaiset yritti rahalla vallata niiden energia yhtiön..
Mutta kostoksi ne nyt sosialisoi koko yhtiön Kuin Neuvostoliitton mallin mukaisesti ja vie kaikki rahat ja panee Suomalaiset maksamaan sikamaisia sähkön hintoja vuosikymmenet.
Suomi on myös erikoista kansaa teateri maisesti pannaan puna-huuli tuppurainen pyörittelemään silmiä sinne……ja selittelemään kun tuhkatkin viedään pesästä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Huomioita, jotka jäävät ideologisista syistä monelta journalistilta ja akateemikolta huomioimatta, koska eivät halua nähdä erilaisia kunniakäsityksiä ja tunnustaa erilaisten kulttuurien vaikutusta myös maahanmuutossa. Valitettavasti relativistinen kulttuurikäsitys on humanitaarisissa ja siirtolaisuuskysymyksissä vallalla, joten häviölle jäämme.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Aliina, sinäpä sen sattuvasti tiivistit.
Aivan, niin jäämmekin häviölle. Emme edes voi itse vaikuttaa kovan linjan vihervassareihin, mutta elätän naiivia toivoa siitä, että Tanskan sosdemojen aivokäyrän viimeaikainen eloon herääminen mamuilussa (rakas Luoja, kiitän sinua siitä, että sinun on kai pakko olla olemassa, kun tuo ihme tapahtui) ja Ruotsin sosdemojen arvatenkin lähinnä isolla nokalla tuulen suunnan haisteluun perustuva maahanmuuttotaivastelu saisivat Suomessa ihan tavalliset duunaridemarit rohkaistumaan näkemään, ettei kulttuurierojen toteaminen ja niihin reagoiminen merkitse KKK-kaavun neulomista kiinni ihoon.
Itse olen viimeisen kahden päivän aikana jutellut töissä ja opinnoissa kolmen eri vieraskansallisuuden edustajien kanssa, ja he kaikki kelpaisivat miltei kaikille persuille uussuomalaisiksi. Me emme ole sokeita rasisteja.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
”Relativistinen kulttuurikäsitys”? Yhtä hämärä käsite kuin ”monikulttuurisuus”. Molemmat käsitteet ovat pelkkää sanojen helistelyä, humpuukia, ei mitään yhteyttä todelliseen elämään.
Tällä touhulla yritetään kieltää ja hävittää kansalliskulttuurien ja kansallisvaltioiden olemassaolo.
Nykyisellään muslimien kansainvaellus johtaa läntisen kulttuurin tuhoutumiseen. Ellei haittamaahanmuuttoa saada pysäytettyä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti