Talouskoulutuksen saaneiden ymmärryskyky koetuksella?
Otsikossa esittämäni kysymys tulee väistämättä mieleen, kun lukee toimittaja Elias Kaskelan päivän Taloussanomissa ollutta kirjoitusta. Kirjoitus koskee sitä, kun aamutv:ssä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ehdotti sähkön arvonlisäveron alentamista hinnannousun loiventamiseksi ensi talvena. Tuosta ehdotuksesta sitten näyttää kimpaantuneen ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOKSEN toimitusjohtaja Aki Kangasharju.
Kangasharju pitää näköjään tuota Lintilän esitystä vielä tyhmempänä kuin ministeri Saarikon esittämää kertaluontoista lapsilisän maksamista. Kangasharju näyttää todenneen ”Tämä on vielä tylpempi ase kuin lapsilisän korotus, joka annetaan sekä hyvä- että pienituloisille perheille. Tämä sähkön alvin alennus tulisi ihan kaikille, joten se vasta kalliiksi tulisikin.”
Jaahas, että alv-veron alentamisen kohdistuessa kaikkiin sähköa käyttäviin ja laskun saaviin olisikin tyhmepi toimi kuin lapsilisän kertamaksu. Kaikkea sitä kuulee ja lukee talousnerojen suusta. Onhan se nimitääin niin, että lapsilisän maksaminen rasittaa vain ja ainoastaan valtion budjettia. Siis tulokertymää. Kun taas puolestaan sähkölaskuista alv-veron alentaminen joka tapauksessa tuo lisää verotuloja valtion kassaan sähkömaksun kallistuessa, jopa monin kertaiseksi. Alv-vero lasketaan laskutetusta sähkökulutuksen mukaisesta sähköstä. Mitä suurempi on kulutuksen sähkömaksu ennen alv-veroa, niin sitä suurempi on alv-tuottokertymä.
Näin maallikkona en voi ymmärtää Kangasharjun kantaa alv-veron alentamisen olevan vielä tylsempi ase kuin keskustan Saarikon esille nostama lapsilisän kertarysäys, joka on lisäkustannus valtion kassaan, kun taas sähköstä kertyy joka tapauksessa valtion kassaan lisätuloa, jopa huomattavasti alv-alennyuksesta huolimatta. Oli se alennus sitten joko 10 tai 14 prosenttia. Tässä ei siten ole myöskään tulossa valtiolle lisää velkaa kuten lapsilisämaksussa vaan lisää verotuloa huolimatta tämän Marinin hallituksen velanlisäyspommista.
Voiko enää näihin omiin talousneroihimme (joina heitä todennäköisesti pidetään) luottaa valtion talouteen liittyvissä kysymyksissä? Itse ainakin epäilen heidän näkemyksiään taloudellisesti järkeviksi. Alv-verotuotto muuten näyttää olleen vuonna 2021 n. 20,6 mrd euroa, joten sähkön kallistuessa vaikkapa viisinkertaiseksi (lienee enemmän unelmointia kuin todellisuutta), nousee alv-verotuotto vastaavasti. Valtio voi täten lyhentää velkaa, kun Marinin hallitus on toimenpiteillään osin tehnyt päätöksiä jotka ovat johtaneet sähköhinnan suureen korotukseen (kunnianhimoinen ilmastopolitiikka).
Tekstin aiheet:
Kylläkin Kangasharju on siinä oikeassa, että Marinin hallitus on ottanut lisää velkaa aivan kohtuuttomasti ja että budjetti on edelleen ensi vuonna n. 8 mrd alijäämäinen. Tuo ei kuitenkaan voi eikä saa olla esteenä sähköveron väliaikaiselle alentamiselle. Lintilä ei täsmentänyt koskeeko alv-alennus myös sähkönsiirtomaksujen alvia. Toivottavasti koskee, jos ylipäänsä minkäänlainen alennus tälle Marinin hallitukselle on kädenojennus omalle kansalle.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suomen ja koko Eu alueen talousromahdiuksen estämiseksi ei ole muuta konstia kuin VENÄJÄN PAKOTTEIDEN NOPEA PURKU !
Samalla Eu:n pitää pyytää Venäjältä anteeksi kun Yrittivät ryöstää Venäjän elätti morsiammen Ukrainan Eu alueeseen.
Eu ja Nato kun lupaisivat samalla jättää rauhaan Ukrainan niin puolet Ukrainasta voisi vielä pysyä itsenäisenä.
Mutta jos Eu jatkaa sotaa lähettämä
llä aseita ja puhumalla paska propakandaa,Venäjä vie koko paskan ja Eu alue menee konkurssiin.
NYT PITÄS OTTAA NOPEASTI JÄRKI KÄTEEN ENNEN KUN RYSSIEN JA NATSIEN TAISTELU UKRAINASTA MUUTTUU MAAILMAN SODAKSI !
Tämä on tahallista hommaa !
Politikoilla ei ole haluakaan rauhaan vaan jokainen yrittää saada Brysselistä miljoona viran ! Tästä johtuu tämä Natsi-Merkkelin perseen nuolusta alkanut sota !
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Laskeeko sähkön hinta kuluttajalle vaikka alvit poistetaan kokonaan?.
Siihen minä en usko. Vaan sähköyhtiö nostaa hintaa samalla määrällä mitä alvin alennus tekee.
Näin se taitaa vaan olla käytäntö.
Kaikesta syytetään Ukrainan sotaa, mielestäni ei sota voi kaikkeen vaikuttaa. Ei vaikuttanut koronakaan vaan yritykset kylpee rahassa ja niin tekee osakkeenomistajat myös.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
En usko, että sähköyhtiöiden on vaikeuksitta korottaa sähkön hintaa, sillä energiavirastolla on oma kontrollivelvollisuutensa.
Energiaviraston nettisivulla mm. sanotaa; ”Voiko myyjä korottaa sähkön hintaa kesken sopimuskauden?
Toistaiseksi voimassaolevassa sopimuksessa hintoja voidaan muuttaa sähkömarkkinalain ja sopimusehtojen puitteissa. Kuluttajan on saatava ilmoitus hinnankorotuksesta kuukauden etukäteen.
Määräaikaisessa sopimuksessa energian hinta ei pääsääntöisesti voi muuttua kesken sopimuskauden lukuun ottamatta verojen ja muiden julkisten maksujen muutoksia.
Myös määräaikaisessa sopimuksessa voidaan kuitenkin sopia hinnan sitomisesta tiettyyn viitearvoon, esimerkiksi sähköpörssin aluehintaan. Tällöin maksettava hinta seuraa sopimuskauden ajan sovitun viitehinnan muutoksia. (Esimerkiksi asuntolainan korko sidotaan vastaavasti euribor-korkoon).” https://energiavirasto.fi/kuluttajainfo
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kun sopimus päättyy niin silloin on mahdollisuus hintaa nostaa, eikö se näin mene?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ensinnäkin riippuu tietenkin minkälainen määräaikainen sopimus on ollut. Toiseksi onhan mahdollista kilpailuttaa sopimus. Ei näytä kovinkaan paljon nuo sopimustarjoushinnat poikkeavan toisistaan eri yhtiöillä, joten itse en usko hinnan korotuksen olevan kyseessä kilpailutilanteesta johtuen.
Kannattaa kuitenkin kilpailuttaa ja miettiä uusiiko ylipäänsä määräaikaista tarjousta vai ottaako käyttöön sopimuksen joka paikallisella yhtiöllä on tarjottavana. Vaikka esim. vuodenaikatuote joka seuraa markkinahintojen muutoksia, jossa sähkön hinta päivittyy 3 kuukauden välein.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei laske kun Suomen pitää maksaa Saksan kaasutkin !
Ja ne on kalliita kun niitä rahdataan laivalla toiselta puolen maailmaa vaikka ois valmiit putket mistä saisi halvalla .
SUOMALAISET SÄHKÖN MAKSAJATHAN NE NATSIEN KAASUT LOPULTA MAKSAA !
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Anna minun nauraa energiamarkkinavirasto valvoisi, että alv alennus menisi hintoihin. On Kangasharju osittain oikeassa, mutta miten sitten tuettaisiin tavallisia kuluttajia, jos se on haluttu kohderyhmä. Kuten Lintilä sanoi moni muu ratkaisu edellyttäisi lainsäädäntöä ja byrokratiaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
NO, jos mietiskelet ettei sähkönhinta alenisi vaan korottuisi, niin siinä tapauksessahan valtion alv-verotuottokin nousee alennuksesta huolimatta. Tätä yhtälöä saa vapaasti epäillä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kyllä minustakin Sirpa on oikeassa siinä , että verotuotto nousee !! Vaikka alv % , laskee !
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kun alv prosenttia lasketaan, voi tapahtua tilapäinen myyntihinnan alentuminen, mutta lähes aina kaikki nämä temput eivät oikeasti alenna loppuhintaa. Meillä ei ole tarvetta nostaa hintaa on aika usein vastaus kaikkiin verovetoisiin kikkoihin ja korjaus tehdään heti kun mahdollista. Energiaviraston kykyä tehokkaaseen hintavalvontaan voi arvioida sitä kautta, miten se on siirtohintoja valvonut.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Itse olen ymmärtänyt energiaviraston kylläkin valvovan siirtohintoja ihan eduskunnan säätämän lain puitteissa. Lakiahan hieman muutettiin siten että korotukset eivät voi olla ihan maltaita kuten ennen lakimuutosta. Alun perin virheliikku on Kataisen hallituksen aikaansaannosta vuoden 2013 lopulla. Tässä on Kataisen hallituksen kokoonpano puolueineen; Kok., SDP, Vihr., RKP, KD, > vr, > Vas.
Vasemmisto tuli vihreiden tilalle. Vihreät olivat kuitenkin Fortumin sähköverkkojen myyntiä hyväksymässä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juuri näin, arvonlisävero lisätään sekä sähkön että sähkönsiirtohintaan, joten valtion tulot nousevat kohisten, kun energiaa toimitetaan sähkön muodossa. Ei ole ollenkaan huono idea laskea sähkön arvonlisäveroa, valtio saa joka tapauksessa verotuloja, ja koskee kaikkea muutakin, mihin energiaa kuluu, ja joka on arvonlisäveron piirissä. On ääliömäistä kaataa maan talous nykyisen kaltaisessa energiakriisissä. tuo kun kaataa samalla myös työllistävän teollisuuden, eli ei pidä uskoa, että siirtymällä helvetin kalliisiin energiaratkaisuihin kilpailukykymme kasvaisi, eli se romahtaa. Kivihiili tulee olemaan tärkein energiamuoto lähitulevaisuudessa muualla maailmassa, kun viimeisetkin kivihiilivoimalat ajetaan Suomessa alas vain lähitulevaisuudessa. Toiseksi kivihiilen käytöllä ei ole mitään vaikutusta ilmastoon, ei siis todellakaan merkitystä maapallon lämpötiloihin vaikka aktivistit asiasta jatkuvasti koettavat nalkuttaa, hiilidioksidi ei nosta lämpötiloja.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suomessa kaikki on niin helvetin kallista, torilla oluttuoppi voi maksaa liki kympin, kun Saksassa vastaava maksaa euron, ja Ruotsissa aski tupakkaa maksaa neljä euroa, kun Suomessa hinta hipoo kymmentä euroa, vai pari esimerkkiä. Pitää olla miljonääri, jotta Suomessa pystyy elämään, mutta kattia kans, pian kaikki ovat pers aukisia, kun kommunistit syytävät rahaa maailmalle miljardeja vuosittain ja energia kallistuu niin, että jostain on pian saatava halpaa rasvaa kynttiläntekoon, kun sähköt on poikki.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niin kauan, kuin sinipunavihreät sosialistit ovat vallassa, kaikki on kallista. Pitää vain toivoa, että kokkaredemarit eivät pääse valtaan, sitten meidät hukka perii, kaikki hinnat ja verot pitää kertoa monella, on ne niin helvetin kovia verottamaan. Kokoomus haluaa alentaa palkkaveroja sanojensa mukaan, mutta todellisuudessa verotuksen painopiste siirtyy ruokaan, vaatteisiin ja muuhun elintärkeään kulutukseen, joka repii pienituloisten lompakot typötyhjäksi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
https://yle.fi/uutiset/3-12569059
Ei taida paljon kilpailutus auttaa kun sähköyhtiöt vielä päättää perustaa kartellin. Kyllä me kuluttaja olemme kapitaalin armoilla 100%:ti
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kartelleja taidetaan kuitenkin valvoa vai miten se onkaan?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kuka Nesteen kartellia valvoo ?????
Paljon pensan hinta on sitten kun Teboil saadaan poikotoitua pois Suomesta ???
Oisko parempi kuitenkin kun ois muutama kilpailija Nesteelle ?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Miksi Fortum ei myynyt Saksan kaasuliiiketoimintoa pois Uniperistä ? Miksi ?
Se olis voinut myydä juuri perustetulle Osakeyhtiölle Eurolla tai vaikka Venäläiselle Ruplalla !
Pääasia kun siitä olisi päässyt laillisesti erooon niin nopeaa kuin mahdollista !
Nyt se saatanan Tuppurainen lähettää rahaa Saksaan Fortumin kautta edelleen… että saisi itseölleen Brysselsitä miljoona viran !!
Voi Vittu tätä hommaa !!
Ja Suomen kansa maksaa kalliita Sähkölaskuja !!!
FORTUM OLISI VOITU PELASTAA NÄIN !!!!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Miksi Fortumin johtoa ja Hallitusta ei ole irtisanottu ?????
Hallituksessa istuu Saksalaisia yhtä paljon kuin Suomalaisia Suomalaisessa valtion yhtiössä HELVETTI !!!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Leninisti demarit levittää solujaan joka paikkaan, kuin syöpä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Maamme talous on päin helvettiä ja se on demareiden ansiota.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Amerikan demarit toimivat kuin Putinin KGB.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tämä on aika naurettavaa. Jos meillä olisi aito media, vastauksia näihin kysymyksiin olisi tivattu aikoja sitten eikä piiloutuminen koronakaranteeniin olisi auttanut. Nythän meillä on ainoastaan muotitoimittajia, joille nämä kysymykset ovat liian vaikeita. On paljon helpompaa julkaista muotijuttuja kuin talousjuttuja. Lisäksi muotitoimittajat turvaavat omat valtiontuet, kun eivät tee ikäviä juttuja hallituksen toiminnasta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti