Kunta ja sen kylät
Kylien tarpeet
Kylät tarvitsevat elinvoimaisuutta ja palveluita. Elinvoimaa saadaan työstä ja hyvistä liikenneyhteyksistä. Työtä kylille voidaan tuoda esimerkiksi sote puolelta, sijoittamalla uusia palveluasumisen yksiköitä kyliin. Tämä on pitkällä aikavälillä kylille elinvoimaa tuova kehitysmalli, jossa voisi työllistyä oman kylän yksikköön. Näkisin myös, että nämä yksiköt voisivat oppisopimus kouluttaa nuoria tai alanvaihtajia hoitopuolelle, missä on kova tarve saada motivoitunutta ja koulutettua henkilökuntaa. Toki muunlaistakin elvytystä kylät kaipaavat.
Kylien geopoliittinen asema
Kylien geopoliittisia ominaisuuksia tulisi hyödyntää, koska vaikka se hullulta kuulostaakin hiljaisuudella ja haja-asutuksella on oma markkina arvonsa. Itse hyödynsin tätä ominaisuutta taksin ratissa, kun kuljetin turisteja ennen koronaa revontuli metsästys reissuille. Heidän vaatimuksena paikalle oli lähes poikkeuksetta hiljainen ja pimeä paikka. Ei ihan hirveän paljon tarvinnut mielikuvitusta käyttää kun paikan keksin. Minulla oli yksi vakio paikka jonka voin nyt tässä paljastaa. Paikka oli Köyryjärventiellä ison mäen päällä. Pimeällä kun sinne ajoi, oli se jo elämys sinänsä. Turistit, joita kuskasin sinne eivät olleet koskaan kuulleet hiljaisuutta tai nähneet kirkasta taivasta. Muutaman kerran tiellä näkyi poroja, kettuja ja pöllöjä jolloin reissulle saatiin lisää kokemuksia. Palaute näillä reissuilla oli aina saman kaltainen. ” Uskomatonta, todella hienoa, en ikinä ole kokenut vastaavaa, kruunaus lomalle” yms. Näiltä reissuilta tuli aina hyvä tulos autolle ja kuskille arkiyöksi. Turistit maksoivat vieläpä ihan hyvin tippiä. Kun selviämme koronan jälkeisestä kaamoksesta on tätä geopoliittista hyötyä opittava käyttämään hyväksi. Uskon, että kylien syrjäinen sijainti on itseasiassa niiden vahvuus.
Kylien vahvuudet
Kun mietitään mihin tarvitaan rauhallista ja turvallista ympäristöä, mieleeni tulee monikin asia, mutta kyllä esimerkiksi mielenterveyspuolen kuntoutuja tarvitsee rauhallisen ympäristön, jossa aloittaa toipuminen. Päihteistä toipuva tarvitsee paikan, joka on mahdollisimman kaukana ympäristöstä josta hän pyrkii pois.
Nuorisotyö
Nuorisotyö kylillä on kokenut romahduksen. Nuorisolle ei ole enää vanhoja kunnon nuorisotiloja tai aktiviteettejä. Ajattelen hyvin paljon yläkemijokea, koska siellä on tullut vietettyä aikaa nuoruudessa ja nyt vanhempanakin. On selvää, että sinne on saatava nuorisotilat ja nuoriso-ohjaaja. Myös etsivän nuorisotyön on yllettävä kyliin.
Kylään muutto
Ongelmana kylään muutossa itse olen törmännyt asuntolainan saatavuuteen. Jos kylä on tarpeeksi kaukana kaupungin keskustasta, eivät pankit ole oikein innokkaita myöntämään edes pieniä asuntolainoja. Mikäli kylälle aikoisi rakentaa, on investointi lähes mahdoton ilman isoa pääomaa. Talon rakennus maksaa siis kylälle saman verran kuin kaupunkiin. Kaupungin tulisi ottaa huomioon tämä seikka kun kyliä kehitetään. Kylälle muuttajan olisi saatava osa takauksen kunnalta lainalleen. Toki tämä pitäisi olla harkinnan varaista ja yksilö kohtaista, jotta lainassa on hyötyä kunnalle. Oletetaan esimerkki: Matti Meikäläinen lähtisi kylälle töihin ja haluaisi rakentaa talonsa pitäjälle sopivalle tontille. Matti menee pankin sijasta kunnantalolle hakemaan lainalleen takausta, jossa selvitetään Matin tulevaisuuden suunnitelmat kylällä. Mikäli Matilla olisi osoittaa elinkeino ja tahtotila, kunta voisi taata osan lainasta. Nyt Matti juoksee pankkiin ja laittaa lainahakemuksen vetämään. En tiedä minkälainen yhteys kunnalla on pankkeihin, mutta voisi olla viisainta luoda yhteys näiden kehityshankkeiden tiimoilta. Tuo takaushan voisi olla esimerkiksi sen kaltainen, että kunta takaa osan lainasta, jonka osuus maksetaan ensin pois. Tämän kirjoituksen on tarkoitus herättää ajatuksia kylien edistämiseksi. Ehkä tätä saman kaltaista tyyliä voitaisiin käyttää myös kunnan vetovoiman edistämiseksi.
Pari sanaa kunnista
Kunnille on tulossa kovat ajat koronan jälkeen, kun pohja niin sanotusti saavutetaan. Valtion osuudet tulevat pienenemään varmuudella, joka tarkoittaa raa`asti sanottuna joko verojen korotusta, joka sinällään jo kuulostaa epämiellyttävältä. Verojahan ei tarvitsisi korottaa mikäli saisimme kuntaan tarpeeksi työtä tekeviä ja työpaikkoja. Rovaniemen kaupunkina pitää alkaa miettimään miten tänne luodaan työtä. Voisiko sote puolelta löytyä ratkaisu tähän ongelmaan. Heitän vaan ajatuksen voisiko muut kunnat ostaa Rovaniemeltä palveluita. Ainakin meillä on hyvä ympäristö siihen. Tulee mieleen lastensuojelun ja mielenterveyspuolen paikat.
Minusta meidän pitäisi elvyttää toimivia kyliä sen sijaan, että elvytämme euroopan maita. Kylät ovat kuitenkin kunnassa ja Suomessa. Kylistä ne kaupungit ovat syntyneet.
Tekstin aiheet:
Tuomas , olet oikeassa , että tulisi kehittää Suomen kyliä !! Eikä euroopan kyliä !?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kunassa jossa asun on rakennettu vuokraasuntoja ”joka kylään”. Nyt niistä puuttuu vuokralaiset. Ja kunta maksaa ylläpidon.
Ei tämä ole ollut kyllä viisasta politiikkaa.
Kun kylillä ei ole sitä työpaikkaa. Ja käpyjen keräämisellä ei elä. Ja siihen pitää olla maanomistajan lupa. Marjoja ei tule joka kesä.
Kyllä sitä on helppo sanoa mutta miten se toimii käytännössä?, ei mitenkään.
Ei edes pakolaisia ssa näihin majoitettua kun ei ole niitä virikeitä. Mutta meillä ei ole yhtään pakolaista ja silti kunantalous on vaikeuksissa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Harva enää edes tietää, mitä kylä tarkoittaa, oikeastaan.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti